Mehmet Coşkundeniz Saplantılı aşık hayat karartır!
HABERİ PAYLAŞ

Saplantılı aşık hayat karartır!

Haberin Devamı

Vatan Şaşmaz’ın kendisine saplantılı bir şekilde aşık olan Filiz Aker tarafından öldürülmesi aşkın karanlık yönünü gündeme getirdi. Benim de saplantılı aşıkları ve onlardan kurtulma yöntemlerini ele almam şart oldu.

NASIL ANLAŞILIR?

■ Saplantılı insan güvensizlik duygusu taşır. Zihni sürekli aynı kişiyle meşguldür. Her an o kişiyle konuşmak ister, yaptığı işe kendini veremez.

■ Saplantılı insanın içini kemiren şüpheler, cevaplanmayan sorular, aşık olduğunu sandığı kişi tarafından sevilmediğine dair düşünceleri vardır.

■ Saplantılı insan sürekli huzursuzdur. Huzursuzluğu yüzüne yansır. Sinirlidir, en ufak şeye öfkelenir.

■ Her kaygılandığında o kişiyi arar. İlişkisiyle ilgili sürekli endişe içindedir. “Bitti mi?” “Bitecek mi?” “Bana kızdı mı?” gibi yığınla soru sorar.

■ Saplantılı insan, saplantı haline getirdiği insana ve çevresindekilere zarar vermeyi düşünür. Canını yakmak ister.

■ Saplantılı insan, “Eğer benim değilse hiç kimsenin olmasın” gibi hastalıklı bir düşüncenin içine girer. Terk ederse ya da aldatırsa onu öldürebileceğini ya da kendi canına kıyabileceğini düşünür.

■ “O olmadan asla yaşayamam, bir daha kimseyi sevemem” gibi düşünceler içindedir.

■ Saplantılı insan sevgilisi kötü davrandığında ya da beklemediği bir tepki verdiğinde ağlama krizlerine girip günler süren ‘kapanma’ dönemleri yaşar.

■ Yalnız kalmaktan aşırı derecede korkar. Sevgilisi olmadan kendisini işe yaramaz, hiçbir şey yapamaz gibi hisseder.

■ İlişkisi bitmesin diye her şeyi yapar. Sevgilisinin söylediği her şeyi emir olarak kabul eder. Sevgilisiyle kavga ettiğinde ya da aralarında ayrılık konuşması geçtiğinde kendisini bırakmaması için yalvarır, ayaklarına kapanır.

■ Sevgilisi hakkında kötü söz söyleyen herkesi dışlar. Buna aile bireyleri de dahildir.

■ Sevgilisinin sürekli kendisiyle ilgilenmesini, kendisiyle vakit geçirmesini ister. Bunun için ısrarcı olur, yalvarır.

■ Saplantılı insan aşırı kıskanır. Kıskançlık nedeniyle sürekli kavga çıkarır. Gereksiz kıskançlıklarda bile sevgilisini suçlar.

NASIL KURTULMALI?

■ Karşınızdaki insanın saplantılı olduğunu anladığınız andan itibaren irtibatı tamamen kesmelisiniz. Arkadaşça dahi olsa görüşmemelisiniz.

■ “Aman onu üzmeyeyim” gibi bir düşünce içine girmemelisiniz. Üzmemek için yaptığınız her arkadaşça davranış onun tarafından yanlış anlaşılacaktır. Sizin ona ilginiz olduğunu düşünecek ve bu saplantısı devam edecektir.

■ Hiçbir durum ve şartta görüşmemelisiniz. Saplantılı insanlar duygu sömürüsüyle kendilerini acındırırlar. “Çok kötüyüm lütfen görüşelim” diyebilirler. Buna inanmayın ve kesinlikle görüşmeye gitmeyin.

■ Sizi kandırabilirler. Örneğin,“İlaç içtim, birazdan öleceğim” diyebilirler. Böyle bir durumda onun yanına gitmek yerine hemen polisi arayıp bulunduğu yerin adresini verin.

■ Hayatınızda başka biri varsa, bunu onun gözüne sokmayın. Çünkü bu durum onu tahrik edecek ve zarar vermesine neden olabilecektir. Durumu kabullenene kadar onun bulanabileceği ortamlarda sevgilinizle görünmeyin.

■ Sosyal medyadan o kişiyi asla takip etmeyin. Mümkünse telefonunu engelleyin. Size ulaşmasının yollarını kapatın.

■ Hiçbir arkadaşına “O nasıl?” diye sormayın. Bu onun kulağına gidecektir ve sizin hâlâ onunla ilgilendiğinizi düşünmesine neden olacaktır.

■ Tüm bunlar işe yaramadıysa ve bu insanın sizi taciz boyutunda rahatsız ettiğini düşünüyorsanız şikayetçi olun. Bundan çekinmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder