Candaş Tolga Işık Rusya ne yapmaya çalışıyor?
HABERİ PAYLAŞ

Rusya ne yapmaya çalışıyor?

Haberin Devamı

Rus haber ajansı Sputnik, Amerika Birleşik Devletleri’nin terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’ye havan mermileri, ısı güdümlü füzeler, doçka ağır makineli tüfekler, otomatik silahlar, ağır otomatik silahlar, zırhlı araçlar ve tanklar vereceğini iddia etti.



Amerikan devleti daha Trump başkan seçilmeden Suriye’de YPG’yi müttefik seçtiğini ilan etmişti.

Trump da bu politikaya itiraz etmedi. En son Amerikan Savunma Bakanlığı YPG’ye silah verileceğini resmen duyurunca Suriye’de Amerika’nın en büyük ortağı YPG haline geldi.



YPG Suriye’de sadece Amerika ile çalışmıyor. Aslına bakarsanız PYD/YPG’ye ilk omuz veren Moskova’da PYD’ye bir temsilcilik açan Rusya olmuştu.

Yabancı bir ülkede oradaki yerel unsurlarla işbirliği yapmadan askeri olarak başarılı olunamayacağına dair önümüzde bir çok örnek var.

Afganistan’da Rusya bu gerçeği acı bir şekilde tecrübe etti.

O yüzden Suriye’de YPG’yle arayı çok iyi tutuyor.

Bölgedeki hakimiyetini devam ettirebilmek, gücünü kaybetmemek için de YPG’nin Amerika ile yakınlaşmaması için elinden geleni ardına koymuyor.



İşte tam da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Amerika ziyareti öncesi Rusların ortaya böyle bir haber atmalarının altında yatan en önemli sebep bu: Amerika’yı müttefiki Türkiye nezdinden sıkıştırmak.

Amerikan kamuoyunda yarattığı etkiyi bilmem ama Türkiye kamuoyundaki yansımalara bakılırsa kısmen başarılı oldukları söylenebilir. Dün muhalefet partisinden birkaç isim ABD’nin YPG’ye silah göndereceği iddiası üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Amerika seyahatini iptal etme çağrısından bulundu.

Erdoğan da dün Amerika ziyareti sırasında bu konuyu gündeme getireceğini ve bir an önce bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini söyledi.



Daha birkaç gün önce Hulusi Akar, Hakan Fidan ve İbrahim Kalın Amerika’da Başkan Trump da dahil en üst düzey isimlerle bir araya geldiler.

Demem o ki, Türkiye Suriye konusunda süreci Rusya’daki haber ajanslarına göre daha yakından takip ediyor.

Fakat görünen o ki Ruslar Türkiye’nin PKK-YPG hassasiyetini kullanarak Suriye’de yeni bir oyun planlıyorlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder