Ekonomi Selzedeye faizsiz kredi

Selzedeye faizsiz kredi

Paylaş
Selzedeye faizsiz kredi

İstanbul'da eylülde yaşanan sel felaketinde zarar gören afetzedelere, evlerini 'Evini Yapana Yardım' metoduna göre onarmak isterlerse, faizsiz ve 2 yıl ödemesiz 18 yıl vadeli kredi verilecek

EYY METODU

uygulayana Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız’ın İstanbul’da eylül ayında meydana gelen sel felaketinin ardından yapılan çalışmalarla ilgili soru önergesine yanıt verdi. Demir, afetzede hak sahiplerinden, evini, EYY (Evini Yapana Yardım) metoduna göre yapmak isteyenlere, faizsiz ve 2 yıl ödemesiz 18 yıl vadeli kredi verileceğini bildirdi.

TOKİ KONUTLARI VAR

Demir, çalışmalar sonucunda toplam 128 afetzededen 64’ünün hak sahipliği için taahhütname verdiğini bildirdi. Gerekli değerlendirmelerin ardından, konut ve iş yerlerinin inşaatlarına başlanabilmesi için yatırım programı revizyonu yapılacak. İsteyen hak sahiplerine, Küçükçekmece’de yapımı devam eden TOKİ konutlarından, 85 metrekare olanlar 85 bin, 76 metrekare olanlar ise 75 bin liradan verilecek.

İŞ YERİNE DE VERİLECEK

Evini EYY metoduna göre yapmak isteyen hak sahiplerine verilecek faizsiz kredinin yanı sıra işyerinden hak sahibi olanlara da 10 bin lira EYY işyeri kredisi verilecek. Aynı metodla orta hasarlı işyerlerinin onarımı için 7 bin, konut onarımı için 10 bin lira kredi sağlanacak. İşyerinden hak sahibi olanlara 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli, yüzde 4 faizle inşaat kredisi de verilebilecek.

YENİ ADRES İZZETTİN KÖYÜ

Selden zarar gören ilçelerin eski haline getirilmesi amacıyla konut yapımı için yer seçimi de yapıldı. Çatalca ilçesi İzzettin köyünde, mülkiyeti Hazine’ye ait olan ilk yer tespitinin ardından yer seçim protokolü düzenlendi. Gerekli onay ve etüd çalışmalarının ardından burada konut yapımına başlanılacak.

HASAR TESPİTİ BİTİRİLDİ

Mustafa Demir’in verdiği bilgiye göre, selde 99 konut, 6 işyeri, 21 depo ve 16 ahır yıkıldı ya da ağır hasar gördü. 7 konutta orta hasar, 260 konut ve 69 işyerinde az hasar tespit edildi. Selde, 5 bin 306 eşya zarar gördü. Ayrıca İSKİ 16.7 milyonu işletme, 47.5 milyonu dere temizliği, 5 milyonu içme suyu ve 28.7 milyonu yol olmak üzere, yaklaşık 98 milyon lira altyapı hasarı tespit etti.

11 MİLYON LİRA ACİL YARDIM

Selin ardından İstanbul’a, Başbakanlık Acil Yardım Destekleme Fonu’ndan 10 milyon, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan 1 milyon lira acil yardım ödeneği gönderildi. KOSGEB, Vakıfbank ve Halkbank da sel mağdurları için borç ve kredi kolaylığı sağladı. Ayrıca Maliye Bakanlığı, İstanbul ve Tekirdağ’da selden zarar gören mükelleflerin vergi beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerini uzattı.

2

Haberin Devamı