Gündem Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan açıklama

Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan açıklama

Paylaş
Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan açıklama

Sahil Güvenlik Komutanlığı, Sarıyer'de İstanbul Boğazı kenarına yapılan tesisin orduevi olmadığını, personelin tatil ve denize girmesi gibi maksatlar için kullanılmadığını ve kullanılmayacağını bildirdi

Sahil Güvenlik Komutanlığının internet sitesinde, bugünkü Radikal Gazetesinin “Sahil Güvenlik, karakol ruhsatıyla Boğaz'a lüks tesis yaptı. Karakolda saray var” başlıklı haberine ilişkin açıklama yapıldı.

Haberin Devamı

Açıklamada, Sahil Güvenlik Komutanlığının kendisine yasayla tevdi edilen görevleri etkin bir şekilde yerine getirilmesi amacıyla teşkil edilen Kıyı Sularda Güvenlik, Emniyet ve Arama Tim Komutanlığının (KEGAK) İstanbul'da konuşlu unsurlarının yerleşim ihtiyaçlarında kullanılmak üzere, mülkiyeti Hazine'ye kayıtlı 4 bin 10 metrekarelik arazinin komutanlığa tahsis işlemlerinin 16 Ağustos 1990 tarihinde tamamlandığı ifade edildi.

KEGAK'ın ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Sarıyer'deki araziye 2 katlı, önünde 100 metre uzunluğunda rıhtım bulunan tesisin projelerinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 21 Mart 2008 tarihinde onaylanarak, inşaat ruhsatı alındığı belirtilen açıklamada, Sahil Güvenlik Komutanlığının 23 Temmuz 2007 tarihli İstanbul Valiliğine verilen ihale talimatı ile İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından ihale işlemlerinin gerçekleştirildiği ve 8 Nisan 2009 tarihinde yer teslimi yapılarak, inşaata başlandığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, inşaatın 17 Eylül 2010 tarihinde tamamlanarak, geçici kabul işlemlerinin gerçekleştirildiği bildirildi.

Tesiste; sahil güvenlik botlarının aborda olması için 100 metre uzunluğunda rıhtım, rıhtımda konuşlu botların karaya alınabilmesi için 6 ton kapasiteli pergel vinç, KEGAK tim botları için kapalı sundurma, arazi düzenleme çalışmaları kapsamında yapımı zorunluluk arz eden zemin çivisi ve istinat duvarı imalatı sonucunda oluşan ve ileride ortaya çıkabilecek ilave mahal ihtiyaçlarının karşılanması maksatlı 2 katlı kullanım mahalleri, zemin katında bürolar, ambarlar, er yaşam mahalleri, birinci katında ise 8 standart oda ve 2 üstsubay odası olmak üzere 20 yatak kapasiteli İstanbul dışından görevli gelen personelin konaklama yeri, toplantı salonu, personel yemek salonu bulunan projelendirilerek inşa edilmiş iki katlı KEGAK tim binası bulunduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bahse konu haberde belirtildiği üzere, bu tesis bir orduevi olmayıp personelin tatil ve denize girmesi gibi maksatlar için kesinlikle kullanılmamaktadır ve kullanılmayacaktır. Odalar bölgeye görevli gelen sivil memur, uzman erbaş, astsubay ve subayların görevleri süresince kullanımı için planlanmış olup bu şekilde kullanılmaktadır. Özel eğitim merkezi ve orduevi maksatlı bir hizmet verilmeyecektir. Yemek mahalli şu anda görevli bot personeli, Satın Alma ve Muayene Komisyonu personeli ve Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı personeli olan uzman erbaş, sivil memur, astsubay ve subaylara hizmet vermektedir.

Haberin Devamı

Tesisin, Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde yer almasından dolayı mimari tasarım sürecinde cephe düzeni estetik açıdan özenle hazırlanarak, inşaat ruhsatı bu şekilde alınmıştır.

Tefrişinde kullanılan malzemelerin kurum aidiyetini belirtici, denizci unsurları sergileyen özellikte seçilmesine dikkat edilmiştir. Bu malzemeler bugün piyasada normal olarak bulunabilen ürünler olup ekstra özellik arz etmemektedir.”

(A.A.)