Oral Çalışlar Referandumdan önce son yazı
HABERİ PAYLAŞ

Referandumdan önce son yazı

Haberin Devamı

İyimserliğimi koruyorum. Toplumsal sağduyunun yavaş yavaş üstünlüğünü kabul ettirdiğini düşünüyorum. Şu ana kadar yapılmış çoğu önemli anket, hala sonucun başabaş gittiğini gösteriyor.

"Evet" kampanyası, zigzaglarla ilerleyerek tırmandı. AK Parti, belki de tarihinin en büyük kampanyasını yürüttü. Ellerindeki bütün olanakları, devletin imkanlarını kullandılar. Ekonomik gücü sahaya sürdüler. Bir yanda Cumhurbaşkanı, bir yanda Başbakan, Türkiye'yi iki kez taradı. TV ekranları, gazete manşetleri bu tablonun en baskın yaşandığı yerler haline geldi.

TRT yayını

İlginç ve tipik olaylardan biri, TRT'de cereyan etti. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, uzun zamandan beri ilk kez TRT yayınına davet edildi. Cumhurbaşkanı o sırada bir mitingte konuşma yapıyordu, konuşması bitinceye kadar, Kılıçdaroğlu ile söyleşi planlanan saatte başlatılamadı.

CHP lideri yarım saatlik gecikmeyle seçmenlere seslenebildi. TRT, bunun dışında, neredeyse bütün zamanlarda "evet"e çalıştı. Kampanyanın başında "hayırcılar teröristlerle aynı safta" propagandası ağır basıyordu. Seçmenden olumlu karşılık gelmedi. Sonra bu vurgu azaldı.

Demokrasi

En çok dikkat çeken noktalardan biri, iktidarın, değişikliğe yüklediği "demokrasi" misyonuydu. "Meclis daha güçlü olacak", "İnsan hakları ve ifade özgürlüğü teminat altına alınacak", "Cumhurbaşkanı yargılanabilecek" vb. sloganlar duvarları kapladı. Ben bu yazıyı yazarken (13 Nisan 2017), anketlerde hâlâ "bıçak sırtı" bir tablo var. Cumhurbaşkanı ve Başbakanın, TV destekli seçim kampanyaları, aralıksız sürüyor.

AK Partili seçmen AK Partili seçmenin bir kesimi, yoğun kampanyalara rağmen ikna edilememiş gibi görünüyor. "Seçimlerde AK Parti'ye veririm, ama bu kadar yetkiyi tek başına bir Cumhurbaşkanına veremem" yaklaşımında bir kitlenin varlığını görüyoruz. Bu kitle, bu referandumdaki “değişim” önerisinin, şimdiye kadar onayladığı “değişim” anlayışıyla bağdaşmadığını düşünüyor.

Seçmen kitlesinin siyasetçilere kıyasla daha dengeli ve dikkatli bir yerden olaylara baktığı söylenebilir. Sonuçlar, anketlerde görüldüğü gibi başabaş çıkarsa; Türkiye'deki iktidar kompozisyonunu ve 2019 seçimlerini, farklı bir çerçeveden değerlendirmeye başlayacağız. Seçmenin iradesinin neler söyleyeceğini kestirmek kolay değil. Merakla bekliyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder