Gündem Siirt'teki tecavüz davasında 5 tahliye

Siirt'teki tecavüz davasında 5 tahliye

Paylaş
Siirt'teki tecavüz davasında 5 tahliye

Siirt'te 4 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundukları iddiasıyla haklarında dava açılan 15 tutuklu sanıktan 5'i tahliye edildi

Siirt’te biri ilköğretim okulu öğrencisi 4 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundukları gerekçesiyle haklarında dava açılan 15’i tutuklu 35 sanığın yargılanmasına Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılan gizli duruşma ile devam edildi. Duruşmaya mağdur çocuklar katılmadı.

Duruşmada ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı ve hürriyeti tahdit' suçundan 15- 60 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan tutuklu sanıklar, avukatları ve mağdurları desteklemek amacıyla Diyarbakır ve Siirt barosundan avukatlar hazır bulundu.

Polis, duruşma nedeniyle adliye çevresinde sıkı önlem aldı. Bugünkü duruşmada tanıkların dinlenmesinden sonra söz alan sanık avukatları, sanıkların tahliye edilmelerini istedi.

Mahkeme, sanıklardan N.H., H.Ç., F.E., M.A. ve Ö.D.'nin tutuksuz yargılanmasına karar vererek tahliye etti. Sanıkların tahliyesine yapılan itiraz ise reddedildi.

Duruşma sonrası BDP’liler ile birlikte Siirt Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapan BDP Grup Başkan Vekili ve Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, 6 ayı aşkın bir zamandır bu olaydan herkes haberdar olduğunu, 2 yıl boyunca ‘Haberimiz olmadı' diyenlerinde bugün bu olaydan haberdar olduğunu söyledi.

BDP’li Ata, terör örgütü PKK'nın gizli sivil yapılannması ‘Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi' (KCK/TM) opeasyonunda yargılananlara atıfta bulundu. Ata, “18 aydır cezaevinde bulunan kamu emekçileri, siyasi parti emekçileri, demokratik toplum bileşenleri henüz hakim önüne çıkmadı.

18 aydır cezaevindeler. Devlet aleyhine iddia edilen suçlularda bu kadar ciddi yatırımlar varken, tedbir olarak tutuklama ciddi bastırma yöntemi uygulanırken, nasıl oluyor da 6 aya aşkın bir zamandır kim oldukları belli hangi güce dayandıkları belli olan ama bu güçler açığa çıkartılmayan bu dosyada sanık sayısı hızla düşmektedir.

Bu ülkenin, ceza sisteminin utancıdır. Cezaevinin ifadesinin, ceza kanunun ve bu kanunları yapanların utancıdır. Biz bu dosyanın takipçisi olacağız bu dosyada yargı sistemi işlemese adalet yerini bulmasa da biz gerçek failleri biliyoruz ve açığa çıkarılması için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından tansiyonu düşen BDP’li Ayla Akat Ata, olduğu yere çöktü. Partililer Ata’ya ilk müdahaleyi yaparak otomobiline aldı.

Turan KOYUNCU/SİİRT (DHA)