Kültür - Sanat Şiirsel bir ilk roman
Paylaş
Şiirsel bir ilk roman

Fiona Mozley, bir kitapçıda çalışırken herkesten gizli olarak yazdığı ilk romanıyla en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan Man Booker’a aday olmuştu. Dünya çapında sükse yapan bu kitap, Türkçede

Can BOYSAN

Bu kitabın okuyucuyla buluşma serüveni bile başlı başına bir hikâye aslında. 1988 doğumlu Fiona Mozley, Ortaçağ üzerine araştırmalar yapan, aynı zamanda bir kitapçıda çalışan bir yeni yazar. Ama onu yeni yazarlar arasında farklı bir yere koyan şey, işte ilk kitabı “Elmet”.

Çünkü 4 yıl önce York'taki The Little Apple isimli kitapçıda çalışırken, aynı zamanda bir ajansta stajyerlik yapan Mozley, şu şekilde anlatıyor hikâyesini: "Londra'da bir odasını kiraladığım bir evde başkalarıyla beraber kalıyordum, nerede olmam gerektiğine karar verememiş haldeydim. Ailemi görmek için gittiğim Yorkshire'dan Londra'ya dönerken pencereden dışarıya baktığım sırada kitabımı yazmaya karar verdim. İlk bölümü cep telefonumda yazdım ve sonra kitap kendi yolculuğuna çıktı."

MAN BOOKER'A ADAY OLDU

“Elmet”, daha sonra yayımlanan ve presijli edebiyat ödülü Man Booker’a aday olan bir eser. Yayımlanana kadar ise herkesten gizlenmişti. "Hayal kırıklığına uğramayayım istedim, çünkü kitabın basılacağına inanmıyordum. Kitabımın basılacağına dair sözleşmeyi imzalayana kadar da ki

Kitabın yazımından sonra gelen Man Booker Ödülü adaylığı haberiyse gizli kalması şartıyla kendisine iletilmiş. Ödüle aday olduğu ve liste açıklanana kadar bunu gizli tutması istenen Mozley, şu anda dünya çapında ilgi gören kitabıyla ilgilenirken bir yandan da tarih alanındaki doktorası için çalışmalarını sürdürüyor.

MANEVİ BİR ARAYIŞ

Peki “büyüleyici” olarak tanımlanan bu roman ne anlatıyor?

Romanda, bir yandan 14 yaşındaki Daniel’ın büyüme öyküsü, bir yandan da Daniel, ablası Cathy ve babasından oluşan bir ailenin, modern şehirden uzakta akıp giden sıra dışı yaşamını anlatılıyor.

29 yaşındaki yazar, toplu

Elmet
Fiona Mozley
Çeviri: Berna Günen
Çınar Yayınları
288 sayfa


Haberin Devamı