Tamer Heper Sebep ne?
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Kiracıma evden çıkması için noterden ihtarname çektim. Bunun süresi nedir? Ne zaman dava açabilirim? ● H.H.

Ne kadar kısa bir soru, ne iyi!

Ancak bu kadar kısa soruya tam anlamı ile yanıt vermek gerektiğinde kitap yazmak gerekir. Nitekim, “Hangi hallerde tahliye davası açılır? Ne sürede açılır? Hangi yollar tatbik edilir? sorularının yanıtı gerçekten de bir kitap konusudur. Şimdi nasıl özetleyeceğimi uzun uzun düşünüp öyle yanıt vermeliyim.

Bir kiracının tahliyesi için yasalarda yazılı tahliye nedenlerinden biri var olmadıkça kiralayanın kiracıya ‘çık’ demesi hukuki sonuç doğurmaz. Dolayısı ile okuyucum önce neden kiracının tahliyesini istediğini açıklamalı. Soruda bu açıklama yok. Bir tek gerekçe aranmadan kiracıya ‘çık’ denilen durum, kiracının 10 yılı aşkın süre kiralananda bulunması halidir. Kiracı sözleşme süresi dışında uzatmalar 10 yılı buldu ise bir dönem sonuna üç ay kaladan daha önce kiracıya ihtarname göndererek kira sözleşmesini feshedebilir. Şayet bu nedenle bir ihtarname söz konusu ise okuyucumun bakacağı husus budur.

YASAL NEDEN GEREKİYOR

Bunun dışında kiracıya ‘çık’ demek için yasal tahliye nedenlerinden birinin bulunması lazım. Örneğin mecura ihtiyaç bulunması, kiracının kira bedelini ve sair ödemesi gereken meblağları ödememiş olması veya gayrimenkulün yenilenecek, mesela yıkılıp yeniden yapılacak olması...

Bunlardan birinin varlığı halinde yine kiracıya sözleşmenin feshi gerekçesi ile ihtarname gönderilebilir. Kiracı buna uymaması durumunda tahliye davası açılması gerekir. Tahliye nedenlerinden büyük bir kısmı için, tahliye davası yeni kira dönemi geldiğinden sonraki bir ay içinde açılır. Süresi içinde ihtarname gönderilen hallerde bu süre uzayabilir, dönem içinde herhangi bir tarihte açılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder