Ayşe Mine Yaman Romantizmin kozası:Şömine
HABERİ PAYLAŞ

Romantizmin kozası:Şömine

Kış sezonu ile beraber, ısınma duygusu da öne çıkıyor. Her ne kadar lüksist evleri çağrıştırsa bile ısınma eylemini dekorasyon estetiğiyle en iyi birleştiren detaylarda şömineleri görüyoruz.

Ateş, keşfedildiği çağlardan bu yana insanlar için birbirinden farklı anlamlar taşıdı. Onunla ısındılar, ona taptılar, onunla savaştılar. Dört kutsal elementten biri seçildi. Ateş sayesinde yüzlerce yeni endüstri yarattı insanoğlu. Ateşi kullanarak çağlar boyunca yeni teknolojiler doğurdu. Bugün ateşe tapmak en ilgi çeken dinler arasına giremeyebilir ama ateş ile birleşerek veya onu işleyerek popüler olan sektörler var. Onun ısıtma özelliğinden faydalanan ve ateşin estetiğini, dekoratif dokunuşlarla ev estetiğine katan şömine sektörü de bunlardan biri. Aylık dekorasyon dergisi Maison Française Ocak sayısında bu sektördeki gelişmelere genişçe yer veriyor.

Haberin Devamı

Romantizmin kozası:Şömine

Şömine unsuru kabul edelim kikulağa önce romantizmi çağrıştırıyor. Hatta şömineyi tamamlayan iki şey nedir diye kime sorsanız size ‘şampanya ve aşk’ der. Ancak bu lirik anlamını bir yana koyacak olursak, şömine bir yandan da ısıtma sistemi olarak tasarruflu, pratik ve şık seçenekler sunan, temizlik ve montaj problemlerinden uzak, çok alternatifli bir ısıtma sistemidir. Eski teknoloji şömineler, lüksist evlerde dekoratif olarak liste başıydı ancak bir de bugüne dönüp bakalım: Sektör öyle ilerledi ki firmaların geliştirdiği modeller sayesinde şömineler artık sadece bulundukları odayı değil, diğer odaları da ısıtabilecek teknik güce sahip tasarımlar olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca eskiden sadece “Odun kıralım” ile özdeşleşirken, bugünün şömine alışverişinde şu soruyu duyuyorsunuz: “Doğalgazlı mı, likit gazlı mı yoksa elektrikli mi tercih edersiniz?” Tüm bunlara ek olarak, son yıllarda üretilen şömineler, popüler Kış sezonu ile beraber, ısınma duygusu da öne çıkıyor. Her ne kadar lüksist evleri çağrıştırsa bile ısınma eylemini dekorasyon estetiğiyle en iyi birleştiren detaylarda şömineleri görüyoruz Romantizmin kozası: ŞÖMİNE deko-trendlere uyum sağlayacak şekilde tasarlandığı için birbirinden farklı stillerde şömineler arasında seçim yapma avantajınız da var. Klasik model şömineden, odadan odaya taşınabilir bacasız şöminelere kadar birçok alternatif sizin için sırada bekliyor.

Haberin Devamı

Şömine almaya karar verdiğinizde

Klasik, modern, rüstik veya minimalist. Sektörde, farklı stillerde pek çok alternatif bulunmakta. Bunu bir usta ile kendi başınıza çözmeye kalkmanız, olası bir teknik hata, uyumsuz ölçüler, tutarsız renkler, malzeme ve işçilik hataları; uzayan teslimat süresi ve iki katına çıkan maliyet derken şömineyi keyiften çıkarıp soruna dönüştürebilir. Bu yüzden tavsiyemiz şöminenizi size garanti süresi/belgesi sunabilecek yetkili bir firmadan almanızdır. Satın almadan önce mimar ile baca yeri, evin yapısı, bacanın çapı ve ısı dağılımı olasılıkları hesaplanır, hazne seçimi, dış giydirme ve malzeme yapısı ile ilgili konular değerlendirilir ve eve en uygun şöminede uzlaşılır. Bir örnek çizim, doğacak sorunları öngörüp düzeltme şansı için iyi olabilir.

Haberin Devamı

Romantizmin kozası:Şömine

Şömineler açık sistem ve kapalı sistem olarak ikiye ayrılır. Kapalı sistem şömineler daha az bakıma ihtiyaç duyduğu için daha avantajlıdır, hava kirliliğini ve odun tüketimini azaltırlar, yangın ve gaz zehirlenmesi riski ortadan kalkar. Ancak şömineniz açık sistemse, kıvılcım sıçramasıyla karşılaşmamak için yanma haznesinin önünde mutlaka cam ya da telden yapılmış bir paravan kullanmalısınız. Açık sistem şömine alanlar veya yaptıranlar, şunu unutmayın: En iyi uygulanmış açık şöminede bile yüzde 60’lık bir enerji kaybı vardır. İkincisi, açık sistem şömine, yanmadığı zamanlarda, evdeki ısıyı dışarıya transfer eder. Üstelik hiçbir güvenliği olmadığı için gece yatarken söndürme mecburiyeti, geri tepme, kıvılcım ve ateş sıçrama riski, yarattığı is ve kokunun eşyalara zarar vermesi gibi olumsuzlukları vardır. Oysa kapalı sistem şömineler, döküm gövde ve cam kapak avantajıyla ısıyı kavrar ve sistematik şekilde diğer mekanlara da taşır. Odadaki oksijen, kontrollü bir şekilde minimum miktarda tüketilir. Yanma kontrollü olduğu için yakıt tüketimi düşük, ısı verimi yüksektir. Bu sistemle gece söndürme mecburiyeti olmadığı gibi, ertesi güne devam eden ateş bırakabilir.

Şömine etrafında yaratıcı fikirlere yer açın

* Şömine etrafındaki alan küçük veya dar ise şömine fasatını bütünüyle ayna kaplayabilir, böylece hem duvarı dekoratif bir şekilde değerlendirmiş, hem de mekan perspektifini büyütmüş olursunuz.

* Şömine üst rafları, genellikle mumlar, çiçekler ve kişisel objeler gibi aksesuar grupları için tercih edilir. Bu atmosferi, şömine fasatı üzerinde oluşturacağınız tematik resim veya fotoğraf kolajları ile birleştirebilirsiniz. Ancak resimlerin ateş, duman ya da isten etkilenmeyeceğine emin olun. Baca duvarına derin çivi çakmanın zor olacağını da unutmayın.

Romantizmin kozası:Şömine

* Şöminenin dışı kadar içi de fırsatlar yaratabilir. Kullanmadığınız zamanlarda şömine içini temizleyerek, kitaplar ve kutular için saklama noktası olarak kullanabilirsiniz. (Eğer iç haznesini duvar rengine boyarsanız daha estetik olabilir). Hatta eğer depolama amaçlı kullanmayacaksanız yere biraz çakıl taşı ve t-light mum ile romantizme geri dönebilirsiniz.

* Şöminenin üzerindeki rafta yaptığınız kompozisyonu mevsime göre değiştirin. Yazın doğal pastel renkli ürünleri, kışınsa toprak tonlarını koyabilirsiniz. Böylece evinizin dinamik yapısını dekorasyona da yansıtmış olursunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder