Adile Özdağ Sağlıklı ve mutlu bebekler için altın kural: Düzenli sindirim sistemi
HABERİ PAYLAŞ

Sağlıklı ve mutlu bebekler için altın kural: Düzenli sindirim sistemi

Haberin Devamı

Sevgili okurlar,

Anneler olarak bebeklerimizin sağlığı ve gelişimi konusunda çok hassasız. Her ayrıntıyı bilmek ve bebeğimizin en mutlu anlarına şahit olmak istiyoruz. Bunun için bebek sağlığının dinamiklerini oluşturan önemli bir konu olan sindirim sistemi hakkında bilinçlenmenin büyük bir adım olduğunu düşünüyorum. Sizler için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben’in kapısını çalarak sindirim sistemiyle ilgili işimize çok yarayacak bilgiler aldım. Gelin birlikte bakalım:

Konuya tamamen hakim olmak adına öncelikle bebeklerde sindirim sisteminin gelişim hikayesini dinleyelim sizden.

Sindirim sistemi, anne karnındayken gelişim adımlarını atar ancak bağırsak florası doğumdan sonra oluşarak anne sütü ve çevreyle olan etkileşime göre şekillenir. Bebek anne karnındayken sadece rahim içindeki amniyon sıvısını yutar. Daha sonra anne sütüyle sindirim sisteminin ilk hareketini tamamlar. Doğumdan sonra mide ve buna bağlı olarak sindirim sistemi gelişir. İlk gün kiraz büyüklüğünde olan bebek midesi, adım adım gelişerek 1. ayın sonunda yumurta büyüklüğüne ulaşır. 6. aydan sonra ana öğün anne sütü olmak üzere ara öğünlerde ek besinlere adım adımgeçişle büyük gelişim görülür ve 18-36 ay arası bebeğin sindirim sistemi yetişkinlere benzemeye başlar.

Bebeklerde sindirim sistemi anneler için hep ön planda olan bir konu. Sindirim sistemi neden bu kadar önemli?

Çünkü sindirim sistemi besinlerinişlenmesini, emilimini, sindirilmesini ve atılımını sağlar. Fakat arka planda çok daha organize olmuş bir sistemden bahsetmek mümkün. Bağırsaklar, 100 milyon sinir hücresi ile omuriliğin 10 katı sinir hücresi içerir. Bunun için bağırsak ikinci beyindir. 1000 farklı türde yaklaşık 100 trilyon yararlı bakteri barındırır. Kısa zincirli yağ asidi ve vitamin üretimi yapar. Buna bağlı olarak bağışıklık hücrelerinin %70-80’i bağırsaklarda bulunur. Bağırsaklar, duygudurumu ve doygunluğu düzenleyen hormonlar salgılarlar. Vücuttaki mutluluk hormonunun (serotonin) %5’i beyinden salgılanırken %95’inin bağırsaklarda bulunduğunu biliyor muydunuz?

Sağlıklı ve mutlu bebekler için altın kural: Düzenli sindirim sistemi

Sindirim sisteminin sağlıklı olmaması durumunda bebekler ne gibi durumlar yaşar, her şeyin yolunda olduğunu nasıl anlarız?

Bebeklerin yarıdan fazlası ilk yıl içinde sindirim zorluğuna bağlı olarak zaman zaman gaz sancısıve kabızlık gibi sıkıntılar yaşayabilir. Ayrıca sindirim sisteminin ideal şekilde gelişmemesi; karın ağrısı, şişkinlik, duygudurum bozuklukları, ileriki dönemlerde obezite ve diyabet gibi sıkıntılar da yaşanmasına neden olabilir. Bir bebeğin sindirim sorunu yaşayıp yaşamadığını hem bebeğin mutluluğundan hem de annenin huzurundan anlayabiliriz. Bebeğin bağırsak sağlığı, bebek ve anne arasında mutluluk ya da mutsuzluk halini bile belirler.

Geldik en önemli soruya; bebeklerimizin sindirim sağlığı için faydalı olan beslenme yöntemi nedir?

Bebeklerin sindirim sistemi için en sağlıklı besin 2 yaşına kadar tabii ki anne sütüdür. Anne sütü içeriği bakımından gelişmekte olan bebeğin sindirim sistemine uyumludur. Yüksek protein ve mineral henüz olgunlaşmamış bebeğin böbreklerini zorladığı içinilk 1,5 yılda keçi ve inek sütü hiçbirşekilde önerilmez.Ek besinlere 6 aydan önce başlanmaması ve anne sutu yetmezse ek gıdaya erken başlamak da önerilmez. Çünkü Verilen hiçbir katı gıda da anne sütünün yerini tutamaz. Anne sütü eksikliğinde, anneler hekimlerine danışarak bebeklerine uygun devam sütü verebilir.En son yeniliklerden biri olan, fermantasyon yöntemiyle üretilmiş devam sütleri tercih edilebilir. Fermantasyon yöntemi sindirim sistemini düzenlemeye yardımcıdır.Böylece bebek hem rahatlar hem de yumuşak dışkılama sağlanmış olur.

Fermantasyon yöntemi ile üretilendevam sütlerisindirim sistemini nasıl düzenler?

Fermantasyon yöntemi, besinin daha kolay sindirilip vitamin ve minerallerin bağırsaklarda daha iyi emilmesine yardımcı olur. Bebeğin fiziksel ve zeka gelişimine katkı sağlar. Fermente ürünler, içeriğindeki prebiyotik bileşenler sayesinde bağırsaklardaki faydalı bakterileri koruyarak sindirim sistemini düzenler. Şişkinlik ve karın ağrısına bağlı ağlamalarda azalma sağlar, hem bebeğin hem annenin yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olur.

3 YENİ MESAJINIZ VAR

BAKTERİLER KANSERLE SAVAŞIYOR

Paris ve Teksas’taki farklı kanser araştırma merkezlerinde yapılan çalışmalar sonunda midemizde bulunan bazı bakterilerin kanser tedavisine katkıda bulundukları, bazılarının ise tedaviyi olumsuz etkilediği gösterildi. Bilim insanlarının teorisi ise hastanın florasını daha iyi olacak şekilde yeniden düzenlemek tedaviye yanıt verebilir şeklinde.

DÜNYANIN İLK KAFA NAKLİ

Kadavra üzerinde yapılan İlk kafa nakli ameliyatı başarıyla yapıldı.18 saat süren operasyonun başarılı olduğunu söyleyen uzmanlar, omurganın, sinirlerin ve kan damarlarının yeniden bağlanmasının mümkün olduğunu gösterdi. Şimdi ise ilk canlı kafa nakli Çin'den gönüllü birisine uygulanacak. İşin ilginç yanı bunun için çok sayıda gönüllünün olması.

Sağlıklı ve mutlu bebekler için altın kural: Düzenli sindirim sistemi

FELÇLİ FARELER YÜRÜTÜLDÜ

Farelere ağzın zar tabakasından alınan insan kök hücreleri yerleştirildi. Hücreler yerleştirildikten 3 hafta sonra belden aşağısı felç farelerin yüzde 42'sinin arka ayakları üzerinde durabildiği ve yürüyebildiği gözlendi.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

- Sağlıklı bir kemik yapısı ve bağışıklık sistemi gelişimi için bebek, çocuk ve yetişkinlerde kişiye özgü dozlarda D vitamini kullanılması gerektiğini

- Aft’ın; ağız mukozasında kırmızı parlak mukoza ile çevrelenmiş, belirli sınırları olan beyaz, bazen sarı renkli, acı veren yaralar olduğunu

- Aftların demir ve vitamin eksikliğinden (özellikle B3, folik asit ve B12), asidik içecekler ve tahriş edici gıdalardan kaynaklanabileceğini,

- Bağışıklığın düştüğü ve hastalıkların arttığı kış aylarında aftların daha fazla oluştuğunu biliyor muydunuz?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder