Hakan Çelenk Namlu IŞİD'den ÖSO'ya döndü
HABERİ PAYLAŞ

Namlu IŞİD'den ÖSO'ya döndü

Türkiye tarafından uçağı düşürülen Rusya, 36 saat sonra sıradışı bir hamle yaptı. Rus uçakları Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'nın 4 kilometre güneyindeki Azez'de TIR'lara bomba yağdırdı.

Azaz, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) denetiminde. O TIR'lar, ÖSO'ya yardım taşıyordu.



Şimdi yukarıdaki haritaya bakın. Sarı bölge Suriye'deki Kürt örgütlenmesi PYD kontrolünde. (Üstteki harita) Türkiye PYD'nin Fırat'ı geçip sağdaki (doğuda) sarı bölge Rojova'dan, soldaki sarı bölge Efrin'e ilerlemesine izin vermiyor. Amerika'nın PYD'ye itirazı olmazsa da Türkiye gibi bir müttefiki üzmeyi göze almıyor. Ama gelin görün ki aradaki gri bölgeden IŞİD'in kovulması gerekiyor.

Bu nedenle Amerika ve Türkiye yeni plan geliştirdi. Plana göre yeşil bölgeyi kontrol eden ÖSO, Amerika'nın hava, Türkiye'nin hava ve topçu desteği ile gri alanı alacak.

Ancak Rusya dün IŞİD'i vurmak için 'griler'e doğru hücum etmeye hazırlanan 'yeşiller'e giden yardımı vurdu; başka bir deyişle Amerika ile Türkiye'nin oyun planını vurdu!

ÖSO DAHA ÇOK VURULACAK

Rusya'nın manevrasının görünen 3 somut sebebi var:

1 - Rusya haritanın en solundaki (batısındaki) 'yeşiller'i vuran uçağının düşürülmesine köpürdü. Bu yüzden dün yeşilleri doğuda hem de Türkiye'nin burnunun dibinde vurdu. Kararlılık gösterisi.

2 - Rusya gün boyu uçağının düştüğü bölgeyi misliyle vurup yine kararlılık gösterdi.

3 - Rusya Suriye'de bombardımana başladığından bu yana IŞİD'e gün boyu ilk kez bu kadar az saldırı düzenledi.


RUSYA YENİ OYUN KURDU

Yukarıdaki 3 tespit bize mesaj veriyor:

1 - Rusya, ÖSO'yu bitirmeyi artık IŞİD kadar belki de IŞİD'den öncelikli olarak hedefe koydu.

2 - Rusya bu uğurda Amerika ve Türkiye'nin gri bölgeyi (orası Cerablus) IŞİD'den geri alma planını bile baltalamayı umursamıyor.

3 - Rusya gri bölgeyi Suriye Ordusu'nun alması için plan kurdu. Suriye Ordusu (kırmızılar) bunu yapamasa Rusya yeşilleri haritadan silip sarıların araya girmesine ses çıkarmayabilir.

3 SORU

1 - Artık hem Amerika hem Rusya PYD'nin Fırat'ın batısına geçişine onay verme kıvamına geldiyse, buna karşı Türkiye'nin eylem planı var mı?

2 - Amerika ve Türkiye ÖSO'nun yok olmaması için bir şey yapacak mı ya da yapabilir mi?

3 - Tüm politik ihtimaller aleyhine dönen Türkiye Yayladağı'nda kendi ayağına kurşun sıkmış olmasın?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder