Şirin Sever Salak Milyoner’in animasyonu çekiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Salak Milyoner’in animasyonu çekiliyor

Haberin Devamı

Münir Özkul gibi şahane bir adamın çekip gittiği şu günlerde, eskiye özlemimiz iyice büyüdü...

Eski günlere, eski insanlara, eskiden varolan naifliğe, eskiden hayatımıza değmiş her şeye… Ve elbette eski filmlere. Cem Yılmaz’ın Yeşilçam sinemasına saygı duruşu niteliğindeki yeni filmi ‘Arifv216’nın sevilmesinin nedeni biraz da bu olmalı.

İşte ben de bu yüzden, geçenlerde haberdar olduğum bu detayı yazmak istedim: Arzu Film, Yeşilçam’ın kült filmlerinden ‘Salak Milyoner’ ve ‘Köyden İndim Şehire’nin devam filmini çekecek.

Yönetmenliğini Ertem Eğilmez'in yaptığı 1974 yapımı bu komediler; define bulmak için köyden büyük kente gelen kardeşlerin komik maceralarını anlatıyordu. Rüya gibi de kadroları vardı, hatırlarsınız: Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe, Münir Özkul, daha kimler kimler…

Haberin ilginç tarafı şu ki; bu devam niteliğindeki yeni film, bir animasyon olacak. Filmin senaryosunu da, en son ‘Ayla’ filminde imzası bulunan Yiğit Güralp kaleme alacak. Haberi duyunca hemen Yiğit Güralp’i aradım.

Anlattıkları aşağıdaki yazıda…


YİĞİT GÜRALP ANLATTI: 2019'DA VİZYONDA

■ Biliyorsunuz Ferdi Eğilmez; Arzu Film mirasının emanetçisi, Ertem Eğilmez’in oğlu. 2000’lerde yaptığı bazı filmlere gelen eleştirileri olgunlukla kabul ediyor...

■ Kendisiyle üç yıl önce biraraya geldik; insanların vefa duygusunu zedelemeyecek bir film yapmayı konuştuk. Hem efsane sanatçıları yad etmek hem de onları yeni nesillere tanıştırmak istedik. Ama Zeki Alasya hastalandı, Halit Akçatepe hastalandı, olmadı…

■ Biz de iki yıl önce, ‘Salak Milyoner’ ve ‘Köyden İndim Şehire’nin devam filmini yapmaya karar verdik. Ve bu, animasyon bir film olacaktı. Fikir de, senaryo da bana ait. Yapmak istediğimiz, vefa ve sevgi üzerine, o dönemin güzelliği üzerine; dünya standartlarında bir film yapmak. Dünyada çok başarılı animasyon filmler var, amacımız o çizgide bir iş.

■ Hikaye kaldığı yerden eğlenceli ve sürprizli devam edecek. Karakterler aynı, sesler de orijinale yakın olacak. Zeki Alasya, Metin Akpınar, Kemal Sunal gibi isimleri iyi taklit yapabilen kişiler seslendirecek.

■ Filmin adını koymadık ama seyirciler bu animasyonu 2019 yılında seyredebilecek.

‘Ayla’ davası için düğmeye basıyor

Yiğit Güralp, üç yıldır proje üzerinde çalıştıklarını çünkü bu önemli mirasa hassasiyetle yaklaştıklarını söylüyor. ‘Ayla’nın da 5 yılda ortaya çıktığını vurguluyor bu yüzden. Yani yaratım süreci hop diye olmuyor, zaman alıyor. Biliyorsunuz, ‘Ayla’ filminin senaryosu Yiğit Güralp’e ait olduğu halde; ismi afişlerde yer almamış, kendisi yokmuş gibi davranılmıştı.

Tabii ki hakkını arayacaktı. Bu konuyu da sordum Güralp’e; anlattı: “Sadece senaryo meselesi değil bu. Ben bu yapacağımız filmin de, ‘Ayla’ filminin de yaratıcı yapımcısıyım. Steven Spielberg nasıl filmlerinde sadece yönetmen değil, bütün konsepti yaratan isimse; benimki de öyle bir iş.

‘Ayla’ filminin bütün konsepti bana ait. Ama yapımcılar her şeyi kendine mal etti. Ben de etik olarak vizyon ve Oscar sürecinin bitmesini bekledim. Filmim zarar görmesin istedim. Namuslu dövüştüm yani... Ama bu ay itibariyle düğmeye basıyorum, mahkeme başlayacak.

Mesele para değil; hak ihlali var, yani manevi..” 5.5 milyonluk izlenme rakamına ulaşan ‘Ayla’nın başarısı ortada. Belli ki bu dava daha çok konuşulur. Kimbilir, Yiğit Güralp tüm bu süreci bize bir gün bir filmle anlatır, biz de heyecanla izleriz.


Kuş ölür sen uçuşu hatırla


“Uçmayı bir kez tattığında, sonsuza kadar dünyada başın gökyüzüne dönük olarak yürürsün. Zira ortaya çıkmıştın ve her zaman oralara dönmeyi özleyeceksin…”

Leonardo da Vinci’nin bu sözleriyle başlıyor yeni kitabına Mehmet Coral. Sonra kişiye özel uçuşla 90’ların başında tanıştığını anlatıyor; yani 40’lı yaşların başlangıcında. Uçarken de çok farklı düşünmeye başladığını fark ediyor.

“Sanki zamanın ince peçesi çözülmüş, dünyaya kuş bakışıyla bakabilmek onu başka boyuta taşımış” gibi diyor. Yıllar boyu 4 kıta üzerinde 700 saatin üzerinde uçmuş, o anları da edebi serüveninin arasına katmış. “Bir nevi uçuş jurnali” diyor ‘Kuş Ölür Sen Uçuşu Hatırla’ kitabındaki bu denemelere. Hem cismani, hem ruhani olarak uçmayı sevenlere tavsiye.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder