Gündem Selçuklu'yu sarhoş Nasreddin Hoca çökertmiş!

Selçuklu'yu sarhoş Nasreddin Hoca çökertmiş!

Paylaş
Selçuklu'yu sarhoş Nasreddin Hoca çökertmiş!

Sivaslı araştırmacı Danişment, Selçukluların çöküşünü, Nasreddin Hoca'nın alkollü olup yanlış emir vermesine bağladı

Sivas'ta yaşayan araştırmacı-yazar Veysel Semih Danişment 20 yıldır yaptığı soyağacı araştırmasında Nasreddin Hoca'nın kendisinin 28'inci kuşaktan amcası olan olan Mengücek Hasan Gazi'nin torunun torunu olduğunu iddia etti. Nasreddin Hoca'nın Akşehirli değil, Şebinkarahisarlı olduğunu iddia eden yazar, Selçukluların çöküşünü, Nasreddin Hoca'nın alkollü olup yanlış emir vermesine bağladı.

Eski antika eşya ve kitap pazarlamacılığı da yapan araştırmacı-yazar Veysel Semih Danişment iddiaya göre 20 yıl önce soyunun nereden geldiğini bulmak için çeşitli araştırmalar yapmaya başladı. Yaptığı araştırmalarda Danişment, 800 yıllık Nakib-ül-Eşraf defterlerinden, 276 tarih kitabından, İbn-i Bibi'nin Selçuknamesi adlı eserinden, vakıfnamelerden ve de kendi ailesinde yıllardır koruma altında bulunan ceylan derisine yazılmış olan Danişmendli şeceresinden yararlandı.

ÇOK ŞAŞIRMIŞ

Araştırmaya göre kendisinin Danişment soyundan geldiğini öğrenen Veysel Semih Danişment birçok ilginç detayla da karşılaştı. Danişment, araştırma sonucunda Nasreddin Hoca ile akraba olduğu bilgisine de ulaştı. Nasreddin Hoca'nın 28'inci kuşaktan amcası olan Muhammed Danişmend Gazi'nin kardeşi Mengücek Hasan Gazi'nin torunun torunu olan Muhammed Muzaffereddin'in oğlu olduğunu öğrendiğinde çok şaşırdığını belirten Veysel Semih Danişment, araştırmalarını daha da derinleştirdiğini ve Nasreddin Hoca'nın aslında Akşehirli olmadığını iddia etti.

ŞEBİNKARAHİSAR'DA DOĞMUŞ

Danişment yaptığı araştırmada Nasreddin Hoca'nın aslen Erzincanlı olduğu bilgisine ulaştığını belirterek, "Nasreddin Hoca aslen o dönemde Erzincan'a bağlı olan Şebinkarahisar'da doğmuştur. Ancak Selçukluların, Moğollara yenilmesi ile Akşehir'e götürülmüş ve Akşehir'de Moğollar tarafından esir tutulmuştur. Daha sonra ise zamanla halkın sevdiği ve benimsediği biri haline gelmiş, orada kalmıştır." dedi.

ALKOL ALDI, "AT BİN" EMRİ VERDİ
Selçuklular'ın 1243 Kösedağ Savaşı'nda Moğollara yenilmesinin en önemli nedeni olarak Nasreddin Hoca'yı gösteren Danişment, "Kösedağ Savaşı öncesinde eniştesi 2'inci Gıyaseddin Keyhüsrev'in ısrarı ile hayatında ilk kez alkol alan Nasreddin Hoca, Moğolların Kösedağ'a doğru yaklaştığı bilgisini alınca alkolün etkisi ile askerlere at bin emri vermiş. Sarhoş olan 2'inci Gıyaseddin Keyhüsrev ile Nasreddin Hoca, 50 bin kişilik Selçuklu ordusunun Moğollar tarafından katledilmesine ve Selçuklu devletinin yıkılma sürecine girmesine neden olmuştur." dedi.

Yazar Danişment, araştırma sonrasında ulaştığı bilgileri kitap haline dönüştürdüğünü ve noter huzurunda bilgilerin doğruluğunu tasdik ettirdiğini söyledi. Danışment, kentteki bir yerel gazetede "Bin yıllık İlbeyliler tarihi" ve "Tarihteki 206 bilinmeyen" konulu yazılar kaleme alıyor.

DHA

Haberin Devamı