Siyaset TBMM Genel Kurulu olağanüstü toplandı
Paylaş
TBMM Genel Kurulu olağanüstü toplandı

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Görüşme sırasında tansiyon zaman zaman yükseldi

Suriye tezkeresi Meclis Genel Kurulu'nda görüşülüyor. Görüşmelerde zaman zaman gergin anlar yaşandı. Usül tartışmaları ve Meclis Başkanvekili'nin tutumunu oylamaya sundu. 550 vekilin oy kullandığı sayımda 556 oy sayılınca elektronik oylama yerine el kaldırarak oy sayımı yapıldı. Oylama sonucunda Koray Aydın'ın tutumu kabul edildi.

Haberin Devamı

Görüşmelerde tansiyon zaman zaman yükseldi. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın silah çektiği iddiası Samsun milletvekili Kılıç tarafından bizzat yalanlandı.

CHP'den istifa ettikten sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giden İhsan Özkes, parlamentoda tek başına oturdu. Özkes'in o anları Meclis'te ilginç anlara sahne oldu.

ERDOĞAN'IN ŞEHİT TABUTUNA ELİNİ KOYDUĞU FOTOĞRAFI GÖSTERİNCE YİNE GERGİNLİK ÇIKTI

Akşam saatlerinde kürsüye çıkan CHP İzmir milletvekili Aytun Çıray'ın gösterdiği bir fotoğraf AK Parti sıralarında büyük tepkiye neden oldu. 'Başkomutan'a saygısızlık yapıyorsun' sözleriyle CHP'li vekile tepki gösteren AK Partililer yerlerine oturmayınca Meclis Başkanvekili Koray Aydın, 40 dakikalık yemek arası verdi.

Haberin Devamı

’ADALETİN NEREDE ŞEREFSİZ’ DEDİ, GENEL KURUL KARIŞTI

Adalet Bakanı Kenan İpek’in yemin ettiği sırada CHP Sa dedi.

HDP’li TBMM Katip Üyesi Erol Dora oylama sırasında AK Partili vekillerin arasına girerek tek tek oyları saydı. AK Partili milletvekilillerinin tamamı "hayır" oyu kullandı. Sayım sırasında CHP, MHP ve HDP’lilerin "evet" oyu kullanmasına ilişkin AK Partililer "Blok, blok" diyerek oylamayı cep telefonuyla fotoğrafladılar. Bu sırada TBMM Başkanvekili Koray Aydın, AK Partili milletvekillerine seslenerek, "Fotoğraf çeken arkadaşlar sayı gibi algılanıyor. Yerinize oturun lütfen" diyerek tepki gösterdi. 7 Haziran seçimlerinde CHP’den İstanbul Milletvekili olarak Meclis’e giren ve daha sonra partisinden istifa eden İhsan Özkes açık oylamada evet oyu kullandı.

MHP VE HDP VEKİLLER OYLAMAYA KATILDI

Oylamanın sayımı sırasında MHP’li milletvekillerinden bazıları ’bozkurt’ işareti yaparken HDP’li milletvekillerinin ise ’barış’ işareti yaptı. Oylamaya HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da katıldı. AK Partili bir milletvekili ise muhalefet sıralarına dönerek bir eliyle barış diğer eliyle barış işareti yaparken diğer eliyle bozkurt işareti yaptı. Sayımının ardından TBMM Başkanvekili Koray Aydın, tutumu hakkında yapılan oylamanın sonucunu açıkladı. Koray Aydın, "Tutumun kabul edildi. Katip üyeler mutabık kaldı" dedi. Bunun üzerine AK Parti sıralarında büyük sevinç yaşandı.Ardından yemin törenine geçildi. İlk olarak kürsüye İçişleri Bakanı Selami Altınok’tu. Altınok’un yemini sırasında HDP’li vekilleri Genel Kurul Salonu’nu terk etti. Ardından kürsüye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu geldi. Adalet Bakanı Kenan İpek’in kürsüde yemin ettiği sırada ise CHP Sa dedi. Bunun üzerine Genel Kurul Salonu karıştı. Bunun üzerine oturuma 10 dakika ara verildi.

Haberin Devamı

CHP, MHP VE HDP OLUMSUZ OY KULLANDI AMA...

Gergin geçen Genel Kurul’da TBMM Başkanvekili Koray Aydın’ın tutumuna karşı yapılan açık oylamada CHP, MHP VE HDP olu sözünü hatırlatan Aydın, şairin yıllar öncesinden seslendiği gibi kırıcı ve incitici dil kullanmak yerine daha yerinde bir dil kullanmalarını tavsiye etti.

GENEL KURUL’DA GERGİN ANLAR

Aydın’ın açılış konuşmasının ardından Genel Kurul gündemine geçildi. Geçici hükümette yer alan bağımsız 11 bakanın yemin törenine geçilmesi öncesinde CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 11 bakanın arasında bazılarının "sözde bağımsız" olduğu dolayısıyla yemin etmesinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle usul tartışması başlattı. Özel, "Eğer bu yemini edeceksek önce sayın bakanların çıkıp hepimizin huzurlarında ’Adalet ve Kalkınma Partili değiliz’ diye yemin etmelerini bekliyoruz" dedi. Bunun üzerine Genel Kurul’da AK Partili milletvekilleri ile CHP’li milletvekilleri arasında usul tartışması yaşandı. Usul tartışması talep ederek kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, koalisyon görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na hükümet kurma görevini vermemesini sert bir dille eleştirdi. Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Doğan Kubat, eski Başbakanlardan Nihat Erim’in 12 Mart 1971 Muhtırası’nın ardından CHP’den istifa ederek hükümet kurmasını örnek verdi. Ardından sataşma gerekçesiyle tekrar söz alarak kürsüye gelen CHP’li Özgür Özel, Nihat Erim’in o günlerde yaptığının yanlış olduğunu belirterek, AK Parti’ye yönelik eleştirilerine devam etti. Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ise darbecilikle suçladı.

Haberin Devamı

"AYNAYA BAKSAYDI KİMİN DARBELERLE İKTİDARA GELDİĞİNİ ÇOK NET GÖRECEKTİ"

Haberin Devamı

Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da, "Bir aynaya baksaydı kimin darbelerle iktidara geldiğini çok net görecekti" dedi. Üçüncü kez kürsüye gelen Özgür Özel ise, "Hadi biraz ortam yumuşasın, Hababam Sınıfı’na bakalım. Hababam Sınıfı’nda herkes var, Türkler var, Kürtler var, solcular var, ülkücüler var. Orada bir tek siz yoksunuz. Çünkü 80 öncesinde çekildi o film. 12 Eylül darbesinin ürünleri orada olamaz" diye konuştu.

YÜZDE 60’LIK BLOK BİRLİKTE HAREKET ETTİ

AK Partili vekiller, Genel Kurul gündeminde yer alan 11 bakanın yemin işlemine geçilmesi konusunda TBMM Başkanvekili Koray Aydın’a ısrarlarını sürdürdü. Ardından MHP adına söz alarak kürsüye gelen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da CHP’li Özgür Özel’e, "Bu konuda zaten yapılacak oylama neticesinde usulle ilgili bir kanaat Meclis’te oluştuğu zaman yapacağınız işlem nedir? Nasıl bir işlemde devam edeceğiz?" diye sordu. Bunun üzerine Özel, "Bakanlar yemin etmeyecek, gerçekten tarafsız bakanlar yemin edecek" karşılığını verdi. Tartışmaların sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Koray Aydın, Genel Kurul’da tutumu konusunda, "Israrınızı sürdürürseniz oylama yaptıracağım" diyerek açık oylama yaptı. CHP, MHP VE HDP’li milletvekilleri, TBMM Başkanvekili Koray Aydın’ın tutumu konusunda birleşerek, olu dedi. Ardından Genel Kurul’a 10 dakika ara verildi.

İHSAN ÖZKES GENEL KURUL’DA TEK BAŞINA

Öte yandan 7 Haziran seçimlerinde CHP’den İstanbul Milletvekili olarak Meclis’e giren ve daha sonra partisinden istifa eden İhsan Özkes’in Meclis sıralarında tek başına oturması dikkat çekti.

DAKİKA DAKİKA MECLİS'TE YAŞANAN O ANLAR

18.11: Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tezkereyle ilgili konuşuyor...

BAKAN MECLİS'TE SİLAH ÇEKTİ İDDİASI

18.04: Akif Çağatay Kılıç: Biraz önceki görüşmelerde benim silah taşıdığım ve bunu da bir şekilde gösterdiğim iddia edilmiş. Konu bana iddia edildikten sonra gazetecilere gerekli açıklamaları yaptım. Ayrıca CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve MHP'li Oktay Vural'la görüştüm.

GENÇLİK VE SPOR BAKANI ÇAĞATAY KILIÇ

Benim hiç bri zaman TBMM çatısı altında silah taşıma gibi bir durumun olamayacağını tekrar dile getirmek istiyorum. Benimle ilgili bu iddianın üzülerek belirtmek istiyorum bu bir iftiradır. Beni tanıyan kişiler bilir. Hayati Tekin de açıklama yapmıştır. Asla böyle bir şey olmamıştır. Meclisimizin çalışmaları içinde tansiyon yükselebilir. Ama iddia edilen şey tamamen gerçek dışıdır. Gençlik ve Spor Bakanı'yım. Gençlere silahla çözüm gibi bir örneği asla göstermem. Farklı siyasi partilere mensup olabiliriz, zaman zaman bu görüşlerimizden ötürü gerilebiliriz ama CHP ve MHP'li grup başkanlarına teşekkür ediyorum

18.03: Akif Çağatay Kılıç'ın Meclis'e silahla girdiğine dair iddialar üzerine AK Parti'li Mahir Ünal'dan açıklama: Sayın Kılıç telefonunu elinde taşımaktadır.

17.58: Aleyhte CHP'li Levent Gök: Daha 3 ay öncesine kadar şu afişler asılıydı: OHAL kalktı köyümde özgürce dolaşıyorum. Tam 15 ilde özel güvenlik bölgeleri ihdas edilirken Valiler'e keyfi irade veriyorsunuz. Biz teröre karşıyız. Biz PKK terörüne de IŞİD terörüne de DHKP-C terörüne karşıyız. Gelin terörü görüşelim dediğimz zaman el birliğiyle reddettiniz. Biz hükümete güvenmiyoruz. Biz Türkiye'nin her vatandaşını bir yurttaş olarak seviyoruz.

17.55: Lehte konuşan MHP'li Oktay Vural: Bir terör örgütü kahpece tuzaklar kurarken Bakanlar Kurulu'nun gönderdiği tezkere Meclis'e gelir ve görüşülür. 1 Ekim'e kadar ne beklenecek? Bizim mücadelemiz meşrudur.

17.50: HDP'li İdris Baluken: Daha düne kadar bu ülke savunması değil Saray savunması diyordunuz. Ne değişti de savaş tezkeresine destek veriyorsunuz?

17.47: Başbakanlık tezkeresinin bir önceki hükümet tarafından hazırlandığı ve yeni hükümetin bu tezkereyi Genel Kurul'a getirilmesi gerektiği yönünde lehte ve alehte konuşmalar yapılıyor.

17.28: Başbakanlık tezkeresi okunuyor..

17.26: Meclis Genel Kurul'u verilen aranın ardından yeniden başladı

Genel Kurul'dan notlar

TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye tezkeresini görüşmek üzere TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. AB Bakanı ve Başmüzakereci Ali Haydar Konca (solda), Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan (ortada), Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu (sağda) genel kurul çalışmalarına katıldılar

17.06: Atanan bakanların yemin töreni sona erdi. Genel Kurul'da şimdi tezkere metni okunuyor

17.00: Gerginlik sonrası Bakanlar yeniden yemin etmeye başladı.

Atanan Bakanlar yemin ederken CHP ve HDP sıralarında hiç bir vekil yer almadı. MHP sıralarında ise az sayıda vekil vardı.

16.53: Bakanların yemini sırasında Meclis Genel Kurulu bir anda karıştı. Gerilim üzerine Meclis Başkanvekili Koray Aadın oturuma ara verdi. Kavga anına ait fotoğrafı gazeteci Yurdagül Şimşek Twitter hesabından paylaştı.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer35121","35121","201509","35121-356867.jpg","1", "0","TBMM Genel Kurulu olağanüstü toplandı");

16.45: Adalet Bakanı Kenan İpek'in yemini sonrasında Meclis'te tansiyon iyice yükseldi. Meclis Başkanvekili KorayAydın yine oturuma ara verdi

16.40 Oylama sonucu Koray Aydın'ın tutumu kabul edildi. AK Parti sıralarından alkışlar yükseliyor... Ve atanan bakanların yemin edilmesi işlemine geçildi.

İlk olarak İçişleri Bakanı Selami Altınok Meclis Genel Kurulu kürsüsünde yemin etti.

OYLAMA SIRASINDA AK PARTİ'LİLER 'CHP, MHP ve HDP BLOK OY KULLANDI İDDİASI'

30 dakikayı aşan oylama sırasında bazı AK Parti'li vekiller CHP, MHP ve HDP'nin blok olarak oy kullandığını öne sürerek parlamentoda oylamaya ait fotoğraflar paylaştı.

İşte o kareler:

Fotoğraflar: Twitter

16.33: El kaldırılarak yapılan oylamanın sonucu hala belirlenemedi.

16.26: Elektronik oylama sisteminde 556 vekilin oyun kullanılması sonası Meclis'te el kaldırılarak oy kullandırılıyor.

16.20: HDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder Bakanlar'ın yemin etmediği için Genel Kurul salonu dışına çıkarılmasını talep etti.

Koray Aydın, 'Anayasaya göre bakandırlar' diyerek dışarı çıkarılmaları talebini reddetti.

15.55: Yapılan elektronik oylamanın ardından 556 oy çıktığı açıklandı. 550 üyeli Meclis'te 556 oy çıkması üzerine TBMM Başkan Vekili Koray Aydın partilerin grup başkan vekilleriyle toplantı yapmak için oturuma ara verdi. Oyların fazla çıkmasının, milletvekillerinin hem elektronik yolla hem de pusula yoluyla oy kullanmalarından kaynaklandığı öğrenildi.

15.43. Elektronik oylama sonuçları açıklanmadı. Genel Kurul'daki görüşmelere tekrar ara verildi.

BAĞIMSIZ BAKANLAR YEMİN ETMEZSE NE OLUR?

Bağımsız Bakanlar yemin etmedikleri için maaş alamazlar, dokunulmazlık zırhına kavuşamayacaklar. Ancak Erdoğan tarafından kabine onaylandığı için bakanlıkları geçerli olacak.

15.16: Koray Aydın: Katip üyeler arasında çoğunlukla ilgili görüş ayrılığı oluştu. Açılan usül tartışması sonucunda katip üyeler arasında anlaşmazlık çıktı. Oylamayı elektronik cihazlarla tekrarlayacağım.

Benim yetkimin olup olmadığı, tutumumun lehinde ve ya aleyhinde oylama yapmanız için 5 dakikalık süre veriyorum. Elektronik oylama başlamıştır.

Bu sözler sonrası AK Partili Grup Başkanvekilleri Meclis Başkanlık Divanı önünde toplandı:

15.15 AK Parti'li Mahir Ünal: Seçim hükümetinin bir güven oylamasına tabi tutulması doğru değildir. Bu oylamanın doğru olmadığını belirtiyoruz. Bu konuda usül tartışması talep ediyoruz.

CHP: CUMHURBAŞKANI YENİ BİR BAKANLAR KURULU LİSTESİ GÖNDERMELİ

15.10 CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu hükümetin Anayasanın 114 ve 116 maddelerine göre teşekkül etmediği bu oylama ile TBMM Genel Kurulu'nda tescillenmiştir. Cumhurbaşkanın yeni bir Bakanlar Kurulu listesi göndermesi gerekir" dedi.

15.01 Bağımsız bakanlarla ilgili CHP'nin 'bağımsız değiller, yemin etmesinler' önerisi kabul edildikten sonra başlayan yemin krizi yaklaşık 35 dakikadır devam ediyor...

14.45 Atanan bağımsız bakanların yemin edip etmemesiyle ilgili tartışma sonrası AK Parti usül tartışması isteyince CHP ve HDP'li vekiller Başkanlık kürsüsüne yürüdü... Yaşanan tartışma sonrası Koray Aydın ara verip grup başkanvekillerini yine görüşmeye davet etti.

14.16 MECLİS'TE YEMİN KRİZİ ÇIKTI

Ardından seçim hükümetinin geçici bakanlarının yemin etmesine CHP'nin yaptığı itiraz Meclis'te kabul edildi.

TBMM'de bağımsız bakanların 'bağımsız' olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve 'hayır' dedi.

Oylama sonrası katip üyeler arasında görüş ayrılığı ortaya çıktı. Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Koray Aydın oturuma ara verip Grup Başkanvekilleri'ni kürsü arkasındaki görüşme odasına davet etti.

11 Bağımsız Bakanın yemin edip etmeyeceğini aradan sonra karar verilecek.

14.11 TBMM'de olağanüstü toplantı devam ederken siyasi liderler ve Başbakan henüz parlamentoya gelmedi.

HDP ADINA BALUKEN KONUŞTU

Tezkere görüşmeleri üzerine söz alan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken İçişleri Bakanı'na sert tepki gösterdi. Geçici kabinede İçişleri Bakanı olarak atanan Selami Altınok'un 'Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve milletine karşı olan başkaldırıya müsaade etmeyeceğiz. Gerekirse kafalarını ezeriz' sözlerine tepki gösteren Balüken 'Bu sözleri ifade eden bir kişi bir dakika dahi o koltukta oturamaz' dedi.

TBMM, Irak-Suriye tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Tezkerenin uzatılmasına bir ay gibi bir süre kalmasına rağmen kurulacak olası bir seçim hükümetinde tezkereye "Hayır" diyecek kabine üyelerinin önünü almak için 21 Ağustos'ta Bakanlar Kurulu Kararı ile Meclis'e sevk edildi.

HDP, TEZKEREYE HAYIR DİYECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Saat 13.00'de toplanan Meclis Genel Kurulu'nda Irak ve Suriye'ye ilişkin TSK'ye sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin bir yıl daha uzatılması kararı görüşülerek oylanacak. Tezkereye AKP ve MHP'nin yanı sıra CHP'nin de "Evet" oyu vermesi bekleniyor. CHP'nin önceki akşam yapılan MYK toplantısında tezkereye "Evet" oyu verilmesi kararı çıktı. HDP ise tezkereye "Hayır" oyu kullanacağını açıklamıştı. HDP'li milletvekillerinin yanı sıra geçici hükümette görev alan iki HDP'li Bakan da "Hayır" oyu kullanacaklarını açıklamıştı.

"SÖZ OLA KESE SAVAŞI, SÖZ OLA KESTİRE BAŞI"

Başkanvekili Aydın, birleşimi açtıktan sonra yaptığı kısa konuşmada, gündeme geçmeden önce, Türk milletinin egemenliğinin sembolü olan Yüce Meclis’i yöneteceği ilk gün, çok kısa duygu ve düşüncelerini ifade etmek istediğini belirtti. "Hemen her gün yürekleri dağlayan şehitlere Yüce Allah’tan rahmet, ailelerine ve bütün millete başsağlığı" dilediğini ifade eden Aydın, şunları kaydetti: "Bugün, milletimizin gözü ve kulağı buradadır. Bugün, Gazi Meclis’in kurtarıcı ve kurucu iradesi buradadır. Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ruhaniyetleri buradadır. Bu Meclis, Türk İstiklal Savaşını yapmış, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni bağrından çıkarmış ve en kritik zamanlarda aldığı kararlarla da vatanımızın, milletimizin ve devletimizin bekasını sağlamıştır. 95 yıllık parlamento tarihimizin bize kazandırdığı engin tecrübelerle, bütün sorunlarımızın üstesinden geleceğimize olan inancımız tamdır. Buradan vereceğimiz güzel mesajlar ve aldığımız kararlar, ülkemizin en ücra köşelerinde yankı bulmakta, ülkemizin ve milletimizin birliğine ve dirliğine katkı sunmaktadır. Buradaki tutum ve davranışlarımızla seçimlere daha hoşgörülü bir atmosferde gitmek için öncü ve örnek olabiliriz. Bugün burada yapacağımız görüşmelerde kullanacağımız söz ve üslupla güzel bir başlangıç yapabiliriz. Sevgi ve hoşgörü ti

Aydın, daha sonra, Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılmasına ilişkin önergeyi okuttu.