Tamer Heper Sizin de hakkınız
HABERİ PAYLAŞ

Sizin de hakkınız

Epey zaman oluyor bir okuyucunuza verdiğiniz yanıtı hatırlıyorum, özel güvenlik görevlisiydi ve alamadığı fazla çalışması karşılığı mesai ücretini dava açıp alabileceğini söylemiştiniz. Ben de aynı durumdayım. Ben de dava açsam alabilir miyim? S. T.

[[HAFTAYA]]

Elbette sevgili okuyucum, benim yanıtım şahsi değil, geneldir. Bir okuyucuma yanıt verdiğimde benzer durumdaki okuyucularım için de yanıtım geçerlidir. Zaten aksi düşünülebilir mi? Bir çalışan fazla mesaiyi hakkederken bir başkası hakketmeyecek! Kanunlar herkese eşit haklar tanır. Korunması gereken kimselerin hakkı eşit korunur. Dolayısı ile sadece sizin sorduğunuz konuda değil sair konularda da verdiğim yanıt diğer okuyucularımı ilgilendiriyor ise çözüm onlar için de aynıdır ve ben çoğunluğu ilgilendirdiğini tahmin ettiğim sorulara yanıtımda öncelik tanıyorum. Sizin için de geçen yazımda okuduğunuz husus geçerli. İş akdiniz son bulsa dahi fazla mesailerinizi alamadıysanız, dava açıp alabileceksiniz.

Haberin Devamı

Madde böyle

Geçen yılın sonlarına doğru evlendim. Her düğünde olduğu gibi bana da takı takıldı ama eşimin annesi bütün takılarımı aldı kaçtı. Ben de şikayette bulundum ama yakın hısımlar arasında cezaya hükmolunmaz denildi ve benim ziynet eşyam böylece gitti. Tazminat isteyeyim dedim, bana 3 bin TL harcı var dediler. Ne yani kanunlar bana ‘boşver gittiğinle kalsın’ mı diyor? Ben üç bin lirayı nereden bulayım? Zaten tek varlığım gitti, bir de bu para mı gidecek? B. B.

Doğrusu anlatılanlara inanasım gelmiyor. Şunun için: Bizde elbette her şey kanunlarla düzenlenmiştir. Ancak kanunlar haklıyı korumak için konulmuş kurallardır. Uzatmadan hırsızlığa geleyim. Bizim Ceza kanunumuzda bir hüküm var, hırsızlık için diyor ki: “…. Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin, üst soy veya alt soyunun (ana-baba veya evlatlarla onların evlatlarının) veya bu derecede kayın hısımlardan birinin veya evlat edinen veya evlatlığın, aynı konutta birlikte yaşayan kardeşlerden birinin zararına olarak işlenmesi halinde ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.” İşte size bu madde uygulanmış. İnanasım gelmiyor dedim ya neye inanamıyorum? Hırsızlığı bu kadar geniş bir tabanda mazur gören kanun maddesine. Maddenin gerekçesine baktım ama dişe gelir bir açıklamaya rastlamadım. Suça göz yuman bir maddeye denk gelmişsiniz, cezai yönden yapacak bir şey kalmamış. Ancak tazminat yönünden yapacak şeyler var. Masrafınız ne olur? Eşyanın değeri elli bir lira civarında imiş. Bunun için açacağınız davada ödeyeceğiniz harç evet 3 bin TL ancak bunun bir kısmı peşin ödenir sizin ödeyeceğiniz peşin harç 3 bin TL değil 750 TL civarında. Gerisi davayı kazandığınızda. Ancak bu parayı da bulamayacak kadar yoksulsanız bulunduğunuz yerdeki baroya başvurun, adli yardımdan istifade edebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder