Pazar Postası Şeyda Coşkun: Her gün 35 kilometre yürüyorum
Paylaş
Şeyda Coşkun: Her gün 35 kilometre yürüyorum

Canan Danyıldız ile Şeyda Coşkun İstanbul Ulus’taki Belight Kitchen'da buluştu

RÖPORTAJ: CANAN DANYILDIZ
canan.danyildiz@posta.com.tr


ŞEYDA COŞKUN KİMDİR?

1976’da Ankara’da doğdu. Spor hayatına lisede hentbol oynayarak başladı. Ankara Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü’nü bitirdi. Hacettepe Üniversitesi’nde sporcu beslenmesi üzerine sertifika programına katıldı. Amerika’da Montignac Academy’de ünlülerin diyet koçu Joe Vigil ile çalıştı. Amerika’da aşçılık ve bitkiler üzerine kurslara gitti. 11 yıldır sağlıklı yaşam koçu olarak çalışıyor.

■ Ne yapıyorsunuz bu aralar?

Hayalimdeki mutfağı sonunda açtım, Belight Kitchen. 800 metrekare… Yaşam koçluğu yaptığım kişilere bu mutfakta hazırlanan yemekleri günlük olarak yolluyorum. Her sabah yemekler gidiyor. Sağlıklı kilo verdiren 3 ana öğün.

■ Danışanlarla yoğun temastasınız...

Yaptığım işin sırrı zaten bu. 24 saat cep telefonuyla temas halindeyiz. Yeme-içme konusunda merak ettiklerini istedikleri an bana sorabiliyorlar.

■ Niye bu kadar büyük bir mutfak?

Çok fazla talep var. Onu karşılamak için bu yatırımı yaptım. İnsanlar sağlıklı beslenmeye döndü. Kilo istemiyorlar.

■ ‘Belight.com.tr’ üzerinden satılan yemek paketleri pahalı mı?

Her bütçeye uygun seçenekler var. Şu anda Ankara ve İzmir’e internetten satış yapıyoruz. Türkiye’nin dört yanından arayanlar var. Herkese yardımcı oluyoruz.

■ Bu diyet paketleri nasıl seçiliyor?

Kim ne alacağını nasıl biliyor? Kaç günlük bir diyet ya da detoks yapacaksan seni yönlendiriyorum. Bana kimin danıştığını da gizli tutuyorum.

■ Kilo vermek gizli bir iş mi?

Kilo, kadının mahremi. Rakamlar gizli. Kocasından bile saklı. Sor ‘65 kiloyum’ der. Ama gerçek 75’tir.

'DANIŞMANLARIMIN DERTLERİNİ DİNLERİM'

■ Pahalı bir yaşam koçu musunuz?

Çok emek veriyorum. Danışanlarımın hepsiyle günde 5 kilometre yürüyorum. Bazen 6-7 danışanla ayrı ayrı yürüyüp toplam 35 kilometre yaptığım oluyor. Bu da dinlenmeler hariç 6-7 saatimi alıyor. Yürüyüş sırasında da danışanıma yaşam koçluğu yapıyorum. Dertlerini dinleyip çözümler bile üretiyorum. Ayrıca evlerine, iş yerlerine günlük olarak yolladığım yiyecekler çok özel hazırlanıyor. Hepsinin kalori hesabı yapılıyor. Uzmanlar çalışıyor. Sadece organik ürünler kullanıyoruz. Bu yaptığımız işin de ciddi bir maliyeti var. Bedensel yorgunluk da başka konu.

■ Ekibinizde kimler var?

Diyetisyenler, doktorlar, psikologlar, aşçılar… Güçlü bir ekibim var.

■ Yaşam koçluğunu yaptığınız isimlerin iyi kilo verdiği söyleniyor. Diyetisyenler kızmıyor mu size?

Bir haftada 4 kilo verdirebiliyorum. Bana 85 kilo gelmiş birinin haftada 4 kilo vermesi gerekir. İlk 2 kilo zaten ödemdir. Diyetisyenlerin hakkımda ne düşündüğünü bilmiyorum. Ben yaşam koçuyum, spor hocasıyım.

'ŞİŞMANLARI SEVERİM AMA ÖLMELERİNDEN KORKARIM'

■ Herkes zayıf olmak zorunda mı?

Herkesin ideal kilosunda olması gerek. Boy-kilo endeksi diye bir şey var. Açın internete bakın. Aşırı kilonun, obezitenin kanser kadar tehlikeli olduğu tıbben kabul edilen bir gerçek. Bu arada kilolu insanları da severim. Neşeli olurlar, hayatı mutlu yaşarlar. Ama dediğim gibi bu mutluluk nereye kadar sürer, onu bilmem. Kilolar verilmeli.

■ Danışanlarınız sizden korkar mı?

Korku değil de sevgi ve saygı desek daha doğru olur. Beni üzmek istemezler. Bu arada danışanlarıma karşı, hele hele kilo veremiyorlarsa çok yumuşak olduğum söylenemez. Bana gelmişse, para vermişse kilo da verecek. Aksi halde onun parasına benim karizmama yazık olur. Buna izin vermem.

'DOKTOR OLMAK İSTERDİM'

■ Sabırlı mısınız?

Oğlum Arat beni çok değiştirdi. 9 ay doğmasını bekledim. Bu sayede sabırlı olmayı öğrendim. Normal doğum yaptım ve o anları unutamıyorum.

■ Arat ile hayatınızda ne değişti?

Artık her şeyi unutuyorum... Hırsı, kini, kızgınlığı. Dünya bir yana Arat bir yana.

■ Aşırı tempoda ev, aile nasıl gidiyor?

Eşim Uğursay, Be Light’taki işlerime destek oluyor. Arat’ın iş yerimin üst katında oyun odası var. Gün boyu birlikteyiz. Akşam 19.00 gibi ailece eve gidiyoruz.

■ Arat mı, eşiniz Uğursay mı?

Anne olmak gibi bir planım yoktu. Uğursay hayatıma girince bu eksiğimi tamamladı. Eşim olmasa Arat olmazdı. İkisi de çok değerli. Bir de korkuyorum! Kardeşimin oğlu Ali Sadi Erbil babasız büyüyor, zor. Bana bir şey olsa, Arat’a iyi bakacak babası olduğunu görünce içim huzur doluyor. Uğursay’a inanmasaydım anne olmazdım.

■ İkinci çocuğu istiyor musunuz?

Bir çocuk ideal. İkinciyi düşünmüyorum. Bu kadar sorumluluk yeter. Rahat bir anneymişim. Kız kardeşim Tuğba öyle söylüyor. Rahat mıyım bilmem ama Arat’a karşı sorumluluğum çok.

■ Kız kardeşinizle sık görüşür müsünüz?

Hep beraberiz. Tuğba en büyük sırdaşım. İşte de bana yardım ediyor. Bazı gruplarla o yürüyor. Oğullarımız da çok iyi arkadaşlar.

■ Başka hayaller, hedefler var mı?

Yurt dışına açılmak istiyorum. Bakü’de ve Londra’da da Şeyda Coşkun olmalı. Burada 11 yılda anlaşıldım. Herhalde orada 2 yılda anlaşılırım. Türkiye’de tabuları yıktım.

■ Hayal ettiğiniz bir şey miydi bu iş?

Magazin sayfalarında haberlerimin çıkması çok hayalim değildi! Doktor olmak isterdim. Ama spor eğitimi aldım.

'YOĞUN STRESİ OLAN KİLO VEREMEZ'

■ Gününüz nasıl başlıyor?

Danışanlarımla yürüyerek! Sonra kurduğum mutfağa gelirim. Doyuran ama kilo verdiren yeni lezzetler üzerinde çalışırız. Dünyayı takip ediyorum. Yeni süper yiyecekleri deniyorum.

■ Şimdiye kadar kaç kişiyi zayıflattınız?

İki bin kişiyi geçti! Kiminin ruhsal durumunu düzelttim, kiminin hayatına dokundum. Kimi zayıfladı çocuk sahibi oldu, kimi evliliğini kurtardı. 11 yıl oldu başlayalı. İyi ki başlamışım.


■ 11 yılda ne öğrendiniz?

Göz önünde olmak hiç iyi bir şey değilmiş! Magazinden uzak duracaksın ki canın yanmasın. Bir de şunu öğrendim: Söylenenleri yüzde 50 iskontolu dinleyeceksin. Mesela ben VIP danışanlarımdan öyle bazılarının dediği gibi astronomik rakamlar almıyorum.

■ Hadise ile mahkemelik oldunuz mu?

‘Vücudum sarktı’ diye sizi şikayet etmiş. Böyle bir dava yok. Magazin yalanı. İki davam oldu, biri bir gazeteyle. Hakkımda ahlak dışı şeyler yazdılar. Hepsi yalandı. Açtığım davayı da kazandım. Diğer davam da Gülşen’in spor hocasıyla oldu. Hadise’nin dava açacak bir durumu yok ki, vücudu ortada. Başardı, sonra bikinili pozlarını paylaştı. Bugünü bilmem. O gün neyin davasını açacaksın ki.

■ Kilo vermek isteyene öneriniz ne?

Doğru, sağlıklı beslensinler. Bol su içsinler. Az tuz yesinler. Az meyve tüketsinler. Ekmek ve tatlı yok. Gece aç yatsınlar. Uyku düzensizse kilo verilmez. Aldıkları kaloriyle harcadıkları kalori arasında denge kursunlar. Mutlaka spor yapsınlar. Yürümezsen kilo veremezsin. Ruh durumu bozuk olan, yoğun stres altında ezilenlerin kilo vermesi zordur. Önce ruh durumu düzeltilmeli, sonra diyete başlamalı.

'ŞÖHRETE ULAŞMAMDA ESKİ ENİŞTEMİN PAYI YOK'

■ Evde durum ne?

2 yaşındaki oğlum Arat’ın beslenmesini düzenledim. Eşim Uğursay’a hiç karışmam. Ama bazen Uğursay, “Bu ara biraz abarttım dengeye gireyim” dediğinde yardımcı olurum. Yemek yüzünden evde tatsızlık çıkmasını istemem! Uğursay eşim, danışanım değil.


■ “Asla çalışmam” dediğiniz tipler var mı?

Olmaz olur mu? Parayı veriyor diye herkesle çalışmam. Dediklerimi uygulamayan, spor yapmayan danışan adıma leke sürer. Çünkü çevre onun kurallara uymadığını bilmez, ben başarısızım zanneder. Başarısızlığı kabul etmem. Danışanımdan her sabah tartı ekranının fotoğrafını çekip bana yollamasını istiyorum. Kilo vermeyenle yolumu ayırırım.

■ Kilosu konusunda yalan söyleyenler olmuyor mu?

Olmaz olur mu? Başkasını tartıya çıkarıp ben diye yollayanlar var. Hem para veriyorlar hem kilo vermiyorlar hem de yalan söylüyorlar. İnanılmaz!!!

■ Kaç danışanınız var?

200’e yakın danışanım var. Onlara günlük yemek yolluyorum. Sorularını yanıtlıyorum. Bir de VIP diyebileceğim 40 kadar danışanlarım var. Onların bana yaptığı ödeme daha yüksek. Bu danışanlarımla düzenli yürüyüşler yapıyorum, birlikte spor yapıyorum. Bu yürüyüşler ve spor bazen küçük gruplar halinde oluyor.

■ ‘Şeyda Coşkun’ artık marka...

Marka olana kadar zordu. 11 yıldır bu işi yapıyorum. Artık tüm Türkiye’de tanınıyorum. Markamı korumak öncelikli amacım. Kalitemi asla bozmayacağım.

■ Şöhret olmanızda eski enişteniz Mehmet Ali Erbil’in bir katkısı var mı?

Yok. Mehmet Ali’nin baldızı olarak tanıyanlar oldu. Ama ondan bana gelen bir tek danışan bile yok. Sadece Mehmet Ali’nin kendisiyle geçen yıl çalıştım o kadar.

■ Hadise, Gülşen, Gülben Ergen gibi isimler çok etkilidir…

Hadise ile ilişkim koptu. Severim kendisini. Gülben Ergen duruşu olan bir kadındır. Gülşen benden hep iyi söz etmiştir. Hadise bence fazla kilo vermemeli. O biraz Jennifer Lopez tarzı biri ve ona böyle olmak yakışıyor.

■ En çok kaç kilo verdirdiniz?

Kısa boylu bir kız 77.7 kilo olarak bana geldi. 6 haftada 49.4’e indi ve hâlâ vermeye devam ediyor. Zayıflıktan ölen pek yok. Ölen kilodan ölüyor maalesef.

■ En büyük sınavınız kimdi?

Oyuncu Derya Baykal ile zorlu bir süreç geçirdik. Şeker hastası. Doktoru ile hep temas halinde oldum. İyi bir çalışma dönemi oldu. Kilo verdi, hem de sağlığına kavuştu. Derya Baykal büyük bir sınavdı.


■ 2015’te doğum da yaptınız, şimdi boyunuz-kilonuz kaç?

Boyum 1.75, kilom 52. Aşırı zayıflık bana yakışmıyor, kafam büyük kalıyor. Kadında kıvrımlar, yuvarlak hatlar güzeldir. Bacağa takığımdır, ince bacak severim.

■ Doğum öncesi kilo aldınız mı?

Hayır. Son ana kadar danışanlarımla yürüyüşlere devam ettim. ‘Aşerdim’ deyip ne börek yedim ne de tatlı. Sağlıklı bir bebek dünyaya getirdim.

■ “Başlarım sağlıklı yaşama” dediğiniz hiç olmaz mı?

Hamur, tatlı sevmem! Kek severim. Onu da sağlıklı hazırlayıp nadiren yerim.

Haberin Devamı