Tamer Heper Sizinki kira değil
HABERİ PAYLAŞ

Sizinki kira değil

Babadan kalan gayrimenkuller için tapuda işlem yapsınlar diye kardeşlerime vekalet vermiştim. Onlar da gitmiş benim olacak daireleri birbirlerine yapmışlar. Dava açtım kazandım, ancak şimdi içeride onlar oturuyor bana kira bile vermiyorlar. Buna hakları var mı? D. D.

[[HAFTAYA]]

Doğrusu size ait bir şeyi veya bir yeri kullanan kişi bunun bedelini ödemelidir. Bu bedelin adı kira değildir. Zira kira ilişkisinin kurulması için kiralama konusunda karşılıklı fikirbirliğinin oluşması şarttır. Sizinkinde fikirbirliği yok, onlar sizin iradeniz dışında ancak kendi istekleri doğrultusunda bu yeri işgal etmişler. Bu durumda sizin kardeşlerinizden, kira bedeline eşdeğerde bir işgal bedeli isteme hakkınız var. Bu bir kira değil bir tazminattır. yani kiraya verseydiniz ne gelir elde edecekseniz şimdi bundan mahrumsunuz. O halde bu mahrumiyetinizin telafi edilmesi lazım. Bunun telafisi de kaybınız olan kira bedelinin yerine ödenecek bir tazminattır ki buna ecr-i misil diyoruz. Demekki kaybınız olan kira bedelleri kadar bir tazminatı kardeşlerinizden ecr-i misil olarak talep edebilirsiniz. Bu talep geçmiş beş yıla kadar uzanabilir.

Haberin Devamı

Payınız büyük

Eşim vefat etti. Çocuğumuz olmadığı gibi eşimin çok yakın akrabaları da yok. En yakını dayı çocuğu. Bunların mirasta payı var mı,benim durumum ne? Y.Ş.

Mirasçılar derece derecedir. Birinci derece evlatlar ve onların çocukları, ikinci derece ana-baba ve kardeşler üçüncü derece ise büyükanne-büyükbaba, amca, hala, dayı ve teyzelerdir. Onlar da yoksa onların çocukları yerlerine geçer. Buna kök içinde halefiyet denilir. Böyle bir durumda sizin miras payınız terekenin (yani mirasın tümünün) dörtte üçüdür. Yani siz mirastan dörtte üç pay alacaksınız, geri kalan kuzenler arasında paylaşılacak. Tek kuzen varsa geri kalanı tek başına alacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder