Yazgülü Aldoğan Sizce hangi karar siyasi?
HABERİ PAYLAŞ

Sizce hangi karar siyasi?

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu, Türkiye’yi yeniden gözetim altına aldı ve bu karara ülkeyi yönetenlerin tepkisi “karar siyasi” oldu. Siyasetçilerden oluşan Avrupa Parlamentosu’nun kararının ne olması bekleniyordu ki?

Orası mahkeme değil, siyasi bir kurum!

Aynı gün Türkiye’de iki mahkeme iki karar verdi: söz konusu olan cinayetti. Birinde yargılanan müebbet hapis cezasına çarptırıldı, birinde yargılanan sadece 12 bin TL para cezasına! Pek çok kişinin düşüncesine göre “Karar siyasi”ydi!

Birinde öldüren Kürt, ölen dindar; diğerinde öldüren polis, ölen Alevi! Üstelik kararın verildiği yer mahkeme! Siyaset kurumu değil. Size göre bu kararlar neydi?

Ürettiğimizin yarısından çoğunu atıyoruz!

Ekmeği bayatlayınca atanlardan mısınız? Ya da anneniz pişirdiği yemeği bitirmediğiniz zaman döker mi, saklar mı? Türkiye, kurulduğundan hemen sonra kendi katılmadığı halde 2. Dünya Savaşı’nın bütün sıkıntılarını çekmiş, ülke ekonomisi gelişmesini tamamlamamış olduğu için tüketim toplumu değildi.

Yiyecek içecek öyle düşünmeden atılmaz, kıyafetler yamanır, pabuçlara pençe atılırdı. Buna müslüman kanaatkarlığı da eklenince, har vurup harman savurmak ayıp, günahtı. Bir toplantıda öğrendik ki ürettiğimiz, satın aldığımız yiyeceklerin yarısından fazlası çöpe gidiyormuş!

Üreticiden tüketiciye soğuk zincirle, iyi ambalajlanmadan gelen sebze meyvenin bir kısmı daha hale gelir gelmez bozuluyor, bir kısmı perakendecide, manavda atılıyor, eve, lokantaya getirilenin bir kısmı da burada telef oluyormuş! Ve bunun toplamı üretilenin yüzde 70’ini buluyor, 11.6 milyon ton, 25 milyar TL imiş!

Annelerimiz bir pirinç tanesini bırakmamıza izin vermez, arkandan ağlar diye baskı yapar, yatılı okullarda tabak bitmeden sofradan kalkılmaz koşullarda büyümüş biri olarak şok, şok, şok! Taze ekmek merakını bilir, ekmeğin büyük kısmının çöpe gittiğini bilirdik de, sebze meyvede bu kadar büyük israfın olduğunu bilmezdik doğrusu.

Metro Gıda Hareketi buna dur demek için bir çalışma başlattı. Üreticiyle iş birliği yaparak paketlemeden nakliyeye ulaşım zincirini, restoranlarla işbirliği yaparak israfın önlenmesini sağlamaya çalışacak, bunun için İstanbul Restoran Haftası da uygulama alanı olacak. Tüketicinin bilinçlendirilmesi de çok önemli.

Dışarıda yenildiği zaman yenilecek kadar sipariş verilmesinden, kalan yemeklerin paket yaptırılıp alınmasına, (dogy bag!) evde de iyi saklama koşullarından kalanların yeniden değerlendirilmesi için bir dizi önlem! Tonlarca yiyeceğin atılmaması, hem ülke ekonomisi, hem çevre, hem dünya için çok önemli!

Haydi, bilişim ödülleri sizi bekliyor

Geçen yıl Microsoft Türkiye’nin KAGİDER’le birlikte başlattığı “Teknolojinin Kadın Liderleri” yarışması bu yıl Aydın Doğan Vakfı’nın da katılımıyla güçlenerek yineleniyor. Geçen yıl yapılan yarışmaya katılan ve dokuz dalda ipi göğüsleyen kadınlara bu yıl yenileri eklenecek. Bu kadar çok kategori olmasının nedeni, öğrencilerden yöneticilere, öğretim üyelerinden öğrencilere, her kesimden bilişime ilgi duyan, bu konuda çalışan ve üretenlerin yarışabilmesini sağlamak.

Geçen yıl 19 yaşındaki Ayyüce Demirbaş, program yazmayı öğrendi ve arkadaşlarıyla bir yazılım klubü kurarak uygulamalar geliştirdi. Kadınların da bilişim sektöründe başarılı olabileceklerini kanıtlamak için bir an önce internete girin ve koşulları öğrenin. Katılın, tanıdığınız bilişim kurtlarının katılımını sağlayın!

Telefon gidince notlar da gitti!

İstanbul’da üniversitede okuyan Azeri bir genç N.J. Sınav haftasında kafası da dalgınken yanına yaklaşıp sigara isteyen iki kişiye cep telefonunu kaptırıyor! Polis zanlıları buluyor ama telefon gitmiş, içindeki notlar da! Genç öğrencinin çok içine oturmuş, ben sınavlarla uğraşırken bu yapılır mı diye gazetemizde herkese yazıp şikayet ediyor!

Telefon şirketlerinin ürettiği şifreler vb. yöntemlerle cep telefonu çalınmasının önüne geçilmişti, yine ne oldu ki? Azeri konuk öğrencimize geçmiş olsun diyor, gençler notlarını deftere yazsalar daha iyi olmaz mı diyoruz! Bu telefonlar hayatımızdaki en önemli şey oldu yahu!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder