Av. Hakan TOKBAŞ Sıfır konut alacaklara 13 tavsiye
HABERİ PAYLAŞ

Sıfır konut alacaklara 13 tavsiye

Haberin Devamı

1- Özellikle bu aralar ilk tavsiyem şudur ki: ALMAYIN!

2 - Konut fiyatları üst değerlerini bulmuş durumda, aldığınız konutun değer kazanma ihtimali oldukça düşük.

3 - Unutmayın! Bir konutun üst değeri her zaman, o konutun 20 yıllık (240 aylık) kira bedeli kadar olmalıdır.

4 - Olması gereken üst değerinin üzerinde bir değere aldığınız konut, senelerce o değerde kalacak, belki değeri düşecektir. Zarar edersiniz!

5 - Mesela, aylık 3000 TL kira getirisi olacak bir konutun üst değeri 3000 x 240 = 720.000 TL’dir. 2000 TL’lik kira getirisi olacak bir konutun değeri 2000 x 240 = 480.000 TL.

6 - O halde konut alırken, ne kadar kira getirisi olduğunu hesaplamanız gerekir.

7 - Eğer konutun satış değeri 240 aylık kira getirisinden yüksek ise, o konuta hiç niyetlenmemek lazım.

8 - Bir konut, 20 yıllık kira getirisine sahip ise alınabilir. Konutun değeri 10 yıllık kira getirisine kadar düştükçe o konutun alınabilirliği yükselecektir. Eğer bir konut 10 yıllık kira getirisi kadar bir değer ile satılıyor ise, işte onu kaçırmayın, hemen alın diyebilirim.

9 - Peki, şu anki piyasa şartları ne durumda? Yukarıdaki formüle göre baktığımızda alınabilir değerde konut olmadığını görüyoruz. Böyle durumlarda “piyasanın şiştiğini”, bir süre sonra balonun patlayıp normal değerlere düşmesinin beklendiğini ifade edebiliriz. O halde, hızlı hareket etmektense beklemek ve piyasa normal değerlerine inene kadar bu alana yatırım yapmamak daha doğru olacaktır.

10 - Unutmayın! Tüketici, tüketimden gelen gücünü doğru kullanmadıkça, hep “kullanılan” olacaktır.

11 - Netice olarak, kanmayın böyle şeylere… Sıfır faizmiş, uzun vadeymiş, peşinat yokmuş falan… Kanmayın bunlara! 50 metrekare konutun değeri için bir milyon TL civarında fiyat çekilen projelere yaklaşmayın bile. Kira getirisi formülünü hep aklınızda tutun, size yardımcı olacaktır!

12 - Bekleyin görün! Bu konut piyasası, hem satış değerleri ile hem kira değerleri ile normal değil; balon patladığında ortada kalanlardan olmayın.

13 - Paranızı, değerlendirmek mi istiyorsunuz? Böyle zor dönemlerde daha devletçi olun, paranızı hazine bonosuna yatırın. Vergilerini doğru ödeyip ödemediği belli olmayan bazı şirketlere kazandıracağınıza, parayı devletinize verin, risksiz bir şekilde paranız orada değerlensin; hem vatana millete hayrı olsun! Ah şu hazine bonosu kültürünü ülkede sağlayabilsek keşke, böylelikle koca devletin iç borçlanmasını bankaların tekeline ve insafına bırakmamış olsak!


Sıradaki haber yükleniyor...
holder