Spor Shaun Murphy'in aldığı inanılmaz sayıdan sonra Ronnie O'Sullivan'ın tepkisi

Shaun Murphy'in aldığı inanılmaz sayıdan sonra Ronnie O'Sullivan'ın tepkisi

Paylaş
Shaun Murphy'in aldığı inanılmaz sayıdan sonra Ronnie O'Sullivan'ın tepkisi

Dün gece bilardo dünyası bu görüntüleri konuştu. Dünyanın en iyisi Ronnie O'Sullivan'ın bile bakışlarını değiştiren bu vuruş, Shaun Murphy'nin adını unutulmazlar arasına yazdırdı

Snooker sporunun en başarılı isimlerinin başında gelen Ronnie O'Sullivan, Dünya Snooker Şampiyonası 2017'de Shaun Murphy ile karşılaştı.

Otoritelerin de tahmin ettiği gibi O'Sullivan toplam frame'lerde 6-2 kazanırken, Murphy aldığı bir sayıyla izleyenleri adeta mest etti. Ronnie'nin güvenli vuruşu sonrası zor bir vuruş yapan Shaun Murphy, maçı kaybetmesine rağmen belki de turnuvanın en üst düzey sayısını almış oldu.

İşte o görüntüler:


SNOOKER NEDİR, NASIL OYNANIR?


İngiliz bilardosu (snooker), farklı bir masada, farklı toplar ve kurallarla oynanan, dünyada çok yaygın olan bir bilardo branşıdır. Bu branşta vuruş topu olarak bir adet beyaz top vardır. Oyunun başında üçgen şeklinde dizilmiş 15 adet kırmızı top ve puan değerleri değişen 6 adet renkli top vardır. Oyunda amaç sıra ilk size geldiğinde bir kırmızı topa vurmak ve onu cebe sokmaktır.

Daha sonra farklı renkteki bir topu sokarak puan kazanmaya çalışırsınız. Kırmızı topların puan değerleri 1 puandır. Diğer renkli topların puan değerleri sarıdan siyaha doğru yükselerek değişiklik gösterir. Sarı top 2, yeşil top 3, kahverengi 4, mavi 5, pembe 6 ve siyah 7 puandır. Bir set içerisinde amaç o sette mümkün olan en yüksek puanı toplamak ve kazanmaktır.

Snooker’da 1 frame’de (yani bir oyunda) yapılabilecek en yüksek puan 147’dir (“maxiumum break” olarak adlandırılır) O da, hiç kırmızı kalmaya kadar bir kırmızı bir siyah topun cebe sokulması ve sonrasında da kalan topların kurala göre cebe gönderilmesi ile mümkündür.

Turnuvalarda 1 frame’de en yüksek puanı elde edene ekstra para ödülü verildiği gibi, (yani 15 kırmızının ardından 15 siyah topun cebe gönderilmesi, sonrasında da kalan 6 renkli toptan 27 puanın alınması gerekmektedir) 147 yapana ayrıca para ödülü verilmektedir. Dünyanın en yetenekli Snooker’cularından kabul edilen Ronnie O'Sullivan bugüne kadar tam 11 kez 147 yapmıştır ve bunu yapan kişi sayısı da 2’dir.

"Güvenli vuruş" diye bir kavram vardır (Snooker bırakma da denilmektedir, İngilizce olarak “Snookered” kullanılıyor). Bu, taktik, isteka topu beyaz’ın renkli herhangi bir topun arkasına geçmesini ve böylelikle de kırmızı ya da eğer masada kırmızı kalmamışsa cebe sokulması gereken sıradaki topun vurulmasını engellemeyi amaçlamaktadır, böylelikle rakibin hata yapması umulmaktadır.

Oyun, eğer 11 frame üzerinden oynanıyorsa 6 frame’i alan oyunu kazanır; benzer şekilde, oyunun 19 frame olması durumunda da 10 frame’i alan oyunu kazanır. 2013 Ocak’ta Londra’da düzenlenen The Masters'da finale kadar 11’er frame, finalde de 19 frame üzerinden oynanmıştır oyunlar.
Snooker'da topun birden fazla topa çarpması (ilk vurulan topun doğru olması şartı ile) sorun değil.

Her topun bilardo masasında özel bir noktası olduğundan ve cebe giren renkli topların da kırmızı topun kalmadığı ana kadar masadaki özel yerlerine konulduğunu söyledik. Bu durumda, eğer yerine konulacak renkli topun yeri dolu ise ne yapılmaktadır? Buna hakem karar veriyor. Renkli top, diğer topun alt kısmına, topa değmeyecek şekilde yerleştirilmektedir.

Haberin Devamı