Siyaset Siyasette 4 işlem kavgası!
Paylaş
Siyasette 4 işlem kavgası!

CHP'nin Aile Sigortası projesi, AKP ile CHP arasında "hesap" tartışması başlattı.

CHP'nin önceki gün açıkladığı Aile Sigortası projesine, AK Parti'den itirazlar gelmeye devam ediyor. Başbakan Erdoğan bugün partisinin İl Başkanları toplantısında tepkisini sert ifadelerle dile getiridi.

Haberin Devamı

ERDOĞAN: DÖRT İŞLEMİ YAPAMIYORLAR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Türkiye’de 12 milyon 715 bin yoksul bulunduğunu açıkladığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Herhalde bu kayıt altıdır, kayıt dışını unutmuş. O da var. ’Yoksul ailelere en az 600 lira, en fazla bin 250 lira maaş bağlayacağız’ diyor. Onu da neye göre diyor bilemiyorum. Bunun da bütçeye yükü 7 milyar Türk Lirası. Bunu anlatırken, ’Hesabımızı, kitabımızı yaptık’ diyor. Bu ifadeler CHP’nin resmi web sitesinde bulunan ifadeler. Eğer 12 milyon 715 bin yoksul varsa, bunlara ayda 600 lira verseniz maliyet yıllık 24 milyar TL. Söyledikleri rakamın üç katından fazla çıkıyor. Ortalama hesaplarsanız ayda 925 lira yapar. Yıllık bütçeye maliyeti 36 milyar lira olur. Söyledikleri rakamın 5 katı. Allah aşkına, çok önemli bir projeyi kamuoyuna açıklarken oturup bir hesap yapmadınız mı, sizin akıl hocalarınız kimler, kılavuzunuz kim, bir hesap makineniz yok muydu? Böyle ciddiyetsizlik olur mu? Daha ilk açıklamada toplamayı, çıkarmayı, bölmeyi, çarpmayı yanlış yapıyorlar, yalan, yanlış rakamlarla milletin karşısına çıkıyorlar." "Bu sadece umut simsarlığı değildir, bu aynı zamanda dört işlemi dahi yapamama durumudur"

Haberin Devamı

ÖZTRAK: 3 MİLYON 250 BİN AİLEYİ KAPSAYACAK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, partisince açıklanan Aile Sigortası projesinin 15 milyon 645 bin kişi, 3 milyon 250 bin aileyi kapsayacağını belirterek, "Eğer 460 milyar liralık harcama içinden 7,5 milyar maliyeti olan Aile Sigortası programının harcamasını ayıramayacaksak o zaman biz niye iktidar olalım" dedi.

Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında CHP’nin açıkladığı Aile Sigortası projesi karşısında AK Parti’nin telaşlandığını ileri sürdü.
Devletin ve yoksulun hesabının dört işleme sığmayacağını belirten Öztrak, "Biz hesabı kitabı nasıl yaptığımıza dair tabloları, dağıttığımız kitapçıkta söyledik. Sayın Başbakan ve bakanları zahmet edecekler bu kitapçığın içindeki varsayımlara bakacaklar" dedi.

"12 milyon 780 bin kişiye 600 lira verilecek" ifadesinin doğruyu yansıtmadığını kaydeden Öztrak "Bizim esas aldığımız, Aile Sigortası kapsamında düşündüğümüz birey sayısı 15 milyon 645 bin. Burada hesapladığımız aile sayısı da 3 milyon 250 bin. Yine bu çerçevede yoksulların en yoğun olduğu aile kategorisi olan iki ebeveynli dört çocuklu aileye vereceğimiz asgari yardım tutarı da ayda 600 lira, yıllık olarak bunu 12 ile çarpacaksınız" dedi.
Kendilerinin gündeme getirdiği Aile Sigortası sisteminin çok sayıda destekten oluştuğunu bildiren Öztrak, Aile Sigortası’nın yoksulluğa son verme temeli üzerine kurulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Öztrak, şöyle devam etti:
"Aile Sigortasıyla biz AKP’nin yaptığı gibi yoksulluğu yöneterek onun üzerinden siyasi rant sağlama yaklaşımı içinde olmayacağız. Onlar yoksulluğu yönetmek siyasi rant peşindeyken biz yoksulluğu bitirmeye talibiz. Onun için bu Aile Sigortası’nın yapısına baktığınızda insanları yeniden hayata bağlama desteği bulabileceksiniz. AKP 14 milyar lira yoksullara destek vermiş, CHP iktidarı olarak bu desteği 22 milyar Türk lirasına çıkaracağız."

Haberin Devamı

-AİLE SAĞLIĞI PROGRAMININ KAYNAĞI-

Devletin 2011 yılında 460 milyar harcama yapacağını belirten Öztrak, "Eğer bu 460 milyar içinden 7,5 milyar maliyeti olan bu Aile Sigortası programının harcamasını ayıramayacaksak o zaman biz niye iktidar olalım" dedi.

"Devletin hesabını, kitabını çok iyi biliriz" diyen Öztrak, çiftçinin harcadığı mazottan ÖTV almayacaklarını bunun maliyetinin de iktidar partisi üyelerinin söylediği gibi 11 milyar değil 4 milyar olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "CHP’nin iktidara gelme ihtimali faizleri yükseltir" dediğini belirten Öztrak, "CHP nin iktidara gelmesinden ne uluslararası ne de yerli yatırımcılar endişe duyacaklardır" diye konuştu.

Büyüme hızı bakımından Türkiye’nin dünyada 88. sıraya gerilediğini, işsizlik sıralamasında 28. sıraya çıktığını ve cari açığın giderek arttığını ileri süren Öztrak, "Sayın Başbakan bunların hesabını halka vermelidir" dedi.