Tamer Heper Sistemin türü önemli
HABERİ PAYLAŞ

Sistemin türü önemli

Apartmanımızda eski sistem televizyon sistemi var ancak devamlı onarılmasına rağmen sağlıklı sonuç vermiyor. Biz yedi kat maliki merkezi yeni bir sistem kurmak istiyoruz. Üç daire sahibi kendi başlarına sistem kurmuşlar bize katılmıyorlar bu nedenle sistemi kuramıyoruz. Bunu nasıl sağlarız? S.T.

Bir binada iki türlü yeni sistem kurulur. Bunlardan birincisi proje değişikliğini gerektirir sistemlerdir. Örneğin kalorifer sistemi yoksa, kalorifer sistemi kurmak tadilat projesini gerektirir. Keza binaya asansör yapılacak ise durum budur. Bu halde tüm kat maliklerinin bu konuda alınacak karara katılması lazım. Bazılarının beşte dört dediği orana ben katılmıyorum.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Zira binanın mülkiyetini ilgilendiren hususlarda insanların sahibi olduğu ayni hakkı çiğneyerek beşte dört oranla değişiklik yapamazsınız. Sizin olayınız ise proje değişikliğini gerektiren bir olay değil. Üstelik öyle sistemler var ki ortak mahalleri işgal de gerekmiyor. Bu durumda sayı ve arsa payı ile bu işi yapabilirsiniz. Ancak bunu kullanmak istemeyenler masrafına katılmaz. Verdiğiniz daire sayıları sayı olarak çoğunluğu sağlıyor ama arsa payı olarak sağlıyor mu bilemiyorum. Buna bir bakın, yüzde 50’yi geçiyor ise sistem kurabilirsiniz. Size katılmayan üç kişi acaba kendilerine nasıl bir sistem kurmuş? Kullanılan sistem yasaya uygun mu değil mi? Sizde bir de bu mesele var.

İki ihtimal var

Babama ait binayı satın almak istiyorum. Tapuda arsa görülüyor. Nasıl alabilirim?

Bu okuyucum da özel yanıt istemiş. Özel yanıt vermediğim için mektubunu bu kadar özetledim ki kimliği anlaşılmasın. Bu problemle ilişki yüzlerce kişi vardır. Biraz da onlara yardımcı olmuş olurum. Böyle bir alışveriş için özel bir muamele yapmak gerekmiyor. Tapuda normal alım satım yapılacaktır. Tapuda arsa görülüyor ise aklıma iki ihtimal geliyor. Birincisi bina kaçak. Ruhsatı ve projesi yok. Bu nedenle gayrimenkul arsa olarak görünüyor. Yani bina yasa dışı. İkinci ihtimal, binada kat irtifakı kurulmuş. Bu durumda tapu kayıtlarında cinsi arsa yazar ama kat irtifakı kurulduğu notu da mevcuttur. Zaten bu halde kat irtifakı tapu kütüğüne kayıtlıdır. Dolayısı ile her iki halde de normal satış işlemi yapılır. Ancak son yıllara kadar satıcının ölümünden sonra mirasçılar “her ne kadar tapuda para ödendiği görülüyor ise de gerçekte para ödenmedi, yani gizli bağıştır” denilerek iptal davaları açıyordu. Son yıllarda alım bedeli mecburen bankaya yatırılıyor. Şimdi bu ihtilaf da kalmadı. Okuyucum da alım bedelini bankaya yatırıp tapuda işlem yapıp gayrimenkulü alabilir, bir problemle karşılaşmaz. Ancak onun için önemli ise binanın kaçak mı yoksa kat irtifakı kurulu mu olduğunu tapu dairesinden araştırmalıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder