Ekonomi Şeftalide zam kayısıyı geçti

Şeftalide zam kayısıyı geçti

Paylaş
Şeftalide zam kayısıyı geçti

Kuraklık ve don etkisiyle rekolte kayıpları yaşanan meyvede fiyat artışları sürüyor. Zamlar, şeftalide yüzde 100'ü kayısıda yüzde 80'i buluyor

Türkiye İstatistik Kurumu da (TÜİK) ağırlıklı olarak verimliliği yağışlara bağlı olan tahıl ve meyve üretiminde düşüş, verimliliğin sulama yoluyla yükseldiği sebze üretiminde artış tahmin etti. TÜİK’in "Bitkisel Üretim" tahminlerinde, bu yıl toplam tahıl ürünleri rekoltesinin yüzde 10.1 ve meyve üretiminin yüzde 4.5 azalacağı, buna karşılık sebze üretiminde yüzde 1.3 artış olacağı öngörüldü.

Haberin Devamı

ŞEFTALİDE YÜZDE 100 ARTIŞ

DHA’nın İstanbul pazar yerlerinde yaptığı belirlemeler de, meyvelerde yükseliş eğilimini sürdüren fiyatlardaki artışın semt pazarlarına da yansıdığı görüldü. Tarla ürünlerinin çıktığı bu dönemde özellikle meyve fiyatlarındaki artış dikkat çekti. Mayıs başında kilosu 2.5 lira olan şeftalinin fiyatı yüzde 100’ü bulan artışla 5 liraya kadar yükseldi.

KAYISIDA YÜKSELİŞ YÜZDE 80

Kuraklık ve don etkisiyle rekolte kayıpları yaşanan kayısı fiyatlarında da artış sürüyor. Haziran ayının ilk günlerinde incelediği rakamlara göre, kayısının kilo fiyatı 5 lirayken, fiyatlarda bugünlerde artışlar olduğu görülüyor. Kayısının kilosu yüzde 80 artışla 9 liraya yükseldi,

Ancak kayısı fiyatları üretim bölgelerine göre değişiyor; ürünler 5 lira, 7 lira ve 9 lira etiketlerle satışa sunuluyor.

Haberin Devamı

Mayıs başında kilosu 2 liradan tezgaha çıkan papaz eriğinin fiyatı Haziran ayında yüzde 200 artışla 6 liraya fırlamıştı. Ancak ürünün mevsimi geçtiği için papaz erik bulmak şu zamanlarda zorlaştı. Ancak buna karşılık eriklerin olgunlaşmaya başlamasıyla da fiyatlarında düşüş olduğu görüldü. Haziran ayının başında kilosu 6 liraya alıcı bulan papaz erik ayın son günlerinde tekrar yüzde 200’e yakın düşüşle 2 liraya alıcı buluyor.

DHA