Gündem SGK: Sözleşmeler hazır

SGK: Sözleşmeler hazır

Paylaş
SGK: Sözleşmeler hazır

SGK: Sözleşmeler hazır

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kurumca, eczanelerle sözleşme yapmak amacıyla "Sosyal Güvenlik Kurumu-Eczane İlaç Temin Sözleşmesi" hazırlandığını, eczanelerin, yapılan bildirim süresi içerisinde bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünden sözleşmelerini yenileyebileceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

SGK’dan yapılan yazılı açıklamada, 2008’in ikinci yarısından sonra küresel ekonomik krize bağlı olarak ekonomik alanda bazı önlemlerin alınması zorunluluğu doğduğu ve bunlardan birinin de sağlık harcamaları olduğu ifade edildi. Bu çerçevede, SGK ile ilaç sanayi arasında imzalanan sözleşme ile ilaç fiyatlarında indirim yapılmasının sağlandığı belirtilen açıklamada, ilaç fiyat kararnamesinin, kesinlikle serbest eczanelere yönelik doğrudan herhangi bir karar ya da bir uygulama olmadığına işaret edildi.

İlaç fiyatlarındaki indirimlerin hem vatandaşların ilaç teminindeki giderlerini hem de kamu sağlık harcamalarını azaltacağı kaydedilen açıklamada, bu indirimle kamunun ilaç temininde yapılacak olan yüzde 25-30 civarında iskonto ile 2010’de ilaç harcamalarında 2,5 milyar lira tasarruf yapılması öngörüldüğü vurgulandı.

Haberin Devamı

Serbest eczanelerin bir çoğunun yeni uygulamayla ilgili olarak, daha önceden aldıkları ve raflarında bekleyen ilaçlardan zarar edeceğini açıkladığı hatırlatılan açıklamada, SGK’nın eczanelerin stoklarında bulunan ilaçları satabilmeleri için önce 45 gün, daha sonra 30 gün süre tanıdığı, tanınan ek sürenin kamuya maliyetinin 217 milyon lira olduğu, stok zararlarının telafisi konusunu gündemde tutulduğu ifade edildi.
Açıklamada, ilaç sanayi ile yapılan sözleşmede serbest eczanelerin raflarındaki ilaçların fiyat farklarından doğan zararın karşılanacağının da imza altına alındığı anlatıldı ve ilaç firmalarının da eczanelerin uğrayacağı zararı karşılayacağını, eczanelerin kapatılmasına neden olabilecek herhangi bir durumun bulunmadığını tüm kamuoyuna açıkça beyan ettiği kaydedildi.

"Türk Eczacıları Birliğinin (TEB), genel kurul seçimleri atmosferi etkisinde kalarak, kuruluş amaç ve yapısının tersine, etkisini, vatandaşlarımızın tedaviye ulaşımını engellemede kullanmış olması, Kurumumuz tarafından imzalanmış protokolde tanımlanmış hakları kullanma zaruretini doğurmuştur" ifadelerine yer verilen açıklamada, SGK ile TEB arasında 19 Ocak 2009’da imzalanarak 1 Şubat 2009’da yürürlüğe giren SGK kapsamındaki kişilerin TEB üyesi eczanelerden ilaç teminine ilişkin protokolün fesih edilmesine yönelik gerekli işlemlerin başlatıldığına işaret edildi. Bu kararla, ilaç fiyatlarının düşmesi sebebiyle karlarının azalması endişesi taşıyan eczanelerin durumunun göz önüne alındığı ve TEB’e sözleşme bedeli ödeme ve anlaşma karşılığı aylık aidat verme yükümlülüğünden kaynaklanan maliyetlerin kaldırılmasının amaçlandığı belirtildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

"Fesih işlemleri tamamlanana kadar, eczanelerin reçete karşılayarak Kurumumuza fatura etmesi işlemlerinde herhangi bir farklılık yaşanmayacak ve hazırlanan yeni sözleşmeyi belirlenen süre içerisinde imzalayan eczanelerden, hizmet satın alınmasına devam edilecektir.
Kurumumuzca, eczanelerle sözleşme yapmak amacıyla ’Sosyal Güvenlik Kurumu-Eczane İlaç Temin Sözleşmesi’ hazırlanmıştır. Eczaneler, yapılan bildirim süresi içerisinde bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde sözleşmelerini yenileyebileceklerdir. Sözleşmesini yenileyen eczanenin provizyon ekranları bu süre bitiminde kapatılmayacak ilaç temin etmeye (reçete karşılamaya) kesintisiz devam edecektir.
TEB’in kuruluş yasasından gelen tip sözleşmeleri ücreti karşılığında dağıtma hakkı bulunmakta olup, Kurumumuz tarafından ücretin düşük tutulması taleplerine rağmen bu hak gerekçe gösterilerek eczanelere sözleşmelerin, önceki yıllara göre misliyle fazla ücret karşılığında satıldığı bilinmektedir. Kurumumuz ile sözleşme yapılması esnasında ise eczanelerden bu şekilde bir tahsilat yapılmayacaktır. Gerek eczacılarımızın gerekse vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için tüm çalışmalar tamamlanmıştır."

Haberin Devamı