Ekrem Sarısu Sevgiliye verilen hediyenin vergisi
HABERİ PAYLAŞ

Sevgiliye verilen hediyenin vergisi

Haberin Devamı

Soru: Sevgiliye verilen hediyenin vergisi var mı? Varsa oranı nedir? Vergiyi kim ödeyecek? ● SAMİ

Cevap: 14 Şubat, dünyada ‘sevgililer günü’ olarak kutlanıyor. Sevgiler gününde insanların birbirine hediye alıp-vermesi gelenekselleşti. Hediyenin belli şartlarda vergisi de var. Sevgiliye verilen verginin hediyesini aşağıdaki başlıklar altında özetleyebiliriz.

ÜLKE EKONOMİSİNE HAREKET GETİRİYOR

Sevgililer günü, ekonomiye hareket getiriyor. Günler öncesinden sevgililer gününe özgü çeşitli kampanyalar düzenleniyor. Sosyal medya, televizyon, radyo, gazete ve dergilerde özel reklamlar yayımlanıyor. Satışları artırmasıyla sevgililer günü, perakende ve eğlence sektörüne büyük katkı sağlıyor. Nitekim TESK Başkanı Bendevi Palandöken, birkaç gün önce sevgiler günü nedeniyle 2016’da 8.3 milyar lira, 2017’de 8.9 milyar liralık alışveriş yapıldığını, bu yıl ise hediye satışlarıyla 10 milyarın üzerinde bir ciro beklendiğini açıkladı.


Sevgiliye verilen hediyenin vergisi

AKILLARA GELMİYOR

Sevgiyi ön plana çıkartması, insanları yakınlaştırması, kaynaştırması ve ekonomiye katkısı, sevgililer günününhoş ve güzel tarafları. Ancak, hediye alan sevgililerin zaman zaman karşılaştığı vergi sürprizi de sevimsiz tarafı olsa gerek. Çünkü sevgiliden alınan hediyenin vergisi çoğu kişinin aklına bile gelmiyor. Ama alınan hediyenin de belli koşullarda vergisi var.

VERGİYİ KİM ÖDÜYOR?

Sevgiliden alınan hediye, belli usul ve esaslarda Veraset ve İntikal Vergisi’ne tabi. Vergiyi, hediye veren değil, hediye alan sevgili ödeyecek. Hem de; Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi ile vergi dairesine beyan ederek. Ancak her alınan hediye, vergiye tabi değil. Çünkü değeri belli tutarı aşmadığı sürece, alınan hediye için beyanname verilmesi ve vergi ödenmesi sözkonusu değil.

4656 LİRAYA KADAR HEDİYENİN VERGİSİ YOK

Aldığı hediyenin değeri 4656 lirayı aşmayan sevgililerin, vergi ödemesi gerekmiyor. Çünkü; Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’na göre; bu tutara kadar olan hediyeler vergiden müstesna. Yani vergiye tabi değil. Örneğin; 4600 lira değerinde altın bilezik hediye edilen sevgili vergi ödemeyecekken, 5000 liralık altın bilezik hediye edilen sevgilinin vergi ödemesi gerekiyor.

VERGİNİN BEYANI ORANI VE ÖDENMESİ

4656 TL’lik istisna tutarını aşan değerde hediye alan sevgili,hediye aldığı tarihi takip eden bir ay içinde, hediyeyi Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesiyle vergi dairesine beyan edecek. Hediye tutarından 4656 TL istisna düştükten sonra, kalan tutar üzerinden tabloda görülen oranda hesaplanacak vergiyi üç yıl içinde, her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere altı eşit taksitte ödeyecek.

CEZALI DURUMA DÜŞMEMEK İÇİN

Sevgililer cezalı duruma düşmemek için, aldıkları hediyenin vergisini belirtilen şekilde ödemeyi unutmamalı. Otomobil, daire, yazlık, kıymetli taş gibi vergiye tabi hediye yerine, 4656 TL’lik istisna haddi altında kalan veya örf ve adete göre verilmesi uygun, vergiye tabi olmayan hediye almak da ayrı bir çözüm. Karar sevgililere kalmış. Bizden uyarması. Bu vesileyle tüm okurlarımızın sevgililer gününü kutluyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder