Ekonomi 'Sebze tohumunda dışa bağımlıyız'

'Sebze tohumunda dışa bağımlıyız'

Paylaş
'Sebze tohumunda dışa bağımlıyız'

Türkiye'nin hastalıklarla ve ihracat iadeleriyle gündeme gelen sebzelerin tohumlarında yüzde 90 dışa bağımlı olduğu öne sürüldü

Gıda güvenliği için mutlaka yerli tohumların kullanılması gerektiğini belirten bilim insanları, Tohumculuk Yasası'nın da değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

YERLİ TOHUM YOK OLMA SÜRECİNDE

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu (ÇİFTÇİPLAT) Dönem Sözcüsü ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Türkiye'de çok uluslu şirketler aracılığıyla yerli tohumların yok olma süreci yaşadığını dile getirdi.

Türkiye'de sebze tohumculuğunun yüzde 90'ının dışa bağımlı olduğunu öne süren Kaymakçı, sertifikalı hububat tohumculuğunda ise ancak yüzde 25'inin yerli olarak üretilebildiğini belirtti.

"BİR KG DOMATES TOHUMU 20 BİN DOLAR"

Kaymakçı, ithal melez tohumların fazlalığına da işaret ederek, yeni yapılan yasal düzenlemelerle bu durumun daha da perçinlendiğini söyledi. Kaymakçı şöyle konuştu: “Örneğin bir kilogram domates tohumu için çiftçimiz 18- 20 bin dolar ödemek zorundadır.

Türkiye tohum pazarı, küresel firmalarla onların yerli ortaklarının denetiminde. Tohumculuk Yasası’yla çiftçinin tohum satması elinden alındı. Bir çiftçinin ürettiği tohumu kayıt altına aldırabilmesi için, başvuru inceleme ücreti dahil en az on kalem ücret ödemesi gerekmektedir.”

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR YETERSİZ

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Tayfun Özkaya da yerli tohumların korunması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye'de büyük tohum firmalarının çoğu yabancıların eline geçti.

Gözümüz önündeki gerçekler görülmüyor. Çiftçilerimiz denetim altına alınıyor. Yerli tohumlar konusunda araştırmalar desteklenmeli” dedi.

YÖK BAŞKANI DA UYARMIŞTI

Tohum satışı ve dağıtımı ile ilgili çıkan yasa üzerindeki tartışmaların sonrasında, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da yerli tohumculukla ilgili kaygılarını şu sözlerle dile getirmişti: “İhtiyacımız olan domates tohumunu bu ülkede üretemez miyiz?

Evvelden atalarımız bu tohumları üretip, yıllarca bu üretimin devamını sağlamışlar. Bu domates tohumunu alıyorsunuz, artık genetik programlama diye bir şey var, içine bir genetik mekanizma yerleştirirler. Hiç bilmediğimiz hastalıklara kapılabiliriz. Böyle şeylerle zamanla bir milleti yok edebilirsiniz.”

Burcu TANER/İZMİR (DHA)

Haberin Devamı