Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Sayılarda artış görülür
HABERİ PAYLAŞ

Sayılarda artış görülür

Haberin Devamı

Erkek kısırlığının en önemli nedenlerinden biri olan varikoselin ameliyatı başarılı şekilde yapılmışsa sperm sayınız yüzde 80 ihtimalle artacaktır. Ama sperm hücrelerinin 72 günde oluştuğunu ve doğru sonuç için 3-4 ay beklemeniz gerektiğini unutmayın

SORU: Hastalığım bulaşıcı olabilir mi?

23 yaşındayım 3 ay önce korunmasız ilişkiye girdim. İlişkiden sonra penisim kızardı, acımaya başladı. İrin geliyordu. Doktora gittim, ilişkiye girdiğimi söylemedim. Bana ilaç yazdı. Kullandıktan sonra geçti. Acaba bulaşıcı bir hastalık kapmış mıyımdır? CEVAP Muhtemelen cinsel yol ile bulaşan bir hastalık kapmışsınız ve umarım gittiğiniz doktor da bunu siz söylemeseniz de fark ederek uygun ilacı vermiş. Cinsel yol ile kapılan tedavilerde tetkik yapılarak kapılan hastalık veya hastalıklara uygun ilaçların belirlenmesi önemlidir, sizde bu tetkiklerin yapılmadığı anlaşılıyor. Belirtiler geçmiş olsa da bir üroloji uzmanına başvurarak tüm detayları anlatmanızı ve gereken üretral kazıntı kültürü adı verilen tetkiki yaptırmanızı öneririm. Sağlığımız utangaçlık ile riske atılmayacak derecede önemlidir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Sperm sayım neden yükselmedi?

2 ay önce çift taraflı varikosel ameliyatı geçirdim. Ameliyatım başarılı olduğu söyledi. Ancak test yaptırdım ve sperm sayılarımın yükselmediğini öğrendim. Bunun için ne yapabilirim? Neden sperm sayım yükselmiyor? CEVAP Sperm hücreleri ortalama 72 günde oluştuğundan, 3-4 aydan evvel varikosel ameliyatından fayda beklememelisiniz. Ayrıca eğer gerçekten varikoseliniz varsa ve ameliyat tercihan mikrocerrahi teknik ile ve başarılı olarak uygulanmış ise yüzde 80 ihtimal ile sperm değerlerinizde kalıcı artış görülecektir. Bu durumda ameliyat öncesi sperm değerleriniz de önem taşır, ameliyattan faydalanarak sperm değerlerinizin düzelme göstermesi tek başına hamilelik sağlanabileceği anlamına gelmez. Eğer sayılarınız yeterli ise rahim içi aşılama da düşünülmesi gereken bir yöntemdir.

SORU: Cinsel ilişki sıklığı nasıl olmalı?

Sağlıklı, evli bir erkeğin cinsel ilişki sayısı ayda kaç defa olmalıdır? Azlığı veya sıklığı sağlık açısından bir sorun yaratır mı? CEVAP Evli bir erkeğin aylık cinsel ilişki oranı birçok faktörden etkilenir. Fakat bunun azlığı veya çokluğu hiçbir şekilde bir sağlık sorunu doğurmaz. Vücut bir şekilde ürettiği meni salgısını uykuda da olsa boşalma yolu ile dışarıya atacaktır. Cinsel ilişki sayısı erkeğin yaşı, evliliğin süresi, kadının fiziksel yapısı, doğum sayısı, çiftin aralarındaki duygusallık gibi birçok fiziksel ve psikolojik unsurdan etkilenir. Yeni evli bir çift için günde birkaç kez, birkaç yıllık evli bir çift için haftada 2-3 kez, daha uzun yıllar evli olan, kadının fizik yapısı, yaptığı doğumlar ve yaşın etkisi ile değişikliklere uğramış bir çift için de ayda 1-2 kez ilişkiye girmek yeterli olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder