Yaşam Rock'n'roll' efsanesi Chuck Berry hayatını kaybetti

Rock'n'roll' efsanesi Chuck Berry hayatını kaybetti

Paylaş
Rock'n'roll' efsanesi Chuck Berry hayatını kaybetti

Amerikalı siyahi müzisyen, rock'n'roll müziğinin efsane ismi Chuck Berry, 90 yaşında yaşamını yitirdi. Missouri polisi ‘Rock and Roll müziğin babası’ olarak ünlenen Berry’nin evinde ölü bulunduğunu açıkladı, ölüm nedenine ilişkin bir bilgi verilmedi

18 Ekim 1926 yılında California’da doğan usta gitarist ve rock’n'roll yıldızı Berry, 'Johnny B Goode’, 'Roll Over Beethoven’, 'Sweet Little Sixteen’, 'You Can’t Catch Me’, 'School Day’, 'Oh Baby Doll’, 'Back in the USA’ gibi dünya çapında ünlenen şarkılara imza attı.

Berry’nin parçaları o günlerin yeni grupları olan Rolling Stones ve Beatles tarafından da yorumlandı.



Berry, 1985 yılında Grammy tarafından 'Yaşam Boyu Başarı’ ödülüne layık görüldü, kendisi adına 'Hail Hail Rock’n'Roll’ gibi filmler çekildi ve hakkında bir çok kitap yazıldı.


POLİSLE BAŞI SIK SIK DERDE GİRDİ


Charles Edward Anderson "Chuck” Berry çocuk yaşta gitar çalmayı öğrendi. Çeşitli işlerde çalışan Berry'nin başı sık sık polisle derde girdi. Kuaför olarak çalıştığı sırada müzik klüplerinde de sahne almaya başladı ve Blues'un efsane ismi Muddy Waters ile tanıştı.




1955 yılında "Maybellene" şarkısıyla çıkış yapan Chuck Berry, "Roll over Beethoven", "Sweet Little Sixteen" gibi parçalarla Beatles, Rolling Stones gibi birçok ünlü müzik grubuna bir örnek oluşturdu. Berry'nin gitar çalma tekniği Jimi Hendrix ve Eric Clapton gibi gelmiş geçmiş zamanların en iyi gitaristlerine de ilham kaynağı oldu.


1,5 YIL HAPİS CEZASI ALDI


1959 yılında "ahlaki olmayan amaçlarla” 14 yaşındaki bir kızla bir başka ABD eyaletine seyahat ettiği gerekçesiyle tutuklandı. Hakkındaki suçlamaları reddeden Berry temyiz başvurusunda bulundu ancak bir buçuk yıl hapis cezası almaktan kurtulamadı. Kariyeri bu olaydan yara alsa da 70'li yıllarda tekrar eski başarılı günlerine döndü. Sonraki yıllarda yavaş yavaş sahnelerden uzaklaştı. Memleketi St. Louis'de düzenli olarak oğlu Charles Berry ile sahne almayı sürdürdü.

Chuck Berry'nin ölüm haberi müzik dünyasında büyük üzüntü yarattı. Bruce Springsteen sanatçının önemini Twitter hesabından şu sözlerle ifade etti: "Chuck Berry Rock'ın en büyük yorumcusu, gitaristi ve yaşamış en büyük saf rock ‘n' roll yazarıydı.” Springsteen müzik kariyerine Berry'nin grubunda gitar çalarak başlamıştı. 1995'te Cleveland'da Roll Hall of Fame'in açılışı sırasında da iki müzisyen beraber sahne almıştı.

Chuck Berry'nin son albümü "Hail! Hail! Rock ‘n' Roll” 38 yıl önce piyasaya sürüldü. Sanatçı 90'ıncı yaşgününde 2017 yılında yeni bir albüm piyasaya süreceğini açıklayarak hayranlarını şaşırtmıştı.


Haberin Devamı