Siyaset Sigara yasağını yumuşatan teklif
Paylaş
Sigara yasağını yumuşatan teklif

CHP'li Şevket Köse, "kişilerin sigara kullanma özgürlüğünün kısıtlanmaması" gerekçesiyle sigara yasağını yumuşatmak için kanun teklifi verdi

CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse’nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifi, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunda değişiklik yapıyor.

SİGARA İÇİLEN VE İÇİLMEYEN BÖLÜM

Teklif, özel hukuk kişilerine ait lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde, tütün ürünleri içilen ve içilmeyen bölmeler yapılmasını öngörüyor.

Teklife göre, işletmelerde yapılabilecek bu bölmelerin niteliklerini belirlemek amacıyla Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu, yönetmelik hazırlayacak. Yönetmeliğin düzenlenmesinde, Sağlık Bakanlığının, meslek örgütlerinin görüşlerine başvurulacak.

Tütün ürünlerinin kullanım yasağının yürürlüğünün 1 yıl sonraya ertelenmesini de öngören teklifin gerekçesinde, sigaranın yasaklanmasının, toplum sağlığına büyük katkı sağlayacağı, gelecek kuşakların tütün ürünlerine olan bağımlılığının en aza indirilmesinin, dolaylı olarak toplum sağlığı konusunda olumlu bir adım olacağı belirtildi.

YASAĞIN EKONOMİK BOYUTU

Tütün ürünlerinin yasaklanmasının, bu yanıyla birlikte görülmesi gereken başka yanlarının da bulunduğu ifade edilen gerekçede, şunlar kaydedildi: "Her şeyden önce bireylerin tütün ürünü kullanma özgürlüğünün kısıtlanmaması gereklidir.

Bu özgürlüğün tütün ürünü kullanmayan başka bireylere zarar vermemesi için ise çeşitli yollarla konuya çözüm getirmek olanaklıdır. Belli büyüklüğün üzerindeki özel hukuk kişilerine ait olan lokantalarla, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde bu konuda tütün ürünü içilen ve içilmeyen yerler gibi ayrımlar yapılabilir. Benzer düzenlemelerle tütün ürünü tüketenlerin özgürlüğü sağlanıp, aynı zamanda tüketmeyenlere zarar vermesinin önüne geçilmiş olacaktır.

Kahvehanelerin açık olduğu saatlerde ortalama günlük 5 milyon müşteriye hitap ettiği düşünüldüğünde, ilgili yasağın ekonomik olarak çok büyük bir sonuç doğuracağı kesindir."

Haberin Devamı