Beden Sağlığı Serebral Palsili bebekler için 'Kutup Yıldızları' desteği

Serebral Palsili bebekler için 'Kutup Yıldızları' desteği

Paylaş
Serebral Palsili bebekler için 'Kutup Yıldızları' desteği

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV), rehabilitasyon desteğine ulaşamayan serebral palsili 30'a yakın bebek ve aileye, "Kutup Yıldızları" sosyal sorumluluk projesi kapsamında rehabilitasyon imkanı sunulacak

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) ve ilaç firması Allergan iş birliği ile kendi imkanlarıyla gerekli desteğe ulaşamayan ailelerin Serebral Palsi açısından riskli bebeklerine Erken Müdahale Programı uygulanacak.

“Kutup Yıldızları” projesi kapsamında 0-3 yaş arasında 30’a yakın bebek ve ailelerinin; nörolojik değerlendirme, gelişimsel danışmanlık, fizyoterapi, rehabilitasyon ve psikolojik destekten oluşan erken müdahale hizmetleri karşılanacak. Bu sayede, Serebral Palsi açısından riskli bebeklerin hayatında fark yaratabilmek mümkün olacak.

Kutup Yıldızları Projesi’nin detayları, TSÇV Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Sabancı, TSÇV Genel Direktörü Nigar Evgin ile Allergan Avrupa Bölge Başkanı James Greenhalgh’ın ev sahipliğinde, Serebral Palsili bir çocuk annesi olan Ceyda Düvenci’nin de katılımıyla düzenlenen toplantıda aktarıldı.


ERKEN MÜDAHALE İLE FARK YARATABİLMEK MÜMKÜN


Kutup Yıldızları Projesi ile erken dönemde tespit edilen Serebral Palsi açısından riskli bebeklerin erken müdahale programına alınarak, ileride oluşabilecek engel seviyelerinin azaltılması ve bebeklerin gelişim potansiyellerine ulaşabilmesi hedefleniyor. Bununla birlikte, riskli bebeklerde erken teşhis ve erken müdahalenin öneminden hareketle, ayrıca bu konuda toplumda farkındalık oluşturulmasının amaçlandığını ifade eden James Greenhalgh şu açıklamaları yaptı:

“Kutup Yıldızları projemiz toplumla kurduğumuz bir köprü olması açısından bizim için büyük bir önem taşıyor. Serebral Palsi gibi Türkiye’de dünya ortalamasının üstünde görülen toplumsal bir soruna işaret ediyor olmak en önemli önceliklerimizdendi” dedi.



Dilek Sabancı ise Serebral Palside erken tanı ve rehabilitasyonun önemine dikkat çekerek, kendisinin şanslı bir Serebral Palsili olduğunu ancak onun kadar şanslı olmayan bebek ve çocuklar için Kutup Yıldızları gibi projelerin çok değerli olduğunu belirtti.

“Kutup Yıldızları gibi projelerin varlığı ancak özel sektörün sivil toplumu desteklemesi ile mümkün olabiliyor” diyen Dilek Sabancı, anne ve babalara seslendi, “Ne olur çok geç kalmayın, bebeğinizin gelişimini takip edin” sözleriyle erken dönemde başlayan rehabilitasyonun önemini vurguladı.

Serebral Palsili bir çocuk annesi olarak projeyi desteklediğini belirten Ceyda Düvenci ise konuşmasında bu çocukların topluma kazandırılmalarının ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Kızının ona “Anne” deyip diyemeyeceğini bile bilemiyorken, gerekli rehabilitasyon destekleriyle bugüne kadar süregelen başarı yolculuğunu katılımcılarla paylaştı.


1 YILDA 30 BEBEĞE DESTEK VE REHABİLİTASYON


Nigar Evgin ise dünyada her 1000 bebekten ortalama 2'sinin Serebral Palsili olarak dünyaya geldiğine dikkat çekerek Türkiye’de bu oranın binde 4’ün üzerinde olduğunu belirtti:

“Serebral Palsiden etkilenen çocukların kimisi konuşamıyor, kimisi yürüyemiyor, kimisi de görme bozukluğu yaşıyor. Pek çok araştırmada 0-3 yaş arası erken dönem deneyimlerinin beyin gelişiminde çok önemli yer aldığını, bu dönemde gelişimin oldukça hızlı olduğu belirtiliyor. Bu sebeple erken müdahale programımız doğumdan üç yaşına kadar olan dönemi kapsıyor. Erken müdahale ile bu bebeklerin hayatında fark yaratabilmek mümkün. Kutup Yıldızları projesi kapsamında, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nda programa alınan bebekler bu yıl içinde toplam 1.320 seans rehabilitasyon alacaklar. 2018 sonuna kadar 30 bebeği bu programa dahil etmeyi hedefliyoruz.”

Haberin Devamı