Yaşar Özay Sınavların gölgesinde özel okulların yükselişi
HABERİ PAYLAŞ

Sınavların gölgesinde özel okulların yükselişi

Haberin Devamı

Anne babaların çocuklarına okul ararken hangi kriterlere baktıklarını nelere dikkat ettiklerine ilişkin yapılmış araştırmalar beklentilerin ötesinde çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.

Özellikle okul seçiminde okul öncesinde farklı anlayış, ilkokula başlayacak olanlar için farklı bir bakış açısı ortaokul ve liseler için ise daha farklı istek ve beklentilerin ön plana çıktığını biliyoruz. Ama bütünsel bakıldığında iki önemli konu veliler için daha ön planda yer alıyor. İyi eğitim, iyi bir akademik başarı ve güven duygusu.

Anne babaların bu iki beklentisini elbette daha fazla sayıda kriterlerle desteklemek mümkün. Çok dilli bir dünya vatandaşı yetiştirmesi, sosyal etkinliklerin içeriğinin zengin ve çeşitli olması, yurtiçi ve yurtdışı projelerle öğrenci değişim programlarını programlarına yansıtması gibi.

Ortaokul ve liselere devam edecek çocuklar için birden fazla seçim kriterinden bahsedilebilir. Bunlar arasında akademik olarak başarılı olma, yabancı dil öğretimi konusundaki yüksek beklenti, iyi bir TEOG ve YGS/LYS başarısı, sosyal aktivitelerin çeşitliliği, yurtdışı eğitim olanaklarının varlığı gibi pek çok özellik okul seçimi için aranılan kriterlerden olabiliyor.

Okullar, çocukların ve gençlerin edindiği deneyimlerin geliştirilmesine fırsat tanıyan yaşam alanlarıdır. Ulusal Sınavlar (TEOG ve YGS/LYS) ile uluslararası değerlendirme sınavlarında (PISA ve TIMSS) elde edilen sonuçların değerlendirmesini yapan MEB ve eğitim uzmanları çok net ifade etmeseler de devlet okullarında okuyan öğrencilerin performanslarının istenen seviyede olmadığını dile getirmişlerdir.

Eğitim sektöründe hızla büyüyen ve gelişen özel okul yapılanması ve geçmişi olan kolejlerde eğitim gören öğrencilerin ise ulusal ve uluslararası sınavlarda daha başarılı sonuçlar elde ettikleri görülmektedir. Bu durum özel okullara olan ilgiyi en üst seviye çıkarmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder