Gündem Samsun nüfusunun yarısı devlet yardımı almış

Samsun nüfusunun yarısı devlet yardımı almış

Paylaş
Samsun nüfusunun yarısı devlet yardımı almış

Samsun Valiliği'nin Sosyal Yardımlaşma Vakfı aracılığıyla ihtiyaç sahibi ailelere yaptığı yardımların 2013 yılına ait dökümü üzerinden yapılan bir hesaplama, kentin yaklaşık yarısının 'devlet yardımı' aldığını gösteriyor

Samsun Valiliği tarafından, kentte 2013 yılında yapılan devlet yardımlarının dökümüne ilişkin veriler 1 milyonu aşkın nüfusa sahip bir büyük şehir olan kentte, vatandaşların yaklaşık yarısının ‘yardım’ aldığını gösteriyor.

217 MİLYON LİRALIK YARDIM VE 42 BİN TON KÖMÜR


Bir milyon 261 bin 810 nüfusa sahip Samsun'da geçtiğimiz yıl nakdi, gıda, eğitim , giyim, barınma, sağlık, engellilere bakım, kömür yardımı gibi değişik kalemlerde 247 bin 213 kişi devletten para aldı. 217 milyon 793 bin 250 lira tutan bu yardımların yanı sıra 41 bin 997 ton kömür dağıtıldı. Yardım alan kişilerin, bu yardımları bir aile adına aldığı düşünüldüğünde ve bu sayı en az iki ile çarpıldığında 500 bin kadar insanın, yani Samsun nüfusunun yarısına yakınının devletten bir şekilde yardım aldığı ortaya çıkıyor.

KAYMAKAMLIK YETKİLİLERİ: YARDIM GÜZEL AMA TEMBELLEŞTİRİYOR

Sosyal Yardımlaşma Vakfı kanalı ile yardımları dağıtan kaymakamlık yetkilileri ise devletin yardım elinin vatandaşın yanında olmasının güzel bir şey olduğuna ancak dağıtılan yardımların insanları tembelleştirdiğine dikkat çekiyor.

Samsun Valiliği tarafından yapılan 2013 yılı çalışmalarına göre Sosyal Yardımlaşma Vakfı kanalı ile devletin, ihtiyaç sahibi ailelere değişik kalemlerde yaptığı yardımlarda büyük bir artış gözleniyor. Samsun'da 2010 yılında dağıtılan yardımlar 13 milyon liradan 2013 yılında 26 milyon liraya ulaştı. Geçtiğimiz yıl nakdi, gıda, eğitim, giyim, barınma, sağlık ve diğer alanlarda 107 bin 996 aile devletten yardım aldı. 30 bin 352 kişi şartlı eğitim ve sağlık yardımları kapsamında yardım alırken, 38 bin 063 aileye toplam 41 bin 997 ton kömür dağıtıldı. Yaşlılara yönelik yapılan yardımlardan 26 bin 522 kişi yararlanırken yine engelli ve engelli yakınlarına yönelik yardımlardan 31 bin 531 kişi istifade etti. Engelli vatandaşların evde bakım hizmetlerinden yararlanan kişi sayısı ise 10 bin 346'ya ulaşmıştı. Ortalama verilen ücret ise 770 lira. Evde Bakım Hizmetleri için devlet 2013 yılında yaklaşık 90 milyon yardım dağıttı. Resmi nikahlıyken eşi vefat eden ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan 3 bin 590 kadına iki ayda bir olmak üzere 500 maaş bağlandı. 2 bin 403 muhtaç asker ailesine toplam 2 milyon 725 bin yardım yapıldı.

ÇALIŞMA VE ÜRETME ARZUSUNU KÖRELTİYOR


Sosyal Yardımlaşma Vakfı'nın yaptığı yardımları halka ulaştıran kaymakamlar, yardımların dağıtılmasına farklı bir pencereden bakıyor. Yapılan yardımların devletin vatandaşına sahip çıkması adına önemli olduğunu ancak bu yardımların amacının dışına çıktığına dikkat çekerek, insanları tembelleştirdiğinin altını çiziyor. Yapılan sosyal yardımların insanların çalışma ve üretme arzusunu körelttiğini ve tembelliğe ittiğinin altını çizen kaymakamlar, "Yardım bağlanan vatandaş, çalışma arzusu veya iş arayışından vazgeçiyor. Biz her ne kadar dikkat etsek de bu sosyal yardımlar insanlarımızı tembelleştiriyor." eleştirisinde bulunuyor.

RADİKAL - CİHAN