A. Yavuz Kocaömer Rehabilitasyon ve spor
HABERİ PAYLAŞ

Rehabilitasyon ve spor

Almanya’da BG Berufsgenossenschaft’ın (Sendikalar Birliği) çeşitli yerlere yayılmış 14 kaza hastanesi ve rehabilitasyon merkezi bulunuyor. Dünyada bir örneği daha az bulunan bu klinik ve rehabilitasyon merkezlerine çeşitli kazalarda yaralananlar geliyor. Özellikle omurilik felçlileri hayata yeniden döndürüldükten sonra rehabilitasyon yoluyla spora kazandırılıyor. Alman Engelliler Spor Federasyonu, BG ile yaptığı anlaşmalarla rehabilitasyon dönemine geçen kazazedeleri bu kliniklerde ziyaret ederek, yine kliniklerin içinde bulunan spor salonlarında tekerlekli sandalye veya diğer bedensel engelli sporlarına yönlendiriyor. Daha sonra o yöredeki engelli spor kulüpleri bu sporcularla temas kurarak onları kadrolarına alıyor. Böylece bir yandan hem ulusal hem de uluslararası alanda engelli sporcuların ortaya çıkması sağlanırken, öte yandan engelliler rehabilitasyonla yaşama bağlanıyor. Yalnız profesyonel değil, geniş alan sporu çerçevesinde her türlü spor eğitimi veriliyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Klinik turları yapılıyor

Geçtiğimiz haftalarda Frankfurt’taki Trafik Kazaları Hastanesi’nde Alman Federasyonu’nun hastane yetkilileri ile yaptıkları bir panele katıldık. Hessen Eyaleti’nin Çalışma Bakanı, Başbakan Danışmanı, engelli spor camiasının önde gelenleri, sporcuların ve hastanede bulunanların katıldığı panelde engelliler sporu tartışıldı. ‘Klinik Tur’ adı verilen bu etkinlikler her 2-3 haftada bir, başka bir klinikte tekrar ediliyor. Bizde ise sadece Ankara’daki GATA’da, özellikle de gazilerimiz benzeri bir yolla spora ve yaşama bağlanıyor. Onun dışında ne benzeri bir rehabilitasyon kliniğimiz ne de Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nun bu konuda ülkeye yayılmış bir çalışması var.

Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı

Şimdilerde Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) ile BG Klinikleri grubu ülkemizde çok modern bir sağlık tesisinin yanında benzeri bir rehabilitasyon merkezini kurmak için görüşmeleri sürdürüyor. Umarız ülkemizde de böyle hem kaza geçirenleri iyileştiren hem de engelliler sporuna destek olacak modern bir çalışma ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Dünyada Paralimpik Komiteleri

Engelli ve engelsiz sporları kendi branşlarına göre, 2016-2020 yılından başlamak üzere artık dünyada ‘Tek dünya tek spor’ sloganı altında, tek federasyon çatısı altında faaliyet gösterecekler. Bugün ise dünyada değişik uygulamalar var. Ağırlık, ülkelerin Paralimpik Komiteleri’nin tüm engelli sporlarını kapsayacak şekilde faaliyet göstermelerinden yana. Görme, işitme ve bedensel engellilerin dışında, paralimpik oyunlarına dahil olmayan işitme engelliler de birçok ülkede gerek ihtiyaçlarının sağlanması, gerekse programlarına destek verilmesi bakımından, o ülkenin Milli Paralimpik Komitelerine bağlı olarak çalışıyorlar. Bunların en belirgin örneklerinden bir tanesi de Kore Milli Paralimpik Komitesi. Yine ülkelerin birçoğunda, o ülkelerdeki sporun devlet tarafından desteklenme şekline göre, ilgili federasyonların yıllık bütçeleri Milli Paralimpik Komiteleri vasıtasıyla kullandırılıyor. Bunun en önemli nedeni ise; bizdeki gibi tüm sporu kucaklayan, maddi bakımdan bütçeleri veren bir Gençlik ve Spor Teşkilatı’nın olmayışı.

Haberin Devamı

Almanya örneği

Örneğin; Almanya’da, federasyonların yıllık bütçeleri İçişleri Bakanlığı tarafından veriliyor ve daha sonra sıkı bir şekilde denetleniyor. O kadar ki, bugünlerde de aktüel olan bir konu var. Alman Engelliler Spor Federasyonu’nun genel sekreterinin maaşı İçişleri Bakanlığı tarafından ödendiğinden, federasyon pek de memnun olmadığı genel sekreter yerine yeni birinin tayininde İçişleri Bakanlığı’ndan izin ve bütçe almak zorunda kalıyor.

Ülkemizde

Ülkemizde ise, Milli Paralimpik Komitesi genelde paralimpik sporlarının ve oyunlarının tanıtılması, ileride İstanbul’da yapılması düşünülen Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na hazırlık olması maksadıyla toplumun bilinçlendirilmesi konusunda çalışıyor. Bu çalışmanın önümüzdeki dönemde daha aktif olması için, örneğin; okullarda, ‘Paralimpik Okul Günleri’ düzenlenmesi veya federasyonlarla daha yakın ilişkilerde bulunmak için yapılan çalışmalar da bir yandan devam ediyor.

Benim sizden farkım var

Sevgidir istediğim

İlgidir beklediğim

Herkes gibi değilim

Benim sizden farkım var

Elimi bırakmayın

Benden uzaklaşmayın

Duyarsız davranmayın

Benim sizden farkım var

Gösterin çalışırım

Öğretin başarırım

Yılmadan savaşırım

Benim sizden farkım var

Söz- Müzik: Memo Aslan

Memo Aslan’ın sözünü yazıp müziğini yaptığı bu parçanın bir CD olarak hazırlanması gerekiyor. Bunun için de ünlü bir sanatçı ve sponsor lazım. Albümün tüm geliri engellilere bağışlanacak. İlgilenenler maslan212@hotmail.com adresinden Memo ile irtibata geçebilirler.

ÇENGELLİ PANO

Sayın Cumhurbaşkanıma

Turan Yalçın 43 yaşında. 12 yaşındayken menenjit geçirip işitme engelli olmuş. Okul hayatı da başarısızmış. Ancak sonradan okuma ve yazmanın gücünü keşfetmiş. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirmiş. Tokat’ta yerel basında yazılar yazmış. Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde uzman olmayı çok istemiş ama kader onu Türk Telekom’a memur yapmış. Kendisi gibi başarılı işitme engellilerle röportajlar yapmış, bunu yerel basında yayınlamış. Hatta o yazıları ‘Sessiz Dünyadan Esintiler’ adıyla kitap haline getirilmiş. Türk Telekom özelleşince İl Halk Kütüphanesine atanan Turan Yalçın, orada da ilk defa Tokat’ta valilik yapan Recep Yazıcıoğlu zamanının gazetelerini inceleyerek ‘Hizmetkar Lider Recep Yazıcıoğlu’ adı ile bir kitap hazırlamış, Akis Yayınları basmış. Turan Yalçın şimdilerde hayatını yazıyor, yine Akis Yayınları’ndan çıkacak. Turan Yalçın ‘Hizmetkar Lider Recep Yazıcıoğlu’ kitabını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunmak istiyor. Biz onu takdir edip köşemize aldık. Sıra onun bu isteğini yerine getirecek, onu sevindireceklerde. E-mail adresi: umutcan_umut@hotmail.com

Engellinin referandum çilesi

Referandum günü oyumu kullanmak için saat 13.30’da Hamdullah Suphi Tanrıöver İlköğretim Okulu’na gittim. 271 no’lu sandıkta oy kullanacaktım. Mevcut sandık 2’nci katta olduğundan sandık başkanından bana yardımcı olmasını istedim. Kendisi “Bu yasal değil, siz 2’nci kata çıkmalısınız” dedi. “Çıkmam imkansız” deyince bana “O zaman oy kullanamazsınız” dedi. Tutanak tutmasını istedim, yapamayacağımı söyledi. Bu arada yönetim kurulu üyelerimizden Erdal Denizaslanı ve Süleyman Ertiğit diğer sandıklarda oylarını kullanarak yanıma geldiler. Bu durumu İzmir Valiliği Engelliler Masası Sorumlusu Rıza Bey’i, Yüksek Seçim Kurulu’ndan Ayfer Hanım’ı, basını ve çeşitli parti ilçe başkanlarını arayarak anlattım. Saat 15:15’de bana “Hayır” diyen sandık başkanı elinde oy pusulası ve mühürle yanıma geldi. Sandık başkanı hanım vicdan azabı çektiğini söyledi. “Sizden önce en az 30 engelli arkadaşı geri gönderdik. Keşke sabahtan gelseydiniz. Bu sorun daha önce çözülürdü” dedi. Önümüzde yine seçim var. Yetkililer artık bir önlem alsın. Eşitlikse herkese aynı hakkın verilmesini istiyoruz. Umarım önümüzdeki süreç içinde gereken hassasiyet gösterilir.

Osman Ertöz

Karşıyaka Engelliler Spor Kulübü Başkanı

Sıradaki haber yükleniyor...
holder