Sağlık Sağlıkta gözden kaçanlar

Sağlıkta gözden kaçanlar

Paylaş
Sağlıkta gözden kaçanlar

Küçük ve önemsiz gibi görünen bazı hareketler, önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, halk arasında çok sık rastlanan, zaman zaman alışkanlık haline gelen bazı vücut hareketlerinin, insan sağlığını riske atabildiğini belirtti.

SOĞUK VE RÜZGARA DİKKAT


Özellikle erkeklerde sık görülen yüz felci nedeninin "bell paralizisi" olduğunu, bunun yüz sinirinin iç kulak çevresindeki bir bölümünde iltihap ve ödem oluşmasıyla geliştiğini ifade eden Prof. Dr. Şendur, soğuk ve rüzgar faktörünün, yüz felcini tetikleyebileceğinin çok insan tarafından dikkate alınmadığını kaydetti.

Yüz felcinden korunmak için özellikle kış dönemlerinde yüzün soğuğa maruz kalmamasının önemine değinen Prof. Dr. Şendur, "Dışarı çıkarken atkı veya şapka takılmalı. Otomobil kullananların da camlarını açmamaları gerekir" dedi.

BOYUNA YAPILAN HAREKETLER

Duruş bozuklukları, masa başında geçirilen uzun saatler, hareketsiz bir yaşam tarzının da kişilerin pek fazla dikkat etmediği başka noktaları oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. Şendur, şöyle devam etti: "Bu olumsuzluklar bel ve boyun ağrıları olarak kendini hissettiriyor.

Bu ağrılardan kurtulmak için yapılan, sırt ve boyut kütletme, parmak çıtlatma, sırtını çiğnetme gibi yanlışlar ise daha büyük problemlere yol açıyor. Kişi, rahatladığını zannediyor ama bilmediği bir rahatsızlığa davetiye çıkartıyor.

Özellikle boynu rahatlatmak için hızla sağa ya da sola döndürme işleminin alışkanlık haline gelmesi çok kötü. Bu tür ani hareketler, eklemlerin çok zorlanmasına neden oluyor ve eklem içinden geçen sinirlerin sıkışması ağrıya, şiddetli ağrı da kas spazmına neden oluyor."

"BİLMEYENE MASAJ YAPTIRMAYIN"

Olumsuz etkisi bakımından bilmeyen kişilerin masaj yapmasının sakıncaları bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Şendur, rastgele masaj yaptırmanın, insan sağlığı açısından ciddi tehlikelere yol açabileceğini, kas çeperinde zedelenmenin bundan kaynaklanabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Şendur, uzun süre otomobil kullanma veya masa başında oturmanın da sırt ve boyun ağrılarına, siyatik ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklara yol açabildiğini belirterek, bu tür mesleği bulunanların, her gün 5-6 kilometre yürümeleri, düzenli egzersiz yapmaları ve otururken doğru pozisyonu seçmelerinin koruyucu bir önlem olduğunu söyledi.

2

Haberin Devamı