Ekonomi Rus bankaları ciddi tehdit

Rus bankaları ciddi tehdit

Paylaş
Rus bankaları ciddi tehdit

Standard and Poor's, Rus bankalarının "riskli kredilerinin" mali sektör için çok ciddi bir tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P analistlerinden Yekaterina Profimova, riskli kredi miktarının gelecekte düşme ihtimaline rağmen durumun endişe verici olduğunu belirterek, "Bizim çok sayıdaki riskli kredi hakkında konuştuğumuzun anlaşılması gerekiyor. Bu sorunun çözülmesi biraz zaman alacak" dedi.

Bunun ne kadar zamanda çözüleceği konusunun da makro ekonomik duruma bağlı olduğunu kaydeden Trofimova, "Aktiflerin kalitesindeki kötüleşme trendinin devam ettiğini ancak, daha öncekinden çok daha yavaş olduğunu görüyoruz. Bu olumsuz eğilimden sürdürülebilir bir trende dönüşü 2010’un ikinci yarısından itibaren bekleyebiliriz" ifadesini kullandı.

Trofimova, bazı Rus bankların istikrar veya kötü kredilerinde düşüş bildiriminde bulunduğunu belirterek, ekonominin resesyondan tam olarak çıkamaması yüzünden değer kaybı sorununun hâlâ devam ettiğini vurguladı.

Rus ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,6 oranında büyüme kaydetmesine rağmen, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,4 küçülmüş durumda.

Merkez Bankası, Rus bankalarının portföyündeki geri ödenmeyen borç miktarını yüzde 5 olarak açıklarken yetkililer, bankaların, sorunun gerçek boyutunu gizlemek için istatistikleri çarpıttığı endişesi taşıyor.

Haberin Devamı