Huban Ayşem Salonda bir aslan var
HABERİ PAYLAŞ

Salonda bir aslan var

Paris’in en sevdiğim yanlarından biri de markaların her sene el değiştirmiyor olması. 10 sene uğramasanız sevdiğiniz bir dükkanı bıraktığınız yerde bulursunuz. Şehrin en eski mağazalarından biri olan Deyrolle de 1888’den beri aynı adreste. Paris rehberlerinde ‘en ilginç mağaza’ diye geçiyor. Deyrolle hem mağaza, hem müze, hem derslik! Kulağa ilginç mi geliyor? Av malzemelerinin, doldurulmuş hayvanların, mineral taşların yanı sıra set halinde kabuklu deniz hayvanı, böcek ve kelebek koleksiyonlarının da sergilenip satıldığı bir yer. Açıldığı yıldan beri okullara doğa ve anatomi dersleri de veriliyor. Alt katta her çeşit av malzemesi.... Kelebek ve böcek avcıları, malzemelerini, alanında rakipsiz Deyrolle’den temin ediyor.

Haberin Devamı

Üst kata çıktığınızda şaşırıyorsunuz! Çünkü ayı, timsah, leopar, panter, aslan ve daha bir sürü yırtıcı hayvan karşılıyor sizi. Biraz ileride zürafa ve fil... Yukarıda atmaca ile pelikan... Köşede bir eşek, onun yanında tay... Cam vitrinlerden baykuş, tavuskuşu, sincap, tavşan size bakıyor. İçerde uysal bir kediyle karşılaşabilirsiniz. Sanki hayvanat bahçesi. Ama hepsi ölü!

Fiyat mı? Bu, hayvanın nadirliğine, boyuna, yaşına bağlı. Alışverişe 20 Euro’luk kelebekle başlar, 25 bin Euro’luk bir zürafa, bir kaç yüz bin Euro’luk egzantrik bir hayvan alabilirsiniz. Bunun barbarlık olduğunu düşünebilir, hayvan haklarına aykırılığını sorgulayabilirsiniz. Ama öyle değil! Çünkü Deyrolle’deki doldurulmuş hayvanlar eceliyle ölüp buraya geliyor. Başka türlüsüne hükümet izin vermiyor!

Ölü hayvanı canlı gösterme sanatına ‘taksidermi’ deniyor. Ve bu mesleği icra etmek için sıkı bir eğitim alınıyor. Taksidermistlerin yılda kaç hayvan doldurabileceği ve en fazla kaç para kazanacağı yasalarla belirlenmiş. Bu da kaçak avlanmaya engel oluyor. Yasal yollarla avlanan hayvan büstlerini (trofe) de taksidermistler hazırlıyor.

Fil, zürafa, aslan gibi hayvanları satın alanlar, Avrupalı aristokratlar. Bunların çoğu şato ve benzeri büyüklükteki evlere seçiliyor. Hayvanları bağışlayanlar ve satanların durumu da ayrıca ilginç. Mesela sirk ve hayvanat bahçesi canlıları da öldükten sonra buraya satılıyor.

Haberin Devamı

Mağazaya ilginç öneriler geliyor. Bir kadın, ölen kedisinin doldurulmasını istemiş, mağaza yetkilileri reddetmiş. Çünkü taksidermi işleminin uygulandığı hayvan, canlı gibi gözükmesine rağmen asla eskisi gibi olmuyor. “Bakışıyla, kilosuyla, duruşuyla bambaşka bir hayvan yaratıyoruz; bu, sahibinin acısını hafifletmez, arttırır. Bu nedenle böylesi talepleri kabul etmiyoruz” diyorlar.

Meraklısı için adresler:

- Deyrolle: 46, Rue du Bac 75007 Paris

- Design et Nature: 5 Rue d’Aboukir, 75002.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder