Serra Ababay Sizden gelenler ile soru-cevap
HABERİ PAYLAŞ

Sizden gelenler ile soru-cevap

Haberin Devamı

Çocukların sağlıklı gelişimi, onları merak etmekle başlar. Ben de bu haftayı sizden gelen sorulara ayırdım. Fakat her çocuk için geçerli olabilecek tek bir açıklama yolu yoktur. Daha detaylı bilgi için çocuğunuzu tanıyan bir uzmandan destek almak gerekir.

● “3 yaşındaki kızım, koltuğun kenarına oturup kendini sallıyor. Mastürbasyon yaptığını düşünüyorum. Çok erken değil mi? Ne demeliyim?”

✔ Bu durum, 3-5 yaşta sık olarak görülür. Çocukluk cinselliği yetişkinlikten farklıdır; tensel haz, güven ve rahatlama arayışı içerir. Sıklaşan mastürbasyon davranışı, çocuğunuzun duygusal ihtiyaçları olduğunu belirtir. Dikkati başka bir aktiviteye yöneltmek, bunu herkesin içinde yapmanın uygun olmadığını hatırlatmak ve en önemlisi duygusal nedenleri araştırmak, beraber vakit geçirmek gerekir. Davranış artarsa bir uzman görmelidir.

● “Oğlum 5 yaşında ama tek başına yatamıyor. Her akşam bizim yatağımızda uyuyor. Ne yapmalıyım?”

✔ Bazı psikologların aksine ben cinsel gelişimin merkezde olduğu bu dönemde beraber yatmayı önermiyorum. Odasını sevmesini sağlayın, uykuya geçiş rutini belirleyin ve uyuyana kadar yanında kalın. Yorucu olsa da, geceleri yatağınıza geldiğinde geri götürün ve yeniden uyutun. Beraber uyumak, anne-baba mahremiyetini engeller, yetişkinçocuk nesil farkını azaltır ve kaygı yaratır. Ayrılmayı başaramayan sadece oğlunuz olmayabilir. Ayrı yatmanın size neler hissettirdiğini düşünmeniz de önemlidir.

● “Kızım 2 yaşına yeni girdi. Tuvalet eğitimi vermek istiyorum. Nasıl yapmalıyım?”

✔ Tuvalet eğitiminde 2 yaştan bahsedilse de, bu erken olabilir. En önemlisi hazır olmaktır. Önemli hazır olma sinyalleri; taklit etme, çiş/kaka yaparken saklanmama, ıslak bezden rahatsız olma, çişi geldiğini belirtme, düzenli bağırsak hareketleri ve sizle tuvalete gelebilmedir. Hazır ise, ilk olarak oyun alanına bir lazımlık koyun ve bezi ile oturmaya teşvik edin. Sonraki adımlar, tuvaleti geldiğinde lazımlık kullanma, tuvalete geçme ve gece bezini bırakmadır. Her adımda sadece çocuğun hızını takip edin, acele etmeyin.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder