Gündem Sigara paketleri korkutacak

Sigara paketleri korkutacak

Paylaş
Sigara paketleri korkutacak

1 Mart 2010'dan itibaren piyasaya sürülecek sigara paketlerinin ön yüzünde resimli uyarılar yer alacak

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun "Tütün Mamullerinin Zararlarından Korumaya Yönelik Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, 1 Mart 2010 tarihine kadar ek uyarıların uygulanmasına devam edilebilecek. TAPDK, 1 Mart 2010 tarihinden önce birleşik uyarılara geçilmesine izin verebilecek.

Söz konusu tarihten önce üretilen ve birim paket ve grupman ambalajlarında birleşik uyarılar bulunmayan tütün mamulleri en geç 30 Haziran 2010 tarihine kadar piyasaya arz edilebilecek ve 31 Aralık 2010 tarihine kadar da piyasada bulunabilecek.

Birleşik uyarıların kapladığı yüzey, siyah sınır çizgileri ile birlikte bu uyarıların basıldığı görülebilir en geniş dış yüzeyin yüzde 65’ini kaplayacak. TAPDK’nın bu konuda daha önce belirlediği takvimde, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren Türkiye’de üretilen ya da ithal edilen bütün sigara paketlerinde uyarı resimlerinin yer alması zorunlu olacaktı.

31 Aralık 2009 tarihine kadar üretilen ve sadece yazılı uyarıların yer aldığı paketler, 1 Ocak-30 Haziran 2010 tarihleri arasında piyasaya verilebilecekti. Eski paketler, 30 Haziran 2010’dan itibaren ise hiçbir şekilde piyasaya sürülemeyecekti.