Gündem 'Sizinki muvazaalı aşk' deyip emekli maaşını indirdiler

'Sizinki muvazaalı aşk' deyip emekli maaşını indirdiler

Paylaş
'Sizinki muvazaalı aşk' deyip emekli maaşını indirdiler

SGK'nın aralarında 30 ve daha fazla yaş farkı bulunan çiftler için "Aşkınız muvazaalı" diyerek emekli maaşında indirim yapmasına yönelik uygulama, Anayasa Mahkemesi'ne taşındı

ANAYASA Mahkemesi, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, kocasıyla aralarında 30 ve daha fazla yaş farkı bulunan kadınların dul maaşında "Aşkınız muvazaalı (anlaşmalı)" diyerek kesinti yapmasına yönelik uygulamayı tartışacak. "Muvazaalı aşk" kesintisini Yüksek Mahkeme'nin gündemine getiren isim ise, 2001'de yaşamını yitiren eski Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Hikmet Şimşek ile 1995'te evlenen ve Şimşek'ten 40 yaş küçük olan ressam Nihal Ersöz oldu.

Haberin Devamı

Emekli Sandığı, Şimşek'in ölümünün ardından, yasa gereği maaşının sadece yüzde 25'ini Nihal Ersöz'e bağladı. Gerekçe, çift arasında 30'dan fazla yaş farkı bulunması ve evliliklerinin 10 yıldan az sürmesi olarak açıklandı. Nihal Ersöz, "Benim eşimle yaşadıklarımı nasıl değerlendirebiliyorsunuz?" diyerek işlemin iptali için İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yasası'nın 71. maddesi, "iştirakçi karı veya koca eşinden 30 yaş veya daha büyük ise ölümünde eşine yarı nispetinde aylık bağlanır. Ancak evlenme akdi en az 10 yıl evvel yapılmış veya çocukları olmuş ise bu indirme yapılmaz" hükmünü içeriyor.

ÇOK KİŞİ YARARLANACAK

SGK, karı-kocanın arasında 30 ve daha fazla yaş farkı bulunması halinde bu evlilikleri en baştan muvazaalı kabul ediyor. Davaya bakan Ankara 9. îdare Mahkemesi, Ersöz'e maaş kesintisi yapılmasına neden olan SGK Yasası'nın 71. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi, idare Mahkemesi'nin başvurusunu önümüzdeki günlerde ele alacak. Yüksek Mahkeme, yasanın iptaline karar verirse Nihal Ersöz'ün durumundaki çok sayıda kadın düzenlemeden yararlanabilecek.

HABERTÜRK