Yaşam Soğan neden göz yaşartır?

Soğan neden göz yaşartır?

Paylaş
Soğan neden göz yaşartır?

Her soğan kesişinizde gözlerinizin neden ağlamaklı olduğunu hatta neden gözyaşı döktüğünüzü merak ediyor musunuz? Bilim insanları soğanın neden göz yaşarttığını açıkladı! İşte herkesin merak ettiği o neden…

ABD'de yapılan araştırmaya göre; soğan mikroplar ve böceklere karşı biyokimyasal savunma mekanizmasını harekete geçirerek bir enzim salgılıyor. Bu enzime karşı göz savunmaya geçerek gözyaşı döküyor.

SOĞANDAKİ SÜLFİDLER PARÇALANIYOR

ABD'nin Cleveland kentindeki Case Western Reserve Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, soğan, mikroplar ve böceklere karşı biyokimyasal savunma mekanizması harekete geçirerek bir enzim salgılıyor. Bu enzimler, soğandaki sülfidleri parçalayarak sülfür oksite dönüştürüyor.


SÜLFÜR OKSİT YAKICI ASİTE DÖNÜŞÜYOR

Sülfür oksit kısa sürede uçucu bir hal alıyor ve havada hızla yayılan bu gaz göze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşüyor. Bunun sonucunda da göz kanalları tıkanıyor. Ancak uzmanlara göre, soğan doğrarken, gözlerin yaşarmasına doğrudan bu kimyasal bileşim neden olmuyor.

GÖZ SAVUNMAYA GEÇİYOR

Gazın gözyaşıyla tepkimeye girmesi sonucu sülfürik asit oluşuyor. Sülfürik asidin gözü tahriş etmesi sonucunda göz, yabancı maddeleri temizleyebilmek için gözyaşı salgılamaya başlıyor.

Haberin Devamı