Ekonomi Seralardaki domatese yağmur darbesi

Seralardaki domatese yağmur darbesi

Paylaş
Seralardaki domatese yağmur darbesi

Büyük kentlerde kilogramı 10 lirayı bulan domatesin fiyatının, sera ürünlerinin gelmesiyle düşeceği umudu azaldı

Muğla'da son bir haftada etkili olan yağış nedeniyle domates seraları büyük hasar gördü. Tonlarca domates çürürken, üretici zor durumda kaldı. Büyük kentlerde kilogramı 10 lirayı bulan domatesin fiyatının, sera ürünlerinin gelmesiyle düşeceği umudu da azaldı.

Haberin Devamı

Yaz döneminde ‘Tuta Absoluta’ zararlısı nedeniyle açık alan ve örtü altı domates üretiminde büyük rekolte kaybı yaşandı. Antalya'nın Kaş ilçesinde ortaya çıkan ve tüm ülkeye yayılan zararlı nedeniyle domates sıkıntısı başgösterdi. Domates fiyatları da birden tırmanışa geçerek büyük kentlerde kilogramı 10 liraya kadar ulaştı.

Tüketiciler seralardaki ürünlerin piyasaya sürülerek domates fiyatlarının düşmesini beklerken, bu kez aşırı yağmur ürüne zarar verdi. Muğla'da il genelinde aşırı yağış nedeniyle seralarda büyük hasarlar meydana geldi. Muğla merkeze bağlı Karabağlar yaylasında üreticiler zor durumda kaldı. Seralarda bulunan domatesler zarar gördü. Domates fiyatlarının düşmesi için umutla beklenen seraların zarar görmesiyle, fiyatların düşeceği umutları azaldı.

Haberin Devamı

Tarım İl Müdürlüğü'nün verilerine göre, il genelinde 30 bin dekar alanda seracılık yapılıyor. Bunun da yüzde 90'ınında domates yetşitiriliyor ve yaklaşık 10 bin aile geçimini sağlıyor.

Karabağlar yaylasındaki domates üreticilerinden Sultan Yıldız, aşırı yağmurların ürünlere zarar verdiğini belirtti. Yıldız, “Yaz aylarında domatesleri hastalık buldu. Seralarımızı da yağmur etkiledi. Bu yıl domates üreticisi zor durumda. Geçen yıl seradan bir ton domates almıştık, bu yıl bir kilo dahi alamadık. Biz de domatesi pazardan alıyoruz. Fiyatlar daha da yükselebilir” dedi.

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri de yağışlar nedeniyle seralarda zararın büyük olduğunu ve hasar tespit çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Ahmet BAYRAK/MUĞLA, (DHA)