Beden Sağlığı Saç dökülmesinin 9 nedeni (Saç ekimi hakkında her şey)

Saç dökülmesinin 9 nedeni (Saç ekimi hakkında her şey)

Paylaş
Saç dökülmesinin 9 nedeni (Saç ekimi hakkında her şey)

Kadınlar ve erkeklerin ortak sorunlarından biri de saç dökülmesi. Özellikle bir yaştan sonra oldukça büyük problemler yaratabilen saç dökülmesi neden olur?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Zerrin Baysal anlattı:

1) Erkek tipi kellik: Yaş ilerledikçe ortaya çıkar. Kalıtım ve erkek seks hormonlarına bağlıdır. Erkek tipi kellik kadında da görülebilir. Ailedeki kadınlarda belli yaşlarda dökülme görülüyorsa kişinin de yatkınlığı olabilir. Günümüzde bu tip kelliğe 16-18 yaş genç kızlarda sıkça rastlanıyor. Eskiye göre daha sık görülmesinin nedenleri şunlar: Aşırı stres, dengesiz beslenme, uzun süreli aç kalma ve hormonal problemler.

2) Deri problemleri: Sedef hastalığı, egzama, akne, mantar, aşı yağlı deri, liken gibi hastalıklar saç derisini tutabilir. Bu durumda dökülme kaçınılmazdır. Bu dökülmeler altta yatan deri hastalığının tedavisi ile giderilir.

3) Yanlış beslenme: Saç canlı bir organdır ve onun da beslenmesi, kanlanması gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmemek, uzun süreli açlıklar, tek tip beslenme ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar saçı dökebilir. Dengeli beslenme ile sorun aşılır.

4) Vitamin ve mineral eksikliği: B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve minerallerimiz düşükse saç beslenemez ve dökülür. Mutlaka bir uzmana başvurularak eksiklik giderilmeli.

5) Hormonal sorunlar: Adet gecikmeleri ya da düzensizlikleri, tüylenmede artış, aşırı akne, kilo alma gibi sıkıntılarla birlikte saç dökülmesi de varsa hormonal saç dökülmesinden bahsedilebilir. Adetin 2 ya da 3’üncü günü yaptırılacak kan tahliliyle bu sorun kolayca tespit edilebilir. Hormonal tedaviler bu tarz dökülmeler konusunda etkilidir.

6) Bazı iç hastalıkları ve ilaçlar: Tiroid problemleri, romatizmal hastalıklar, böbrek üstü sorunları, insülin direnci, diyabet, kortizon, kullanılan hormonlar, doğum kontrol hapları saç dökülmesi nedeni olabilir. Ayrıca kemoterapi alan hastalarda saç dökülmeleri görülebilir. Ani saç kayıpları varsa son 3 aylık dönemde geçirilen ameliyatlar, ateşli hastalıklar, kullanılan ilaçlar, kan kaybı gibi etkenler sorumlu olabilir.

7) Doğum: Doğumdan 2-3 ay sonra saçlar dökülmeye başlar. Hamilelik boyunca dökülmesi gereken ama dökülmemiş saçların aniden hep birlikte dökülmesinden kaynaklanır. Uzman kontrolünde yapılacak takviyeler bu konuda rahatsızlığın giderilmesine katkıda bulunur.

8) Kozmetik etkenler: Saçları sıkı bağlamak, iç boneler, aşırı ısıya maruz bırakılan fön işlemleri, saç rengini açmak için kullanılan boyalar, düzleştirici yöntemler saça dışarıdan zarar vererek saç kaybına neden olur.

9) Stres ve depresyon: Aşırı stres her hastalıkta olduğu gibi saç dökülmesinde de etkili. Depresyon, anksiyete ve bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar da saç dökebilir.

EKİM TÜRLERİ

● FUE Yöntemi: Saç köklerinin verici alandan (donör alan) tek tek çıkartılarak yapıldığı saç ekim tekniğidir. Kesi ve dikiş yoktur. Çok yüksek sayıda saç kökü almak mümkün.

● FUT Yöntemi: Ense bölgesinde iki kulak arasında kalan alandan bir doku parçasının çıkarılması yöntemidir. Çıkarılan doku üzerindeki saç kökleri ayrıştırılarak ekim yapılır. Doku alınan yerde dikiş ve ömür boyu devam eden dikiş izi vardır. Yüksek sayıda saç kökü alınamaz.

YARIN: Tansiyon hastaları saç ektirebilir mi?

Haberin Devamı