Tamer Heper Satışı dolaylı yoldan yapacaksınız
HABERİ PAYLAŞ

Satışı dolaylı yoldan yapacaksınız

Eşim vefat etti. Vefatı ile dört kardeşinin ortak olduğu bir daireye ben de ortak oldum. Kardeşlerden biri bu yeri kiraya vermiş, kirasını alıyor, bize bir şey vermiyor. Ben bu yerin kirasını alabilir miyim? Daha çok da satmak istiyorum. Satabilmem için ne yapmam lazım? C.B.

[[HAFTAYA]]

Eşinizin dört kardeşi ile birlikte bu yere ortaksanız sizin bu yerde beşte bir ortaklığınız var. Bir de oğlunuz olduğunu yazmışsınız. Bu yerdeki beşte bir ortaklığınız oğlunuzla birlikte. Oğlunuzla birlikte olan ortaklığınız, sizinle oğlunuz arasında elbirliği mülkiyeti, kardeşlerle paylı mülkiyet. Bu şu demek: Kardeşlere karşı bir dava söz konusu olacak ise siz oğlunuzla birlikte hareket edeceksiniz.

Haberin Devamı

Kira bedelini alma konusunda, eşinizin vefatından bu yana malik olduğunuz için, bu dönemde tahsil olunan kira gelirinin beşte birini, bu yeri kiraya veren kayınbiraderinizden talep edebileceksiniz. Satma konusuna gelince bu biraz karışık. Siz beşte bir hisseye sahip olarak bu beşte bir hisseyi satma hakkınız var. Ancak bunu kim alır? İşte mesele burada. Biri çıkıp da beşte bir hisseye sahip olup diğer dört kişi ile ihtilafa girme bahasına buraya para bağlamaz. Ayrıca siz hissenizi satsanız bile diğer ortak olan kardeşlerin bir ‘öncelikle alım hakkı’ eski tabirle ‘şüf-a hakkı’ vardır ki, bu satışın iptalini talep ile kendi adlarına tescilini isteyebilirler. Bu riski de kimse almaz. Dolayısı ile hukuki olarak satmak mümkün ise de fiilen satmak hayal.

Ancak ortaklığın giderilmesi talebi ile dava açmak mümkün. Bu halde bir daire beş ortak arasında paylaştırılamayacağı için mahkeme satışına karar verir. Daire hukuki prosedür içinde açık artırma ile satılır ve parası paylaştırılır. Böylece sizin satış arzunuz dolaylı da olsa gerçekleşmiş olur. Hatırlatmam gereken husus, siz bütün bu işlemleri oğlunuzla birlikte yapacaksınız. Oğlunuzla olan ortaklığınız bunu gerektiriyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder