Yaşam Sinema'nın en değerli ödülleri

Sinema'nın en değerli ödülleri

Paylaş
Sinema'nın en değerli ödülleri

Sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden Oscar Ödülleri bu gece 83. kez sahiplerini bulacak. İşte sinemanın en önemli ödüllerinin tarihi..

OSCAR

Haberin Devamı

Akademi Ödülleri'nin büyük ödülüdür. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) tarafından 1929'da Los Angeles'da verilmeye başlandı.

* Sembolü: Oscar ödül heykelciğini Metro Goldwyn Mayer'in sanat yönetmeni Cedric Gibbons tasarladı. Cedric Gibbons, o anda beş parçalı bir film makarası üstünde elinde kılıcıyla dikilen bir şövalye taslağını çizdi. Bu film makarasının beş halkası oyuncular, film yazarları, yönetmenler, yapımcılar ve teknisyenleri temsil eder. George Stanley heykeli son haline getirdi. Heykelcik 34 santim yüksekliğinde, 3,85 kilo ağırlığında ve 24 ayar altınla kaplıdır.

* Nasıl belirleniyor: Bir filmin Oscar'a aday gösterilebilmesi için 40 dakikadan uzun olması, ABD-Los Angeles ili sınırları içinde en az bir sinemada paralı gösteriminin gerçekleşmiş olması ve gösterimin en az bir hafta sürmüş olması şartı aranıyor.

Haberin Devamı

* En çok kazanan: # Sadece üç film Big Five olarak adlandırılan En İyi Film,En İyi Yönetmen,En İyi Aktör,En İyi Aktris ve En İyi Senaryo ödüllerinin hepsini birden kazandı. Bu filmler; It Happened One Night (1934), One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975), ve The Silence of the Lambs (1991).

Üç film 11 oscar heykelciği birden almayı başardı. Bunlar; Ben-Hur (1959), Titanic (1997), ve The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) aday gösterildiği tüm dallarda ödül almayı başardı.

ALTIN PALMİYE

Uluslararası Cannes Film Festivali’nin büyük ödülü. Festival Fransa’nın güneyindeki Cannes şehrinde her yıl mayıs ayında düzenleniyor.

* Tarihi: 1946’dan beri düzenleniyor.

* Sembolü: Cannes kentinin flamasındaki palmiye. 1.4 kiloluk ödül heykelciği 24 ayar altın kaplama.

* Nasıl belirleniyor: Yarışma filmleri her yıl değişen jüri üyeleri tarafından değerlendiriliyor.

* En çok kazanan: Francis Ford Coppola, 1974’te Altın Palmiye’yi aldı, 1979’da ödülü Volker Schlöndorff ile paylaştı.

ALTIN KÜRE

ABD’de Hollywood Yabancı Basın Birliği tarafından veriliyor. Ödül töreni her yıl ocak ayında Los Angeles kentinde.

* Tarihi: 1944’ten beri veriliyor.

Haberin Devamı

* Sembolü: Mermer kaide üzerinde, film şeridiyle çevrilmiş dünya. Çinkodan yapılmış, 24 ayar altın kaplama. Ağırlığı 2.5 kg.

* Nasıl belirleniyor: 90 kişilik jüri, 26 farklı kategoride kazananları belirliyor.

* En çok kazanan: Meryl Streep, bu yıl 7’nci ödülünü kazandı. Ödülü en çok kazanan erkek oyuncu ise 6 Altın Küre’li Jack Nicholson.

ALTIN AYI

Altın Ayı, Uluslararası Berlin Film Festivali’nin büyük ödülü. Almanya’nın başkenti Berlin’de her yıl şubat ayında dağıtılıyor.

* Tarih: 1951’den beri düzenlenen festivalde 400 film yarışıyor.

* Sembolü: Adı üstünde, ayı. 2.5 kiloluk bronz heykelcik altın kaplama.

* Nasıl belirleniyor: Ödülleri, her yıl yenilenen ve film sektöründe önemli konuma sahip olan 10 kişilik jüri belirliyor.

* En çok kazanan: Tayvanlı film yönetmeni Ang Lee, Altın Ayı’yı iki kez alarak (1993 ve 1996’da) bir ilke imza attı.

ALTIN PORTAKAL

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin büyük ödülü. Ödül töreni, Antalya Kültür ve Sanat Vakfı tarafından sonbaharda düzenleniyor.

Haberin Devamı

* Tarihi: 1964’den beri düzenleniyor. Türkiye’nin en prestijli sinema ödül.

* Sembolü: Venüs heykelciği. Pirinç üzerine altın varak kaplama. 1.100 gr ağırlığında.

* Nasıl belirleniyor: Ödülleri 9 kişilik jüri belirliyor.

* En çok kazanan: Atıf Yılmaz ve Tarık Akan 6 kez ödül kazandı.