Ekonomi Rusya'ya 'yan'dan çıkarma

Rusya'ya 'yan'dan çıkarma

Paylaş
Rusya'ya 'yan'dan çıkarma

Türkiye'de üretilen araçların yerlilik oranlarına katkıda bulunan Türk firmaları, bu kez de Rusya'ya açılıyor

Otomotiv sektöründe yabancı yatırımları çekmek ve yüzde 15 dolayında olan yerli parça oranını daha yukarılara taşımak isteyen Rusya’nın çağrısına Türk yan sanayicileri cevap verdi. 20 dolayında Türk yan sanayi firması, otomotivde gelişmekte olan St. Petersburg kentine yatırım için kolları sıvarken, 23 şirket de görüşmelerde bulundu.

Milliyet'in haberine göre; Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) öncülüğünde gerçekleştirilen, Türk otomotiv yan sanayi firmaları ile Rusya Federasyonu’ndaki otomotiv üreticilerini buluşturan toplantıların beşincisi Rusya’nın St. Petersburg kentindeydi. Yan sanayi şirketinin temsilcileri talep ve fırsatları araştırdı. Rusya Federasyonu yetkilileri de, Türk şirketleri için fırsatlar olduğunu anlatarak, özellikle St. Petersburg’da yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

YERLİLİK ARTMAK ZORUNDA

Yatırım yapacak olan şirketlere verilen destekleri anlatan Rus yetkililer, Rusya Federasyonu’nda üretilen araçlarda yerlilik oranının ortalama yüzde 15 civarında olduğunu, bunun yüzde 60’lara taşınmasına çalıştıklarını vurguladı.

Uluslararası markaların, ülkede bugün ortalama yüzde 10 olan gümrük duvarına takılmadan ithalat yapabilmek amacıyla yerlilik oranını sürekli artırmak zorunda olduklarını anlatan Rus yetkililer, bu nedenle yan sanayi firmalarını da üretim yaptıkları bölgelerde istediklerine dikkat çekti. Rusya Feredasyonu Bölgesel Kalkınma Bakan Yardımcısı Yuriy Osintsev, Türk otomotivcileri mutlaka Rusya’ya yatırıma beklediklerini belirtti.

Rusya Federasyonu, teşvikler kapsamında fabrika kuran otomotiv şirketlerinden, 8 yıl boyunca ithal edilen montaj parçaları için gümrük vergisi almıyor. Buna karşılık yılda en az 300 bin araç üretimi ve 6 yıl içinde yerli parça oranının yüzde 60’a çıkarılması isteniyor.

YATIRIMCIYA KOLYALIK

Yatırımlara sağlanan kolaylıklar konusunda bilgi veren St. Petersburg Bölgesel Yönetimi Yatırım Komitesi Başkan Yardımcısı Anton Buchnev de, yatırımın yapılacağı arsanın kiralama yoluyla tahsis edildiğini, istenirse satışının da yapılabildiğini belirterek, “Bürokrasinin azaltılması, 20 milyon euro’yu geçen yatırımlarda vergi indirimleri, altyapının hazırlanması gibi destekler de veriyoruz” dedi. Türk firmalarının bu bölgede üretim yapan Toyota, General Motors, Hyundai, Nissan gibi firmalara tedarik yapabileceğine dikkati çeken Buchnev, potansiyelin yüksekliğini hatırlattı.

20 YENİ YATIRIM YOLDA

Türkiye’den 6 büyük otomotiv yan sanayi firmasının, Rusya Federasyonu’nun çeşitli kentlerinde yatırım yaparak üretime başladıklarını belirten OİB Başkanı Orhan Sabuncu, 20’ye yakın Türk firmasının da yatırımlarını tamamlamak üzere fizibilite araştırmalarını sürdürdüğüne, 10 firmanın daha üretim tesisi için niyetli olduğuna dikkat çekti.

St. Petersburg’daki görüşmelere katılan firmaların ikili temaslarda iyi izlenimler edindiklerini vurgulayan Sabuncu, “Potansiyel büyük. Henüz işin başında olan bir ülke ve Türk yan sanayicilerinin mutlaka burada olması gerekiyor” dedi.

MALİYET VE KAR MARJI YÜKSEK

Rusya Federasyonu’nda yatırımın başlangıç maliyeti orta ölçekli Türk firmalarının gözünü korkutuyor. Orta ölçekli bir yatırımın fizibilite çalışmaları bir yıl sürüyor ve yaklaşık 100 bin dolarlık bir ön harcama gerektiriyor. Tekstil, ayakkabı gibi perakende satışı için bu ülkeye gelmeyi düşünenlerin en fazla korkutan konu kiralar. İşlek alışveriş merkezlerinde kiralar aylık 25 bin dolara kadar çıkabiliyor. Ürün fiyatları da kiralarla orantılı yükseliyor.

HEDEF YÜZDE 60

St. Petersburg’daki yabancı otomotiv şirketleri, büyük ölçüde montaja dayalı çalışıyor. Toyota’nın yerlilik oranı yüzde 15. General Motors’da bu oran yüzde 10. Nissan yüzde 22.5 oranında yerli parça kullanırken, Teana modelinde bu oran sadece yüzde 7.2 dolayında. Hyundai’nin yerlilik oranı ise yüzde 45’e ulaşmış.

St. Petersburg’da 2012’nin ilk 5 ayda Toyota, GM, Nissan ve Hyundai 157 bin 700 oto üretti. 2008’den bu yana şehirde üretilen toplam araç sayısı 500 bini aştı.

Haberin Devamı