Özlem Denizmen Siz yeter ki karar verin!
HABERİ PAYLAŞ

Siz yeter ki karar verin!

Haberin Devamı

Paranız sizi değil, siz paranızı kontrol edin. Çaresiz değilsiniz. Ben size inanıyorum. Başarabilirsiniz...



Naz Aksu( 23) ve Gamze Koç(24) kredi kartları için “Ah ah” diyorlar.

İMZA GÜNÜ

Dün Ankara’da yeni kitabımın imza gününü yaptık. Birçok okuruma ‘kredi kartı ehliyeti’ sordum. Eğlendik ve bilgilendik.

Bayram tatilinin yaklaştığı şu günlerde, oh mis gibi aybaşı da gelmiş, insan sadece güzellik, gülen yüzler, huzur dolu bir hayat hayal ediyor. Borcu olanlar, kendinize kızmayın. Etrafınızı da daraltmayın. Borca değil, kapatmaya odaklanın. Sağlık olsun, her borç ödenir. Siz yeter ki karar verin. Yalnız değilsiniz.

[[HAFTAYA]]

Çözüme odaklan

Soru: Özel bir şirkette satın alma müdürüyüm. Aylık gelirim 5000 lira. Kendi evimiz, 2006 model arabamız var. 10 ay önce çocuğum oldu. Eşimi işten çıkarttılar. Farkına varmadan ipin ucunu kaçırdık. Beş tane kredi kartım var ve toplam borcum 30 bin liraya yaklaştı. Artık asgarisini bile ödeyemez hale geldim. Çocuk olduğunda bankadan kredi çekmiştim. Bitmesine daha bir yıl var. Tekrar kredi istedim, vermediler. Kredi kartı borcunu taksitlendiren şirketlerden sürekli mesaj geliyor. Ama cesaret edemiyorum. Acaba denesem mi? Ne önerirsiniz? Aydın Cevap: İyi bir gelirin, sağlığın, ailen ve gençliğin var. Daha ne istiyorsun? Çözüme odaklan.. 1. Bankaya git sor; kredi kartı borçlarını toplayıp ihtiyaç kredisi ile değiştirebilirsin. Vadeyi uzatırsan aylık ödemeler sana yük vermez. 2. Bir banka vermezse başka bankaya git. Hepsinin iştahları farklı. 3. Arabanı satıp, parasıyla borç kapatabilirsin. Sonra tekrar alırsın. 4. Eşinle otur ve samimiyetle durumu konuş. Buralara NASIL geldiniz. Hangi harcamalardan kısabilirsiniz hesap yapın. Hayatınızda bir şeyler değiştirin ki, hayatınız değişebilsin.

Evde oturmaktan sıkıldım

Soru: İki sene önce emekli oldum. Hanım beni gündüzleri evden kovuyor. Mahalle kahvesine gidiyorum. Ev kendimizin. Hanım da çok tutumlu olduğu için kendi yağımızla kavruluyoruz. Oğlumu evlendirmek için para lazım. Bankada birikmiş 52 bin liramız var. Bu parayı harcamak istemiyorum. Mahallede boş bir dükkan var. Orada bakkal dükkanı açsam mı? Ne dersiniz? Mehmet Cevap: Bilmediğin işe girme. Önce gerçekten bakkal açmak isteyip istemediğine karar ver. Ticaretten anlıyor musun? KOSGEB’in verdiği hizmetleri araştır. (www.kosgeb.gov.tr) Ama tavsiyem şu sıralar dünyanın hali belli değilken borç altına girmemek. Oğlunun düğünü için de sakın bütün birikimini harcama!

MAAŞ

Bugün 1 Ağustos. Maaşınızı nasıl harcayacaksınız, bütçe yaptınız mı?

Kredi süreni uzatabilirsin

Soru: Depresyonda olduğum dönemde kredi kartlarımla harcama yaptım. “Ne yapacağım?” diye düşünürken ekranda sizi gördüm. Bana umut verdiniz. Hemen birkaç bankayı araştırıp 5 yıllık kredi aldım. Ama her şey yine birbirine girdi. Aylık gelirim 1874 lira, ev kredim 1300 lira, faturalarım 80 lira civarı. Ne yapabilirim? Gönül Cevap: Ödemelerin gelirine göre yüksek. Ev dahil tüm borçların aylık gelirine oranı yüzde 40’ı geçmemeli. Ama panik yok. Bankadaki müşteri temsilcinle görüşüp durumunu anlatarak ev kredisini 10 yıla uzatabilirsin. Ek iş aramaya devam et. Pes etme. İlgi duyduğun, yapmayı sevdiğin bir konuda evden de çalışabilirsin.

BAYRAM HARÇLIĞI

Az kaldı, önümüzdeki hafta bayram. Hem de yaz tatilindeyiz. Çocukların içi şimdiden kıpır kıpır. Büyüklerin elleri öpülecek, harçlıklar alınacak. Bu parayla neler neler alınır değil mi? Dondurmalar, gazozlar, oyuncaklar, oyunlar... Peki bu nakit para nereden gelecek? Haydi, şimdiden çocuklara vereceğiniz bayram harçlıklarını BİRİKTİRELİM. Damlaya damlaya göl olur.

İş istiyorum


Soru: Bu sene endüstri mühendisi olarak mezun oldum. Staj yaptığım işyerine başvurdum. Uygun pozisyon olursa arayacaklarını söylediler. Ama hâlâ aramadılar. İnternet sitelerine CV’mi girdim. Ama iş tecrübem sadece stajdan ibaret. Bir an önce çalışma hayatına atılıp para kazanmak istiyorum. Bana ne önerirsiniz? Hande Cevap: Şirketlere binlerce CV gidiyor. Neden seni seçsinler? 1. Seni farklı kılan özelliklerini ön plana çıkar. 2. Çevreni geniş tut, çeşitli ortamlara gir çık. 3. Çalışmak istediğin şirketi iyice öğren ve işe öyle başvur. 4. Kendine rol model seç ve ondan yardım iste. 5. Amacın para kazanmak değil, doğru işyerine girmek olmalı.

Kız arkadaşım olunca kredi kartı borcum arttı

Soru: Kurye olarak çalışıyorum. Aylık gelirim 1200 lira. Bekarım, ailemle yaşıyorum. Üç tane kredi kartım var. Ben istemeden limitlerini sürekli artırıyorlar. Birinin 3000 lira diğer ikisinin de 5000 lira limiti var. İlk başlarda hepsini ödüyordum. Ama kız arkadaşım olduğundan beri harcamalarım arttı. Sürekli onu gezdirmemi istiyor. İleride evlenmeyi de düşünüyoruz ama şu anda neredeyse bütün kazancım kartlara gidiyor. Bana yol gösterin. Mesut Cevap: Banka, senin isteğin olmadan limit artıramaz. Ayrıca, kredi kartı limiti taşa yazılı değil. Git müşteri temsilcinle görüş, talimat yazıp ver, limitini düşür. Senin asıl problemin para değil, kız arkadaşına hava atmaya çalışman. Otur durumunu konuş. Ayıp değil. Samimiyet olmazsa, güven de olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder