Gündem Rakıdan çıkan örümceğe tazminat

Rakıdan çıkan örümceğe tazminat

Paylaş
Rakıdan çıkan örümceğe tazminat

Zonguldak'ta, satın aldığı rakıdan 2 örümcek çıktığını öne sürerek dava açan 31 yaşındaki Atakan Karalı, üretici firmayı 500 TL tazminata mahkum etti

Atakan Karalı, 2009 yılı Ağustos ayında evine gelen misafirleriyle içmek için M.Ç.’nin işlettiği bayiden rakı satın aldı. Karalı, misafirleriyle bir kaç duble içtikten sonra iddiaya göre, şişe içinde 2 ölü örümcek olduğunu farketti.

Karalı, örümceklerin fotoğrafını çektikten sonra şişeyi bayiye götürüp, parasının ifade edilmesini istedi. M.Ç. bunu kabul etmedi. Karalı, bunun üzerine avukatı Süleyman Aktaş aracılığıyla, rakıdan örümcek çıkması nedeniyle misafirlerine mahcup olmasının yanı sıra içki rakı içme zevkinden mahrum kaldığı gerekçesiyle ’Tüketici Mahkemesi’ sıfatıyla Zonguldak 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı.

7 BİN LİRA TAZMİNAT İSTEDİ

Avukat Aktaş, dava dilekçesinde, emsal bir davada Yargıtay 4’üncü Dairesi’nin "Orijinal bilyeli kapak nedeniyle imalat aşamasından sonra şişeye yabancı cismin girmesinin mümkün bulunmadığı, cismin imalat aşamasında girdiğini kabul etmek gerektiğine" yönelik görüş bildirdiğini hatırlatarak, müvekkiline rakı ücretinin yanında 7 bin lira tazminat ödenmesini istedi.

ÜRETİCİ FİRMA DAVANIN REDDİNİ İSTEDİ

Üretici firma avukatı Orhan Şahin ise savunmasında, üretim sürecindeki kontroller nedeniyle bir böceğin şişede kalmasına ve bulunmasına imkan olmadığını, iddiaların kabul edilemeyeceğini, şişe kapağının orijinalliği bozulmadan şişenin içine yabancı cisim atılabileceğini öne sürdü.

Savunmada ayrıca, Ankara 7’nci Tüketici Mahkemesi’nin başka bir rakı imalatçısını benzer olayda 7 bin lira tazminata mahkum etmesi olayının kamuoyuna yansımasının ardından çok sayıda benzer dava açılmaya başladığı hatırlatılarak davanın reddi istendi.

500 TL TAZMİNAT

Bugünkü karar duruşmasında, Ankara Nöbetçi Tüketici Mahkemesi’nin hazırladığı bilirkişi raporu okundu. "Ürünün içinde 2 ölü örümcek bulunduğu tespit edilmiştir" denilen raporda, şişenin doldurulup kapakla kapatılmasından sonra dışarıdan müdahaleyle içine herhangi bir cisim atmanın mümkün olmadığı belirtildi.

Raporda, "Bilyeli kapak sistemi nedeniyle imalat aşamasından sonra şişeye yabancı cisim girmesi veya konulması mümkün değildir. Buna göre, şişedeki yabancı maddenin depolama veya dolum sırasında içine girdiğinin kabul edilmesi gerekir" denildi.

Mahkeme bu rapor doğrultusunda üretici firmanın tüketici Atakan Karalı’ya 500 TL tazminat, bayiinin de rakının ücreti olan 25.90 TL’yi geri ödemesine karar verdi.