Sağlık Obezite hemoroidi tetikliyor

Obezite hemoroidi tetikliyor

Paylaş
Obezite hemoroidi tetikliyor

Genel cerrahi uzmanı Op.Dr. Yusuf Tanrıkulu, obezitenin hemoroid hastalığını tetiklediğini söyledi

Hemoroid hastalığını toplumda çok sık görülen bir hastalık olduğunu söyleyen Op. Dr. Yusuf Tanrıkulu, "Hemoroid dediğimiz durum makat bölümünün çıkış kısmında yer alan bir yastıkçık görevi gören dokulardır. Hemoroid hastalıklarında en çok görülen şikayetler ağrı, kanama, akıntıdır. Bu tür şikayetlerin hepsini hemoroid hastalığının içerisine sokabiliriz" dedi.

Haberin Devamı

Hemoroid hastalığının iki gruba ayrıldığını ifade eden Tanrıkulu, "Bunların birincisi dış hemoroidler diğeri ise iç hemoroidlerdir. Dış hemoroidler adından anlaşılacağı üzere hemoroidlerin dışarıdan şişmesidir. İç hemoroid ise içteki yastıkçıkların genişleyerek zamanla dışarı doğru taşması olarak tarif edilir. Bunlarda kendi aralarında 4’e ayrılır.

İlk ikisi içeride olup gözükmeyen, diğerleri ise gözüken tipte olanlardır. Genelde birinci ve ikinci hemoroidlerde ilaç tedavisi diğerlerinde ise cerrahi tedavi uygulanmaktadır" diye konuştu.

Hemoroid hastalarına tavsiyelerde bulunan Yusuf Tanrıkulu, "Bu hastalar aşırı dar giyinmeyecekler, bol bol spor ve düzenli yürüyüş yapacaklar, uzun süre oturmayacaklar, acılı baharatlı yiyeceklerden uzak duracaklar" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Aşırı kiloların hemoroid hastalığını tetiklediğini aktaran Tanrıkulu, "Karın basıncı artmasıyla oraya binen yük arttığı için hemoroid olunabiliyor. Diğer bir etken hamilelik olabiliyor. Bunun haricinde ani başlayan hemoroid hastalıkları oluyor. Bunlara da acil müdahaleler gerekiyor" açıklamasında bulundu.