Sağlık Rahim ağzı kanseri aşısı tehlikeli mi?

Rahim ağzı kanseri aşısı tehlikeli mi?

Paylaş
Rahim ağzı kanseri aşısı tehlikeli mi?

Rahim ağzı kanseri aşısının İngiltere'de bir kız çocuğunun ölümüne neden olduğu yönündeki şüpheleri, Türkiye'deki uzmanlar yersiz buldu

Dünyada ortalama iki dakikada bir kadının ölümüne yol açan HPV virüsüne karşı yapılan rahim ağzı kanseri aşısıyla ilgili bilgi veren Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Onkolojik Jinekoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Macit Arvas, şunları söyledi: “Aşı uygulanan kolda nadiren ağrı, şişlik, kızarıklık görülebilir. Bazı hastalarda nadiren baş dönmesi, göz kararması, halsizlik, yorgunluk, ateş, bulantı olabilir. Bu tür ciddi olmayan yan etkiler bütün aşılardan sonra görülebilir. Aşının kadınlarda sık görülen bir kansere karşı koruduğu unutulmamalı. Bu çok önemli bir nokta. Hemen her ülkede aşı yaptırılıyor. Bazı ülkelerde rutin aşılama programında ve devlet tarafından karşılanıyor. Ben de kız çocukları ve kadınlara yaptırmalarını öneriyorum.”

Haberin Devamı

Erkekler de kullanacak

İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Faruk Buyru ise şöyle konuştu: “Ölüme bizzat aşının yol açtığı kanıtlanan vaka henüz yok. Aşı çıkana kadar yeterli güvenlik testlerinden geçti, ben de güveniyorum. Türkiye rahim ağzı kanserinin yaygın olduğu bir ülke. Dolayısıyla öneriyorum. En son ABD’de erkekler için kullanımı da önerilmeye başlandı.”

Katil aşı olmayabilir

İngiltere’nin Coventry kentinde, rahim ağzı kanseri aşısı olduktan kısa süre sonra hayatını kaybeden 14 yaşındaki Natalie Norton’un başka hastalıkları sebebiyle öldüğü iddia edildi. Aşı kampanyası çerçevesinde okulunda aşı olan Norton’dan sonra aynı okuldan 15 yaşındaki başka bir kız da fenalaşıp hastaneye kaldırıldı. Aşı üreticisi GlaxoSmithKline’ın (GSK) konuyla ilgili açıklaması ise “İngiltere’de program kapsamında 1.4 milyon doz aşı uygulandı. Bu üzücü olayın, aşıdan kaynaklandığına dair henüz bir bulgu yok” yönünde.

Haberin Devamı