Esra Karayel Satış baskısına dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

Satış baskısına dikkat!

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endeks Amerika Merkez Bankası Fed’in açıklamaları sonrası dış borsalara paralel sert düşüş yaptı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks geçen haftayı düşüşle geçirdi. Türk Lirası üzerinde baskıların artmasıyla geçen haftaya göre yüzde 8.5 düşüşle 67 bin 932 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Düşüşte en fazla bankacılık sektör hisseleri değer kaybı yaşadı.

Fed borsaları düşürdü


Amerika Merkez Bankası Fed’in Eylül ve sonraki toplantısında tahvil alımlarını azaltacağı beklentisinin artması, küresel borsalarla birlikte endekse de olumsuz yansıdı. Para piyasalarında da Amerika Merkez Bankası Fed’in açıklamaları faiz ve dövizin yönünde etkiliydi. Bono piyasasında satışlar belirginleşti. Piyasada faizler yükselirken gösterge olan 13 Mayıs 2015 vadeli tahvil haftayı yüzde 9.74 seviyesinden kapattı.

Merkez tansiyonu düşüremedi

Küresel piyasalarda faizlerin yükselmesiyle birlikte yurtiçinde Merkez Bankası’nın Türk Lirası’ndaki değer kaybını önlemek amacıyla sıkılaştırıcı politikası faizler üzerinde yukarı yönlü baskı yarattı. Dolar da yeni tarihi zirvelerini test etti.

[[HAFTAYA]]

Küresel borsalarda kısa vadede ağırlıklı olarak satış baskılarının hakim olduğu dalgalı seanslar göreceğiz

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasalarda yine gözler Amerika Merkez Bankası ve ekonomik verilerde olacak. Önümüzdeki hafta için satış baskısının olduğu dalgalı seanslar görebiliriz. Amerika’da 6 Eylül’de açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisine kadar seyir dalgalı olacak.

69 bin direnci önemli

Endekse alımlar geldiği takdirde 69 bin direnç seviyesi kırılırsa yukarı yönlü hareketler devam edebilir. Direnç seviyelerinde zorlanmalar yaşanırsa yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Para piyasalarında küresel piyasalar izlenecek. Faizlerin küresel bazda yükselmesi yurtiçi piyasaları da etkiliyor. Gösterge vadede direnç yüzde 9.88, destek ise 9.50 seviyesinde bulunuyor. Eğer destek seviyesinin altına inilirse geri çekilmeler devam eder.

Dolarda direnç 2.00 seviyesi

Merkez Bankası’nın müdehalelerine rağmen tarihi zirvelerinden işlem gören dolarda hız kesilmezse 2.00 seviyesi görülebilir. Bununla birlikte haftanın ilk yarısında hafif çaplı geri çekilmeler görebiliriz.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Büyümeye devam ediyor

Soru: Aksigorta’da prim üretiminde son veriler nasıl? Doruk KERİMEL/İstanbul Cevap: Aksigorta prim üretimi Temmuz’da artış gösterdi. Şirket yılın ilk yedi ayında 903 milyon TL toplam prim üretimi rakamına ulaşırken, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 11 büyüme gerçekleştirdi. Temmuz ayında toplam prim üretimi 138 milyon TL’ye ulaşırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 bir önceki aya göre ise yüzde 5 artış sağladı. Temmuz ayındaki hızlı büyüme motor trafik sigortası primlerinin bu ayda 38 milyon TL seviyesinde gerçekleşmesi ile oldu. Yılın ilk ayında bu branş nispeten kârlılığı düşük bir segment olduğu için toplam prim üretimindeki hızın artışının kârlılığa olumlu bir şekilde yansıması bekleniyor. Orta vade için hisseler potansiyel arzediyor. Takip edilmesinde fayda bulunuyor.

Genel müdürlüğe yetki verdi

Soru: Alternatifbank’ın hisse satışı yapacağını duydum. Ancak gerekli bilgilere ulaşamadım. Bu konu hakkında bilgilendirirseniz çok memnun olurum. Şirket bilgilerine nereden ulaşabiliriz? Fırat CANKOL/İstanbul Cevap: Alternatifbank, Alternatif Yatırım Ortaklığı’nda bulunan ve Alternatif Yatırım Ortaklığı’nın yüzde 4.04’üne tekabül eden 899 bin 858 lot payı, 30 Haziran 2013 tarihli mali tablolarındaki net aktif değerinin altında kalmayacak şekilde satılması veya sözkonusu fonun likidite edilmesine ilişkin olarak girişimlerde bulunma konusunda genel müdürlüğe yetki verdi. Gelişmeleri ve şirketlerle ilgili bilgileri Kamuyu Aydınlatma Platrformu’ndan (KAP) takip edebilirsiniz.

KAP’TAN ULAŞABİLİRSİNİZ


Soru: Karsusan Su Ürünleri hissem var. Şirket ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi istiyorum. Yeni bir açıklama var mı? Bu tür açıklamaları nereden takip edebiliriz. Serdar CANOVA/İstanbul Cevap: Karsusan Su Ürünleri, Sinop-Dikmen’de yapımı devam eden bin 500 ton/gün kapasiteli tesisin inşaatında sona gelindiğini, tesiste üretilecek balık yağı için insan sağlığında kullanılmasına uygunluk belgesi alınacağını ve toplam tesis yatırımlarının 10 milyon 456 bin 73 TL tutarında olması beklendiğini açıkladı. Borsada işlem gören şirketlerle ilgili bilgileri Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun internet sitesinden (www.kap.gov.tr) takip edebilirsiniz.

BEKLENTİLERİN ALTINDA

Soru: Çimsa hissesini takip ediyorum. Şirketin ikinci çeyrek sonuçları nasıl geldi? Mehmet CAN EMİN/İstanbul Cevap: Çimsa’nın ikinci çeyrek sonuçları bir miktar beklentilerin altında gerçekleşti. Şirketin ikinci çeyrek net kârı 193 milyon TL olarak gerçekleşti. Kârlılık 42 milyon TL olan geçen sene aynı dönem kârının çok üzerinde bulunuyor. Bununla birlikte piyasa beklentisinin ise altında. Bu kâr rakamında 140 milyon TL’lik bir defaya mahsus gelir de (Sabancı Holding hisselerinin satışından elde edilen) bulunuyor. Buna göre düzeltilmiş kâr, 53 milyon TL olarak bulunuyor.

Satışlarını artırdı

Soru: Banvit’in bilançosu geldi mi? Ayrıntılı analiz eder misiniz? Semih ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Banvit son bilançosunda 2 milyon TL net kâr açıkladı. Net finansal giderlerde artış olmasına rağmen, kanatlı et fiyatlarında ve satış hacminde görülen artış, şirketin net kâr rakamının yıllık bazda büyümesini gerçekleştirdi. Şirketin cirosu beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Buna karşın finansal giderler ise tahminlerin altında kaldı. Banvit yıllık bazda yüzde 34 artışla 431 milyon TL ciro kaydetti. Kanatlı et fiyatlarında görülen yüzde 11 artış cirodaki artışta etkili oldu.

Halk GYO hissesi aldı


Soru: Halk Bankası hissem var. Şirketin hisse aldığını duydum. Ne hissesi olduğu hakkında bilgi rica ediyorum. Kemal ALSAY/İzmir Cevap: Halk Bankası, Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın 103 bin hissesini satın aldı. Alım, Halk GYO’nun 662.5 milyonluk ödenmiş sermayesine göre çok küçük bulunuyor. Ancak bu alımlar, Halk GYO hissesini destekliyor. Banka, alım programı başlatarak geçen Mayıs ayında 200 bin adet hisse satın almıştı. Toplamda ise şuana kadar Halk GYO’nun yüzde 1.7 hissesinin satın alımını gerçekleştirdi.

Yeni veri açıkladı

Soru: Emlak Konut Gayrimenkul’de yeni projeler var mı? Ya da şirketten tarafından gelen ve hisseyi etkileyebilecek yeni bir haber? Mustafa SEREN/İstanbul Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı son olarak Temmuz ayı satış, ön satış ve ciro verilerini açıkladı. Şirket Temmuz ayında 1314 konut satarak 359 milyon TL ciro elde etti. Temmuz 2012’de ise şirket 823 bağımsız bölüm satışı ile 283 milyon TL ciro gerçekleştirmişti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder